Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Оновлений уряд. Депутати Верховної Ради звільнили міністрів та призначили нових

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Ірина Верещук більше не займає посаду заступниці голови уряду.

Депутати Верховної Ради на засіданні 5 вересня звільнили кількох міністрів.

Спершу поставили на голосування відставку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Він на засідання не з'явився. Парламентарі більшістю голосів — 240 "за",  один "проти", 45 утримались — звільнили посадовця. 

Його колега, очільниця Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та заступниця прем'єр-міністра Ірина Верещук була присутня на засіданні Ради, депутати зустріли її виступ оплесками, а потім більшістю  проголосували за відставку — 255 голосів "за". 

Місце Дмитра Кулеби в уряді посяде його заступник Андрій Сибига. З 2021до 2024 він був заступником керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, а до цього працював послом у Туреччині.

сибіга
Андрій Сибіга. Фото: Верховна Рада

Замість Ірини Верещук працюватиме Кулеба, але не Дмитро, а Олексій. Посада теж віднині називається по-новому —  Віцепрем'єр-міністр з відновлення України — Міністра розвитку громад та територій. Раніше Олексій Кулеба був заступником голови Офісу президента Андрія Єрмака, а до цього очолював адміністрацію Київської області. 

кулеба
Олексій Кулеба. Фото: Київська ОВА

Також парламентарі призначили на посаду заступника прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України — Міністра юстиції України Ольгу Стефанішину. До неї міністром юстиції працював Денис Малюська, якого Рада звільнила 4 вересня. 

стефанішина
Ольга Стефанішина. Фото: Українське радіо

Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України призначили Світлану Гринчук, яка раніше займала посаду заступниці міністра енергетики України. До цього вона вже працювала в Міндовкілля заступницею міністра і координувала роботу з питань зміни клімату, євроінтеграції, сталого розвитку, енергетичної ефективності та кліматичних фінансів.

гринчук
Світлана Гринчук. Фото: Кабмін

Міністром молоді та спорту відсьогодні став Матвій Бідний, який до цього був тимчасово виконуючим обов'язки міністра. У Міністерстві молоді та спорту колишній бодібілдер Бідний працює з 2016 року.

бідний
Матвій Бідний. Фото: Міністерство молоді та спорту

Міністром культури та стратегічних комунікацій призначили Миколу Точицького. З 2021 року працював у міністерстві заступником Дмитра Кулеби, а до цього був послом у Люксембурзі та Бельгії. 

точицький
Микола Точицький. Фото: Кабмін

Міністерство у справах ветеранів очолила Наталія Калмикова, яка до цього була заступницею міністра оборони, а раніше керувала Українським ветеранським фондом при Міністерстві у справах ветеранів. До урядової кар'єри Наталія була волонтеркою фонду "Повернись живим".

калмикова
Наталія Калмикова. Фото: Міноборони

Харків'янин Герман Сметанін став головою Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. Раніше він керував  АТ "Українська оборонна промисловість" — це правонаступник компанії "Укроборонпром". До цього він був директором з виробництва на заводі Малишева  та директором Харківського бронетанкового заводу.

сметанін
Герман Сметанін. Фото: Герман Сметанін / Facebook

Міністерство Аграрної політики та продовольства очолив Віталій Коваль, який раніше керував Фондом держмайна, а до цього був начальником Рівненської облдержадміністрації. До політичної кар'єри Коваль був банкіром та підприємцем.

коваль
Віталій Коваль. Фото: Фонд Держмайна

Нагадаємо, 4 вересня Верховна Рада звільнила чотирьох міністрів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.