Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Міністр часів Кучми не зміг стати почесним громадянином Харківської області

Фото: скрин.
Харківська обласна рада проголосувала за виключення прізвища Юрія Смирнова з переліку на відзначення.

Харківська обласна рада не надала звання Почесного громадянина Харківщини Юрію Смирнову.

Генералу часів Кучми та Медведчука пропонували присвоїти "почесного громадянина" за "сприянння діяльності правоохоронних органам, боротьбу зі злочинністю, розвиток благодійної та соціальної сфери регіону". Його кандидатуру, як і інші шість, затвердила Експертна рада.

Проте 27 червня Харківська обласна рада на XIV сесії виключила прізвище Смирнова з пакету на присвоєння почесних. Таку пропозицію озвучила голова облради Тетяна Єгорова-Луценко. Це рішення підтримали 77 депутатів із 90 присутніх.

Нагадаємо, Юрія Смирнова вирішили відзначити званням "почесний" за поданням ГО Харківський клуб "Генерал". В обгрунтуванні ініціатори розписали біографію Смирнова, який пройшов усі кар'єрні сходинки у міліції: від слідчого до міністра, а також є головою благодійного фонду, пов'язаного із діючими та колишніми співробітниками МВС - "Правопорядок".

Смирнов народився у Костромській області в Росії, із 1970 по 1994 роки працював на різних міліцейських посадах у Харкові, потім пішов на підвищення начальником управління міліції на Луганщину. Із 1997 року почалася його стрімка кар'єра у Києві. Смирнов спочатку стає заступником міністра внутрішніх справ, а згодом очолює Головне управління МВС у Києві. У 2000-2002 роках він працював заступником у Міністерстві, яким керує Юрій Кравченко - його генерал Пукач назвав одним із замовників вбивства засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе укупі з Леонідом Кучмою, Володимиром Литвином та Миколою Джигою.

15 травня 2001 року саме генерал Смирнов, який очолив МВС після смерті Юрія Кравченка, оголосив, що вбивство Гонгадзе не має політичних мотивів і здійснене "з хуліганських міркувань" двома злочинцями, що загинули у грудні 2000 року.

Смирнов після цих заяв отримав орден від Кучми, але попри це зміг протриматися у кріслі міністра п`ять місяців, після чого був звільнений. Якийсь час він ще попрацював у Раді нацбезпеки, в Адміністрації президента Віктора Медведчука, кума російського диктатора путіна. Із 2005 року пішов до "Приватбанку".

У період з 2000 по 2012 рік, за інформацією "Дзеркала тижня", понад 50 ветеранів МВС отримали фейкові статуси учасників бойових дій у Косовому, що надавало їм право додаткових пільг. Зокрема, серед цих здобувачів статусу був і Юрій Смирнов. Схема була дуже простою: липові ветерани на один день приїжджали до Косового, брали участь у параді та поверталися до Києва, звідки просили надати "ветерана бойових дій". 

За інформацією з подання на ім'я голови Харківськох обласної ради, фонд "Правопорядок" під керівництвом Смирнова допоміг військовим на фронті на загальну суму 8 мільйонів гривень, придбав 12 безпілотників, міношукачі та медикаменти.

Нагородження 75-річного Смирнова лобіювали кілька керівників підприємств та державних інституцій, зокрема керівник ГУ Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко.

Як писав KHARKIV Today, це питання мали розглядати ще 20 лютого на черговій XXI сесії Харківської обласної ради VIII скликання. Потім його зняли з порядку денного.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.