Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Колишнього регіонала Каратуманова вдруге хочуть зробити почесним громадянином Харківської області

Фото: KHARKIV Today.
Олег Каратуманов очолює комісію обласної ради з правових питань, боротьби з корупцією та злочинністю.

Харківська обласна рада планує вдруге голосувати за присвоєння "Почесного громадянина Харківської області" Олегу Каратуманову, якого Закарпатський суд позбавив цього звання.

Відповідний проєкт рішення опублікований на сайті облради. У переліку на отримання звання уперше кілька військових, архієписком та керівники підприємств. У пояснювальній записці до проєкту рішення сказано, що із питанням про присвоєння почесного звання до облради звернулося командування військових частин, трудові колективи, громадські організації та органи місцевого самоврядування. Кандидатури розглянула експертна рада.

Окрім цього, 5 жовтня 2022 року експертна рада рекомендувала облраді розглянути на пленарному засіданні кандидатуру на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" Олега Каратуманова. Потім проєкт рішення доопрацьовували, 14 лютого 2023 року облрада присвоїла почесне звання Каратуманову. Проте 16 листопада Закарпатський окружний адмінсуд визнав протиправним це рішення та скасував його. ПРичина суто технічна: після голосування один із депутатів обласної ради вирішив відкликати свій голос.

"Відтак, Харківська обласна рада діяла не у спосіб, що визначений законом, вчинила дії, вийшовши за межі прав та обов`язків, не дотрималась встановленої законом процедури, обрала не встановлені законодавством України способи поведінки під час реалізації своїх владних повноважень, а тому прийняте нею рішення в частині позовних вимог підлягає скасуванню", – йдеться у рішенні суду.

28 грудня 2023 року рішення Закарпатського суду набуло законної сили, апеляції не подавали.

Тепер його повторно винесуть на розгляд обласної ради.

"Присвоїти звання "Почесний громадянин Харківської області" кандидату, визначеному у 2022 році, Каратуманову Олегу Юрійовичу, депутату Харківської обласної ради V, VI, VII, VIII скликань, народному депутату України IV скликання", - йдеться у проєкті рішення.

Як писав KHARKIV Today, 14 року 2023 року із третьої спроби Харківська обласна рада проголосувала за перелік почесних громадян Харківщини. Голосували "пакетом", а не за кожного претендента окремо. У результаті такої маніпуляції почесним громадянином Харківської області став Олег Каратуманов, депутат від фракції Блоку Кернеса "Успішний Харків". Голосувати "пакетом" запропонував депутат від "Слуги Народу", його підтримав необхідний мінімум колег — 62 голоси. 

Олег Каратуманов обрався до Харківської облради у 2020 році від Блоку Кернеса "Успішний Харків", до цього обирався від Партії регіонів (двічі) та "Оппоблоку". У 2002 році був обраний депутатом Верховної Ради IV скликання від "За ЄдУ", у 2006-му не пройшов до ВР.

За даними руху "Чесно", під час карантину у 2020 році гречкосіяв, передавав засоби індивідуального захисту для лікарень і держслужбовців.

У 2008 році 17-річний син Каратуманова на смерть збив 19-річного студента Івана Гаражу і втік з місця аварії зник. Невдовзі його автівку з розбитим лобовим склом зупинили в кілометрі від місця ДТП. У липні 2009 року прокуратура Харківської області закрила справу за відсутністю складу злочину.

Є близьким до колишнього мера Харкова Михайла Добкіна, разом із ним мандрував по Ізраїлю та Латвії.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.