Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'яни проти почесного Суркіса: місто почало кампанію за позбавлення регалій проросійського нардепа

Кожен житель Харківщини може підтримати звернення щодо Суркіса.

Депутати Харківської обласної ради не спромоглися позбавити Григорія Суркіса звання "почесний громадянин Харківської області". Тепер їм знову доведеться це робити, але з подачі громадськості. Лідери думок ініціювали повторну процедуру позбавлення Суркіса почесного звання.

Понад два десятки громадських організацій Харківської області долучилися до кампанії щодо позбавлення Григорія Суркіса звання "почесний громадянин Харківської області". Вони збирають підписи лідерів думок Харкова, волонтерів, активних мешканців міста і паралельно звертаються до керівництва Харківської обласної ради з проханням вдруге ініціювати голосування, оскільки Суркіс - то не честь, а сором Харківщини.

"Звертаємося до Вас із клопотанням щодо повторного ініціювання та розгляду питання про позбавлення звання "Почесний громадянин Харківської області" Суркіса Григорія Михайловича, народного депутата України, 17-й номер списку нині забороненої партії ОПЗЖ. Більше року ми живемо в стані активної фази війни з російською федерацією. До широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну було всяке, але саме зараз кілька публічних скандалів із суперечливими особистостями можуть нанівець звести здобутки харків’ян у боротьбі за НАШЕ українське. Згідно з Положенням про звання "Почесний громадянин Харківської області", а саме пункту 3 "Порядок позбавлення звання "Почесний громадянин Харківської області", пп. 3.3 "Підстави позбавлення звання "Почесний громадянин Харківської області": "- за здійснення особою, якій було присвоєно звання "Почесний громадянин Харківської області", дій або бездіяльності, що сприяли роз’єднанню нації, створили загрозу територіальній цілісності держави, суверенітету і незалежності України; висловлювання особи на підтримку військової агресії іноземних держав проти України і ведення антиукраїнської пропаганди" ми вважаємо, що пану Суркісу Г.М. не місце в списку почесних громадян Харківської області", - йдеться у листі до керівниці обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко.

Причин, на які указують громадські організації, для позбавлення Суркіса регалій кілька:

- 2021 рік – керівництво нині забороненою партії ОПЗЖ, 17-м номером у списку якої йде пан Суркіс Г.М., офіційно підтверджує, що співпрацює з російською провладною партією "Єдина Росія". Пан Суркіс Г.М. як спонсор партії не робив публічних заяв щодо засудження факту цих зустрічей, а отже виходить, що розділяв їхні погляди. (Додаток №1/8, Додаток №2/8, Додаток №3/8)

- 2021 рік – пан Суркіс Г.М. не дозволив патріотичне гасло на формі гравців української збірної з футболу. І це не дрібниця! Гасло "Героям Слава" було прибрано саме за його вказівкою. Стороною, якій не подобалось це гасло була російська федерація. Решті – все рівно. Тож висновки можна зробити. (Додаток №4/8)

- 2022 рік – пан Суркіс Г.М. не роблячи жодних публічних заяв щодо засудження збройної агресії російської федерації проти України, виїхав за кордон із готівкою та військовозобов’язаними родичами, хоча в той час вже було оголошено загальну мобілізацію, і задекларував готівку лише на кордоні в Європі, а не на українському, що є правопорушенням згідно до вітчизняного законодавства. Слід розуміти, що притягнення до відповідальності за подібні дії – це лише питання часу, адже всі корупційні аспекти зараз знаходяться під особливим контролем. І допускаючи це, хоча б і гіпотетично, ця людина не може стояти в ряді почесних громадян поряд із дійсно видатними особами і нашими визначними захисниками, які не готівку ховали, а стали на захист України. (Додаток №5/8, Додаток №6/8, Додаток №7/8)

- 2022-2023 роки – у медіа ширилась інформація щодо бажання пана Суркіса привласнити спадщину Віктора Медведчука, АЛЕ досі немає спростування самого пана Суркіса Г.М. Виникає питання: чому? Не треба пояснювати, хто такий Медведчук і чому спростування є важливим.

У зверненні підписанти наголошують, що Суркіс компрометує Харківську область, яка найбільше з областей України постраждала від агресії російської федерації і не розуміють, чому депутати обласної ради злякалися позбавити Суркіса цього звання.

"У чому саме вигода тих, хто закриває очі на всю вищезазначену інформацію і не підтримує позбавлення звання "Почесний громадянин Харківської області" Суркіса Григорія Михайловича, народного депутата України?" - йдеться у листі.

Звернення підписали:

ГО "МОЛОДЬ ХАРКІВ"

ГО "ХАРКІВСЬКИЙ МЕДІА ХАБ"

ГО "Паляниця Харків"

ГО "ЄДНІСТЬ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ"

БО "Благодійний фонд “ПІДТРИМКА ЗАХИСНИКІВ"

ХОГО "Спілка ветеранів АТО"

ГО "Український легіон"

БО “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ХАРКІВ З ТОБОЮ"

БО "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “СЕСТРА МИЛОСЕРДЯ"

ГО "АРТ ОБОРОНА"

ГО "УКРАЇНСЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ВОЛОНТЕРІВ АТО У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ"

ГО "ХЕЛП АРМІЯ"

БО "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД РОДИНИ АЛЧЕВСЬКИХ-БЕКЕТОВИХ"

БО “Благодійний Фонд “Хартія"

Громадська організація "Пісочинська Альтернатива"

ГО "Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан"

ГО "Ми: КОЛО"

ГО "ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ФРАЙКОР"

ГО "ОБ'ЄДНАННЯ "ЛІТЕРА"

ГО "ВОЛОНТЕРСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ДОБРОЧИНЕЦЬ"

ГО "ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ РІДНИХ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ ТА ЗАГИБЛИХ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ"

ГО "Медіагрупа "НАКИПІЛО. РАДІО"

PS Долучитися до підписання відкритого звернення можна за посиланням.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.