Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Із ХОВА звільнили чиновницю після повідомлення про її причетність до розкрадання "гуманітарки"

Фото: KHARKIV Today
Вікторія Белявцева багато років керувала апаратом Харківської обласної військової адміністрації.

Олег Синєгубов звільнив керівницю апарату ХОВА Вікторію Белявцеву.

Це сталося у той самий день, 13 лютого, коли НАБУ повідомило Белявцевій про підозру у розкраданні гуманітарної допомоги. Справа стосується 2022 року, але до сих пір у ній не було підозрюваних. Учора НАБУ у прес-релізі назвало перших підозрюваних: керівницю апарату обласної адміністрації, директора і заступника директора приватної фірми, на рахунки яких заплатили 15 мільйонів гривень за курятину навесні 2022 року. За тристороннім договором між ХОВА, "Укрзалізницею" та приватною компанією, підписаним у березні 2022 року, продукцію мали роздавати жителям прифронтових та деокупованих районів. Але постачальник отримав кошти, а курятину не привіз. Тільки коли стало відомо про кримінальну справу, продукцію довезли. Це був цже грудень 2022 року.

"Надалі посадовиця Харківської ОВА у змові зі службовими особами ТОВ підробила документи про нібито отримання 235 тонн продукції від постачальника, що стало підставою для перерахування на його рахунки "Укрзалізницею" понад 15 млн грн. Втім, оплачену продукцію так і не поставили", - .повідомили у НАБУ удень 13 лютого.

Увечері ХОВА оприлюднила власну позицію. Йшлося про те, що з березня 2022 року допомагають слідству по цій справі. Про звільнення керівниці апарату не було жодного слова.

"За вказаним договором продукція була поставлена в повному обсязі та в межах дії договору, та передана за призначенням населенню Харківщини. Факт повної поставки та виконання умов договору підтверджують висновки державного аудиту за 2022 рік. Водночас Харківська ОВА із березня 2022-го року сприяла слідству, надавала відповідні документи профільним правоохоронним органам на всіх етапах слідчих дій, та буде сприяти слідству і надалі відповідно до вимог чинного законодавства. Разом з тим, якщо під час досудового слідства та в суді буде доведено факт злочинних дій або намірів будь-якої посадової особи, то ця особа персонально має понести законне покарання", - оприлюднила позицію ХОВА.

За інформацією "Об'єктиву", Вікторія Белявцева написала заяву за згодою сторін ще два тижні тому.

Як писав KHARKIV Today, НАБУ проводило обшуки у ХОВА 5 квітня 2023 року. Слідчі дії проходили у деяких структурних підрозділах Харківської обласної військової адміністрації, зокрема у керівництва апарату ХОВА та департаменті агропромислового розвитку. Кримінальне провадження відкрито за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України. 

Курятину закупали у "Луцької аграрної компанії".  Із листопада 2022 року засновниками Луцької аграрної компанії з рівними частками в розмірі 50% є два венчурні інвестфонди – "Титул" та "Ореола". Обома фондами управляє КУА ТОВ "Ореола", яка, згідно з даними YouControl, належить Михайлу Добкіну, Дмитру Добкіну та Олексію Коваленку, пише Mind.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.