Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Генералу РФ, який хотів взяти Харків за п'ять днів, повідомили про підозру

Фото: УСБУ у Харківській області.
Генерал-лейтенант Костянтин Степаніщев раніше командував росіянами під час окупації Донбаса.

Слідчі СБУ заочно повідомили про підозру російському воєначальнику, який планував "бліцкриг" із захоплення Харкова.

Генерал-лейтенант Костянтин Степаніщев на посаді заступника командувача 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу Росії розробив та намагався реалізувати операцію щодо захоплення Харкова до кінця лютого 2022 року. За його задумом, підрозділи сухопутних військ РФ мали оточити місто і взяти його "у кільце" за п'ять діб, зайшовши із півночі, заходу та сходу.

"Для цього штурмові групи військ РФ мали прикривати російські винищувачі, а балістичні ракети "Іскандер" атакувати цивільну інфраструктуру обласного центру. Крім того, під час боїв група спецпризначення воєнної розвідки РФ (відомого як гру) намагалася проникнути до Харкова, щоб захопити будівлю місцевої адміністрації та підняти там російський прапор. У разі захоплення міста Степаніщев планував віддати наказ підпорядкованим підрозділам взяти під свій контроль усі адміністративні та стратегічні об'єкти міста і розпочати повний комплекс ізоляційних і фільтраційних заходів стосовно харків'ян", - повідомив речник УСБУ Харківської області Владислав Абдула.

За його командування у разі захоплення міста окупанти мали проводити фільтраційні заходи стосовно харківʼян, повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Завдяки Збройним Силам України, теробороні та єднанню харків'ян план генерала РФ провалився. Степаніщеву заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Воєнного злочинця країни-агресора шукатимуть, аби притягти до суду.

Степаніщев брав участь в окупації України з 2014 року: на Луганщині він командував 4-ю окремою мотострілецькою бригадою збройних сил РФ. За даними "Цензор.нет", Степаніщеву 49 років, у жовтні 2013-го він був призначений командиром 23-ї мотострілецької бригади, а в жовтні 2014-го став командиром 4-ї мотострілецької бригади 2-го корпусу ЗС РФ на Донбасі. Після цього йому дали "Зірку" у Москві.

Як писав KHARKIV Today, ДБР перевірить дії генерала під час наступу росіян на Харківському напрямку.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.