Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Гауляйтери Харківської області. Сім'я на службі окупантів. Частина друга

Вадим Кудиков. Фото: ХАЦ
"Головою адміністрації" села Липці став депутат сільради Вадим Кудіков.

Відомі у Липцях Кудікови з першого дня стали помічниками окупантів. Вони не просто допомагають російській армії, а й із задоволенням знімаються у пропаганді російського телебачення. А до 22 лютого батько і син Кудікови їздили до Харківської обласної ради, один із них навіть був помічником Артура Товмасяна. 

В окупованих Липцях посібниками росіян стала відома у населеному пункті сім'я — Кудікови. Батько і син. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі. Із самого початку окупації Липців сім'я Кудікових перейшла на бік ворога. За наявними даними, Юрій Кудіков почав роздавати російські паспорти у Липецькій громаді, а його син Вадим став "головою адміністрації" села Липці.

Липці — адміністративний центр Липецької сільської громади у Харківському районі. Майже з першого дня російського вторгнення в Україну село за 30 кілометрів від Харкова перебуває в окупації. Населення громади на 2020 рік становило 13500 чоловік. Громада була утворена шляхом об'єднання Липецької, Веселівської, Глибоківської, Слобожанської, Лук'янцівської та Тернівської сільських рад. У складі громади 16 сіл (Липці, Борисівка, Борщова, Веселе, Глибоке, Зелене, Червоне, Лук'янці, Мороховець, Нескучне, Олійникове, Перемога, Пильна, Слобожанське, Стрілеча, Тернова) і одне селище (Мале Веселе).

Ще в середині березня на одному з головних пропагандистських ресурсів російських окупантів Anna-news вийшов сюжет про те, що нова адміністрація Липців допомагає відновити газопостачання у селі, у зникненні якого пропагандисти з Росії звинуватили українську армію. Як вказує Tribuna.com, головою адміністрації села Липці пропагандисти у сюжеті назвали Вадима Кудікова. Саме так пропагандисти назвали колаборантів. Жителі села Липці, які вже виїхали на контрольовану Україною територію, підтверджують, що саме Вадим Кудіков тепер голова села та представник російських окупантів", — розповіли антикорупційники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Куп'янську на руських працюють вербувальники терористів

Скрин: ХАЦ
Скрін: ХАЦ

Вадим Кудіков на червень 2021 року був помічником-консультантом Артура Товмасяна, колишнього голови Харківської облради та депутата від партії "Слуга Народу". Артур Товмасян — підозрюваний у справі вимагання мільйона гривень хабара. Через цю справу депутат написав заяву про дострокове припинення повноважень голови Харківської облради, після чого його звільнили. За неофіційною інформацією антикорупційників, Вадима Кудікова і Артура Товмасяна об'єднують не лише службові, а й дружні стосунки.

Фото: ХАЦ
Фото: ХАЦ

"До 20-х чисел лютого 2022 року, за два-три дні до початку війни, Вадим Кудіков продовжував на своїй сторінці у Facebook висвітлювати різні публічні заходи у Липецькій громаді, більшість з яких відвідував разом з Артуром Товмасяном. Це були зустрічі з жителями Липців, вітання трудових колективів навчальних закладів, охорони здоров'я", — повідомили у ХАЦ.

Фото: ХАЦ
Фото: ХАЦ
Фото: ХАЦ
Фото: ХАЦ

За даними ХАЦ, Вадим Кудіков народився у селі Глибоке Харківського району. Село розташоване на півночі Харківського району, у прикордонній зоні з Росією і зараз увійшло до Липецької громади. У минулому Кудіков був футболістом, зокрема воротарем харківського "Металіста". На дорослому рівні виступав за дубль "Металіста" і навіть встиг зіграти один матч у Кубку України за дорослу команду у сезоні 2005/2006. Також Кудіков певний час перебував у молдовському клубі "Ністру", і два сезони провів у дублі запорізького "Металурга". Після закінчення кар'єри футболіста Кудіков продовжив роботу у футболі, зокрема представником відомого футболіста Сергія Валяєва.

"Батько Вадима Кудікова — Юрій Кудіков, протягом багатьох років — голова Глибоцької сільської ради. А рідний брат Вадима Кудікова — Максим Кудіков — тривалий час працював заступником начальника Липецького відділу Нацполіції Харківського району. У 2020 році жителі села Глибоке активно виступали проти призначення Юрія сільським старостою. На сьогоднішній день Юрій Кудіков — староста округу 1-ї Липецької сільської ради. Це території селища Глибоке, сіл Червоне, Стрілеча, Мороховець, Лук'янці, Борисівка, Олійникове та Пильна. У липні 2021 року Верховна Рада нагородила Юрія Кудікова грамотою за заслуги перед українським народом", — розповіли антикорупційники.

Фото: ХАЦ
Фото: ХАЦ

Вони уточнили, Вадим Кудіков, окрім роботи з Товмасяном, депутат Липецької сільради (Харківський район) від "Слуги Народу".

"Вадим Кудіков очолював сільськогосподарські підприємства на території громади і неодноразово звинувачувався у рейдерському захопленні майна. А Юрій Кудіков, батько Вадима, навіть деякий час перебував у розшуку", — повідомили у ХАЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Балаклії втік на територію Росії

У декларації за 2019 рік Вадим Кудіков зазначив, що його сім'я не мала жодних доходів за рік і жодних заощаджень та грошових активів. У 2020 році Вадим Кудіков разом із дружиною працювали у відділі освіти Харківської райдержадміністрації, коли її очолював Товмасян.

"На двох Кудікови за 2020 рік заробили 155 760 гривень. Жодних заощаджень у сім'ї немає. Але це не завадило Вадиму Кудікову у жовтні 2020 року придбати Jeep Patriot 2012 року випуску", — поінформували антикорупційники.

Нагадаємо, наприкінці березня на російському телебаченні показали окуповану Козачу Лопань  і "голову тимчасової цивільної адміністрації звільнених територій Харківської області" Віталія Ганчева.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.