Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Гауляйтери Харківської області. Частина перша

Віталій Ганчев. Фото: ХАЦ
Віталій Ганчев працював у міліції на території України, потім у "ЛНР".

По російському телебаченню показали окуповану Козачу Лопань та "голову тимчасової цивільної адміністрації звільнених територій Харківської області" Віталія Ганчева. 

Про те, хто допомагає російським окупантам у Харківській області, повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

14 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про колабораціонізм, який 3 березня ухвалила Верховна Рада. Він передбачає кримінальну відповідальність за співпрацю з окупантами, зокрема до 15 років ув'язнення. Антикорупційники планують підготувати цикл матеріалів про тих, хто допомагає окупантам у Харківській області.

Козача Лопань — селище міського типу в Дергачівській територіальній громаді, розташоване за два кілометри від кордону з Росією. На початку повномасштабного російського вторгнення це селище окупували.

"Тиждень тому російські пропагандисти на державному каналі "Росія 1 Бєлгород" показали зустріч жителів Козачої Лопані з "тимчасовою цивільною адміністрацією". Саме так пропагандисти назвали колаборантів", — розповіли у ХАЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селище у Харківській області обстріляли касетними бомбами

Скрин: ХАЦ
Скрін: ХАЦ

З відео стало відомо, кого призначили гауляйтером.

"У пропагандистському відео, де роздавали "гуманітарну допомогу" від окупантів, "головою тимчасової цивільної адміністрації звільнених територій Харківської області" названо Віталія Ганчева. Поруч із ним стоїть чинна староста Казачолопанського округу у складі Дергачівської громади — Людмила Вакуленко. Раніше вона була секретарем Козачолопанської селищної ради. Очільником ради був В'ячеслав Задоренко, чинний голова ОТГ", — повідомили антикорупційники.

10 березня В'ячеслав Задоренко звітував про поїздку до Козачої Лопані, а вже за кілька днів пропагандисти зняли відео там.

Скрин: ХАЦ
Скрін: ХАЦ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наказав знищити окуповане селище". Голова громади спростував фейк російського ТБ

У ХАЦ з'ясували, хто такий Віталій Ганчев, якого російські окупанти обрали у "гауляйтери".

"Людина з таким самим ПІБ до 2014 року працювала у правоохоронних органах на території Харківської області. Зокрема, у 2011 році він працював в Управлінні з громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. Виходив на перевірки нелегальних мігрантів разом із представниками організації "Патріот України". У 2013 році працював заступником начальника Дергачівського райвідділу міліції у званні підполковника", — розповіли вони.

Зазначимо, на сайті Дергачівської райдержадміністрації є публікація за 2013 рік, де йдеться, що заступник начальника районного управління міліції Віталій Ганчев поінформував, що у Дергачівському районі проживає близько 15 000 дітей. Це було під час наради, на якій, зокрема, вирішили продовжити у навчальних закладах району роботу гуртків "Юний друг прикордонників", "Юний помічник дільничних інспекторів міліції" у рамках військово-патріотичного виховання молоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти викрали голову Циркунівської сільради

За даними сайту "Миротворець", Ганчев перебрався до Луганська, де працював у структурах міліції терористичної організації "ЛНР".

Скрин: ХАЦ
Скрін: ХАЦ

"Тобто, російські окупанти не змогли для Харкова знайти на посаду "гауляйтера" нікого більш вагомого, ніж міліціонера, який зрадив присягу і перебрався до сепаратистів", — пояснили антикорупційники.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.