Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Два депутата з Харківської області втекли за кордон як волонтери та не повернулися

Фото: KHARKIV Today
Чоловіки мали в'їхати в Україну у 2022 та на початку 2023 року.

Журналісти Незалежного Антикорупційного центру NGL опублікували перший список із 13 депутатів місцевих рівнів, які виїхали з України за системою "Шлях" та не повернулися. Двоє у цьому переліку - втікачі з Харківщини, обидва обиралися до своїх рад від забороненої проросійської "ОПЗЖ".

Це не стало перепоною для того, аби їх подавали до списків волонтерів на виїзд. В обох випадках депутати виїжджали за поданням офіційних структур, Харківської обласної військової адміністрації та Міністерства розвитку громад. Через рік після втечі вони лишаються депутатами.

Депутат Харківської обласної ради Віталій Абрамов, обрався у 2019 році від "ОПЗЖ", зараз позафракційний.

"Вранці 31 січня цього року 31-річний депутат Харківської обласної ради Віталій Абрамов виїхав з країни. Перетнути кордон йому вдалося без проблем, адже Харківська ОВА внесла його як волонтера в систему "Шлях". Автомобіль, яким виїхав Абрамов, того ж дня повернувся в Україну, але уже без нього", - повідомили розслідувачі NGL.

У ХОВА підтвердили, що дійсно голова військової адміністрації Олег Синєгубов двічі у 2022 році погоджував виїзд депутата Абрамова за кордон. Уперше за поданням фонду БО "Благодійний фонд імені Саркіса Давтяна" (фонд заснувала сім'я Олександра Давтяна, колишнього депутата Харківської міської та обласної рад, президент ТОВ "Інвестиційна група ДАД"), удруге - за поданням "Допомога українцям 2022", і він мав повернутися в Україну до 31 січня 2023 року.

"На доказ волонтерської діяльності депутата керівник фонду "Допомога українцям 2022" Владислав Росток’ян надіслав NGL.media копію декларації на 50 турнікетів, ввезених Абрамовим. Судячи із відтиску печатки на документі, ці турнікети Абрамов завіз 23 січня, тобто ще до остаточного виїзду за кордон. Ми попросили Росток’яна уточнити дату привезення товарів, але протягом кількох тижнів так і не отримали пояснення", - повідомили у NGL.

За даними ХОВА, броні у Абрамова немає. Після втечі з України він бере участь у засіданнях обласної ради. Востаннє, у жовтні, дистанційно голосував за всі 54 питання, причому жодного разу не натис кнопку "проти". 

Трохи раніше утікачем став колишній керівник комунального підприємства Харкова, а нині депутат Харківської районної ради 39-річний Станіслав Лебедєв. 

1
Лебедєв був директором харківського КП. Фото: NGL.

"Він виїхав з України у листопаді 2022 року, після чого зник. Лебедєв, який став депутатом від "ОПЗЖ", вказував у декларації, що безробітний і не має доходів. У 2021 році Лебедєву таки вдалось знайти роботу і одразу на керівній посаді – його призначили директором комунального підприємства "Підземне місто", де він пропрацював трохи більше року. До системи "Шлях" Лебедєва внесло Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України", - повідомили в NGL.

Лебедєв, виїхавши за кордон, перестав виконувати депутатські повноваження і жодного разу на сесії райради не з'являвся.

Раніше NGL.media ідентифікували 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі "Шлях" і тих, хто їм допомагав.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.