Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Доктор Добкін і кандидат Терехов. Як харківські політики дисертації захищали

Багато харківських політиків обзавелися такою скоринкою задовго до Іллі Ківи.

Захист дисертації народним депутатом Іллею Ківою наробила чимало шуму. Українські кандидати наук публічно спалюють дипломи, не бажаючи бачити нардепа в своїх рядах, хоча Ківа був далеко не першим політиком, який отримав наукове звання. Чимало відомих харків'ян вважаються вченими.

У харківських чиновників є традиція: як тільки людина починає просуватися кар'єрними сходами, його тут же нестримно тягне в науку. Більшість голів обласної державної адміністрації, а також останні три мери мали звання кандидатів, а то і докторів наук. Багато гризли граніт науки, не відволікаючись від керівництва містом або областю.

Вчені з облдержадміністрації

Харківська обласна адміністрація цілком законно може вважатися вченою радою, адже більшість її голів мали наукові звання. Захищалися до вступу на посаду і в процесі.

Євген Кушнарьов, наприклад, був призначений головою ХОДА вже після того, як став кандидатом наук. Інженер за першою освітою, він загорівся пристрастю до економічної науки в 1997 році. Тоді Євген Петрович працював головою Адміністрації президента Леоніда Кучми. Хто б міг сумніватися, що один з найвпливовіших людей країни з успіхом захистить роботу "Місцеве самоврядування та проблеми соціально-економічного розвитку міста" в Харківському національному університеті (зараз — ХНУ ім. Каразіна). Згодом він навіть став почесним академіком Академії економічних наук.

аваков
Аваков — один з небагатьох голів ХОДА без дисертації. Фото: KHARKIV Today

Його наступник Арсен Аваков в держуправління прийшов з бізнесу і наукових ступенів не мав. Не встиг він обзавестися кандидатською скоринкою і на посаді голови облдержадміністрації. Але це не означає, що Аваков не готувався до наукової кар'єри. Ексголова ХОДА автор 12 наукових публікацій і однієї монографії "Стратегія соціально-економічного розвитку Харківської області на період до 2015 року". Мабуть, початківець учений-економіст просто не встиг захиститися, тому що в 2010 році програв Кернесу мерські вибори і змушений був виїхати до Італії.

добкин
Доктор наук Михайло Добкін. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

А ось Михайло Добкін, який перейшов до адміністрації з посади Харківського міського голови, був одним з найбільш титулованих харківських чиновників. У науку державний діяч, подібно іншим, вдарився, вже перебуваючи при владі. У 2009 році тоді мер Харкова захистив дисертацію під назвою "Адміністративно-правовий статус виконавчих органів міських рад" і став кандидатом юридичних наук. Захищався Добкін в Київському міжнародному університеті, науковим керівником у нього був легендарний міліцейський начальник Олександр Бандурка.

В облдержадміністрації Добкін не залишив науку і захистив докторську дисертацію "Місцеві державні адміністрації в системі виконавчої влади України". Наука не пройшла для політика даром, докторська знадобилася. Через рік, як підозрюваний у замаху на територіальну цілісність України, він заявить:

"Я послідовно і системно, зокрема частково і в своїй докторській дисертації, наполягаю на тому, що федералізація в сучасних українських умовах — це єдиний ефективний шлях управління нашою державою".

светличная
Професор Світлична майже не з'являлася в Університеті внутрішніх справ. Фото:KHARKIV Today

Добкін, втім, не єдиний доктор, який захистив дисертацію на посаді голови ХОДА. Видатних наукових результатів досягла і Юлія Світлична. Кандидатську дисертацію в Харківському регіональному інституті держуправління при Президенті України майбутня голова області захищала ще в 2012 році, вона тоді працювала у приватній структурі. А ось докторську ступінь Світлична отримала в 2017 році, коли вже була при владі. Її наукова робота називається "Адміністративно-правові основи іноземного інвестування в Україні".

Доктор наук Світлична в 2018 році на посаді професора була зарахована до Університету внутрішніх справ на кафедру загально-правових дисциплін факультету №6, але з викладацькою кар'єрою не склалося —такого професора в університеті не бачили жодного разу. Зате склалося з професорською зарплатою і науковим стажем.

райнин
Ігор Райнін (ліворуч) захистив кандидатську ще в 2003 році. Фото: ХОДА

У науці Юлія Світлична перевершила свого попередника на посаді голови ХОДА Ігоря Райніна. Інженер-механік за першою освітою, він не зміг встояти перед скромною чарівністю дисертації з права, подібно іншим керівникам Харківської області. У 2003 році в Харківському регіональному інституті державного управління Райнін захистив кандидатську дисертацію "Політика регіональних органів влади у сфері зовнішньоекономічної діяльності: управлінські аспекти". Тоді він вже був чиновником — першим заступником начальника ГУ економіки в облдержадміністрації. Науковим керівником Райніна була професор Олена Джафарова, вона ж через 14 років була науковим консультантом у Світличної.

Мери захищаються

кернес
Кернес йде на захист дисертації. Фото: vesti.ua

Керівники міста теж не нехтують наукою. Геннадій Кернес захищав дисертацію в Академії державного управління при Президенті України в 2013 році, перебуваючи, як і Добкін свого часу, міським головою. Захист кандидатської роботи під назвою "Механізми впливу регіональної еліти на державне управління України" проходив в страшній секретності. Незважаючи на те, що захід значився відкритим, журналістів до аудиторії, де захищався Кернес, не пустили. У наступному році Геннадія Кернеса поранили, тому йому вже було не до науки.

Науковим керівником Геннадія Кернеса була екснардепка Валентина Гошовська. Та сама, яка через багато років приймала дисертацію у Іллі Ківи.

Попередник Кернеса на посаді міського голови Володимир Шумілкін теж був кандидатом наук. Тільки ось свою роботу він захистив задовго до того, як стати чиновником — в далекому 1988 році, коли університети ще не приторговували кандидатськими дипломами.

терехов
Терехов захистився в Запоріжжі. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Ігор Терехов, який зараз виконує обов'язки міського голови, не відстає від попередників. Секретар міськради зробив два підходи до ступеня кандидата наук. Перший раз ще в молодості, в рідному Харківському інженерно-будівельному інституті, де після отримання диплома спеціаліста залишився в аспірантурі писати дисертацію, але не захистився і пішов у бізнес.

У науку повернувся, як це прийнято в Харкові, вже перебуваючи маститим чиновником. У 2006 році Терехов закінчив кузню управлінських кадрів — Харківський регіональний інститут держуправління при президенті, а всього через рік там же захистив дисертацію "Державне регулювання зайнятості в Україні". Заступник голови ХОДА Арсена Авакова чомусь поїхав захищатися до Запорізького інституту державного та муніципального управління.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.