Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Живі черги, запис, ажіотаж і порожні коридори: як здати тест на коронавірус в Харкові

Фото: Богдан Затула/KHARKIV Today
KHARKIV Today обійшов кілька лабораторій, де можна здати тести на коронавірус. Деякі з них "сховалися" у дворах.

Послуга настільки затребувана, що в деяких лабораторіях навіть є "виїзди в офіс" для збору біоматеріалу.

Пандемія коронавірусу триває вже півроку, і жителі Харкова можуть за своїм бажанням здати ПЦР- або ІФА-тест в приватних лабораторіях і клініках. ІФА-тести дешевше і здатні показати наявність коронавірусу в організмі на тій чи іншій стадії свого розвитку. У разі позитивного ІФА-тесту пацієнт повинен пройти більш дорогий ПЛР-тест — саме за його результатами остаточно ставиться (або не ставиться) діагноз.

За словами директора харківського лабцентру Любові Махоти, в нашому регіоні ПЛР-тести проводять 12 лабораторій (8 з них приватні), а ІФА — більше 30. KHARKIV Today вирішив відвідати деякі з них, щоб перевірити, чи є ажіотаж на тести серед харків'ян.

Першою на шляху виявилася лабораторія "Міленіум" на Гуданова 9/11 (тел .: 057 700 3296). На вході до установи відвідувачів зустрічає сек'юріті, який згоден не тільки пустити до приміщення, але і проконсультувати відвідувачів. Запис на ПЛР ковід-тест — на ресепшені. Мазки беруть в сусідній кімнаті, процедура займає близько п'яти хвилин. Перед здачею аналізу пацієнти повинні заповнити невелику анкету.

Вартість тесту — 850 гривень, в неї входить довідка українською мовою. За 1500 гривень можна здати аналогічний тест, але результати будуть не тільки на українській, а й англійській мові — такий тест потрібен для виїзду за кордон. В обох випадках очікувати результату доведеться від трьох до п'яти днів. Що стосується останнього тесту, то у нього є і дорожчий аналог — за 2000 гривень. В цьому випадку результат буде готовий вже наступного дня.

v
Черга в лабораторії "Міленіум" невелика. Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today

Черга жива, попередній запис необов'язковий. Опівдні в черзі на ковід-тест було чотири людини, всі — чоловіки середніх років з однієї компанії. Всім чотирьом тести потрібні для виїзду за кордон. Після того як вони покинули приміщення, в черзі на ПЛР-тест нікого не було.

За словами сек'юріті, великих черг в лабораторії не буває. Кілька людей одночасно — це максимум, який особисто він помічав.

У медичному центрі імені академіка Грищенка (Клініка репродуктивної медицини імені академіка Грищенка, вул. Полтавський шлях, 34, тел .: 050 393 01 01) о 13:00 жодного відвідувача. Персонал пропонує обробити руки дезінфікуючим засобом і здавати ковід-тест вже зараз. Правда, для цього необхідно попередньо записатися через віконце.

"У нас не буває живих черг. У нас режимний об'єкт, сторонніх людей тут в принципі перебувати не повинно. Якщо хочете здати тест — можете записатися і здати. Якщо ні, то ми просимо вас вийти на вулицю", —сказала дівчина "в віконці".

cw
У клініці репродуктивної медицини імені академіка Грищенка живої черги немає, але без проблем можна записатися на місці і здати аналіз. Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today

У реєстратурі рекомендують записуватися на ПЛР-тест за день-два. Тест підходить як для виїзду за кордон, так і для зняття самоізоляції. Вартість: 3000 гривень за терміновий тест, результати якого будуть готові протягом одного робочого дня, 2000. гривень — не терміновий, його результати доведеться чекати два дні.

Протягом 30 хвилин, які кореспондент перебував в лабораторії, інших відвідувачів там не було.

Подібна ситуація в Медичному центрі "Здоров'я". Головлікар МЦ Ганна Литовченко повідомила KHARKIV Today, що кількість бажаючих здати тест останнім часом значно зросла.

"Кількість людей істотно збільшилася. В червні у нас працював один пункт тестування, зараз у нас працюють три пункти. Крім того, ми ввели послугу "виїзд в офіс". Якщо на підприємстві є спалах, є одна хвора особа, то соціально відповідальні власники обстежують своїх співробітників за рахунок компанії. Виїжджає співробітник в приміщення, яке відповідає нашим вимогам, повністю одягнений в повний комплект засобів індивідуального захисту і там проводить забір біоматеріалу", — зазначила вона.

За словами Литовченко, послуга користується попитом, оскільки кількість людей, які здають тест, з кінця липня значно зросла. Що стосується результатів, то в процентному співвідношенні кількість позитивних і негативних тестів щодня різна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшити кількість тестів на коронавірус в три рази: міністр дав доручення всім областям

"Іноді з 150 протестованих — 10-15 позитивних. Були випадки, коли у нас було 67 позитивних при обстеженні групи до 200 осіб. Ми працюємо в суботу, не працюємо тільки в неділю. Попередній запис обов'язковий, пункти працюють з 8:00 до 15:00. Щоб зберігати інтервал між пацієнтами, встигати обробляти приміщення, щоб вони не контактували між собою під час проведення послуги", — сказала Литовченко.

Вона зазначила, що в ідеалі здавати ПЛР-тест необхідно натщесерце після пробудження. При цьому бажано нічого не пити, не чистити зуби, не приймати їжу, не закапувати ніс і не полоскати горло. Жінкам краще не користуватися помадою, а якщо бажаючий здати тест поїв, то повинно пройти чотири години. Біоматеріал береться з носа і задньої стінки глотки.

Пункти тестування МЦ "Здоров'я", де можна здати ПЦР-тест, працюють за такими адресами: вул. Лісопарківська, 2, вул. Новгородська, 85, вул. Літературна, 5. ІФА-тести можна здати в усіх інших філіях медцентру. Тел .: 050 190 27 60.

Здати ПЛР-тест на коронавірус можна і в "ОН Лаб". Мазки візьмуть за 2600 гривень. Якщо прийти до 11:30, то є можливість отримати результат тесту ввечері того ж дня близько 20:00 (крім неділі). У реєстратурі кажуть, що прийти без запису не вийде. Якщо мова йде про відділення, яке розташоване в районі станції метро Пушкінська (вул. Ярослава Мудрого, 30а / 1, тел. 0 800 301 1 77), то здати тест можна з 07:00 до 14:00. Тут же здають ІФА-тести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові майже третина хворих коронавірусом дізнаються про свій діагноз випадково

У медичному центрі "Еввіва" тести на коронавірус робляться за попереднім записом, жива черга відсутня. Вартість ПЛР-тесту — 2370 гривень, його результати підходять для виходу із самоізоляції і для виїзду за кордон. Вартість ІФА-тестів в клініці — 350-650 гривень. Адреса: вул. Сумська, 90, тел .: 057 700 33 03.

"Запис ведеться з 08:00 до 18:00. Розсилка результату ведеться зазвичай наступного дня після 07:00", — повідомили KHARKIV Today в реєстратурі.

KHARKIV Today поспілкувався з харків'янкою Ольгою, яка два тижні тому здавала аналіз на коронавірус в лабораторії "Екомед" на Пушкінській (головний офіс вул. Бакуліна, 4, тел .: 057 719 46 76). Він їй був потрібен для планової госпіталізації.

"Це ІФА-тест на імуноглобулін М, він повинен показати, чи є у людини коронавірус в гострій стадії. За тест заплатила 2800 гривень. Результат був готовий наступного дня, смс прийшла в районі 11-12 годин дня. Щоб зробити цей аналіз, беруть кров з вени. Коли я прийшла здавати кров, відвідувачів в лабораторії не було, а ось коли прийшла забирати результат, переді мною в черзі чоловік п'ять-шість було. Чоловіки цілою групою прийшли, може з роботи надіслали ... Хвилин 40 простояла, людини три пройшли за цей час. Я не витримала і пішла, вибачаючись, без черги, пояснюючи, що так можна, якщо я за результатом. Мені сказали, що черги не завжди, якщо тільки багато людей одночасно прийшли, і що зазвичай черг немає", — зазначила вона.

Раніше KHARKIV Today писав, що здати ПЛР-тест на коронавірус можна прямо в харківському аеропорту

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.