Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Зеленського просять обмежити роботу харківських підприємств, які забруднюють повітря

Харків'янин написав петицію.

Президенту поскаржилися на роботу лакофарбового заводу "Фарбосс", Слобожанського коксового заводу, виробника мінеральної вати "Термолайф-Україна" і гумових сумішей і виробів — "Еластомер".

Житель Харкова Олександр Константинов звернувся до Президента України Володимира Зеленського з вимогою невідкладно обмежити або припинити роботу чотирьох харківських промислових підприємств, які забруднюють навколишнє середовище. Відповідна петиція опублікована на сайті президента.

Автор звернення нагадав президенту, що саме він є гарантом прав і свобод людини, а кожен громадянин має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування збитку в разі порушення цього права, на охорону здоров'я, медичну допомогу та страхування.

"Зазначені об'єкти належать до категорії хімічних промислових підприємств і знаходяться безпосередньо на території Новобаварського району Харкова, поруч з великим житловим мікрорайоном. Відсутність контролю з боку державних установ, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування призвело до неконтрольованого різкого погіршення стану чистоти повітря в прилеглих до цих підприємств районах міста, зростанню показників захворюваності онкологічними, серцево-судинними, алергічними захворюваннями, а також захворюваннями легень і верхніх дихальних шляхів", — пояснив Константинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Харьковская область на шестом месте антирейтинга экологичности регионов

Він вважає, що ситуація ще більше погіршилася під час пандемії коронавірусу, оскільки забруднене повітря уражає органи дихання, як і нова інфекція. Це може привести, на його думку, до непередбачених наслідків і великих втрат серед населення.

На думку автора звернення, є єдине рішення — громадський контроль за роботою очисних споруд на цих підприємствах або ж зупинка їх роботи.

"Надати дозвіл працювати далі за умови установки систем технічного контролю наявності та стану роботи очисних споруд на кожному підприємстві з наданням громадського доступу в режимі 24/7. При відсутності очисних споруд або їх неефективній роботі діяльність підприємства припинити. Для установки систем технічного контролю наявності та стану роботи очисних споруд виробничу діяльність припинити", — зазначив він.

Вказівки щодо реалізації пропозиції заявник просить передати Кабінету міністрів України і профільному комітету.

Нагадаємо, весь тиждень харків'яни скаржаться на забруднене через промислові підприємства повітря.

"8 день прокидаюся від їдкого диму сірководню, який виробляє Харківський коксохімічний завод. Район проспекту Гагаріна, Одеська, Баварія, Холодна гора потопають у їдкому димі", — написав у соцмережах житель міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернес не проти "кудись подіти "Коксохім" з Харкова

На проблему звернули увагу і харківські нардепи. Марія Мезенцева зазначила жахливий рівень забрудненості, що є неприпустимим, на її думку, в 21 столітті, і зажадала, щоб контролюючі органи вирішили це питання.

"Ми наполягаємо на вдосконаленні процесу роботи, впровадженні нових технологій, очищення повітря, установки новітніх фільтрів або ж взагалі перенесення заводу за межі житлового масиву. Ми, народні депутати, вимагаємо від усіх контролюючих та правоохоронних органів невідкладно вжити заходів реагування з метою недопущення подальшого порушення закону",— написала в своєму Facebook нардеп.

Відзначимо, електронна петиція, адресована Президенту України, буде розглянута, якщо набере 25 тисяч підписів за три місяці з дня публікації. В день публікації петиція Олександра Константинова набрала 9 підписів. Підтримати ініціативу можна тут

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.