За добу в Харківській області вигоріло 22,5 гектара трави

Рятувальники встановили, що причиною пожеж став людський фактор.

Найбільші пожежі сталися в місті Первомайський, селищі Барвінкове (Барвінківський район) та селі Леб'яже (Зачепилівський район).

23 вересня в Харківській області сталася 41 пожежа, вигоріло 22,5 гектара трави. Відзначалася надзвичайно складна оперативна обстановка з пожежами в природних екосистемах, — повідомили в ДСНС в Харківській області.

У Первомайському пожежа сталася вранці. Горіло сміття на площі 600 квадратних метрів. Його ліквідували через півтори години.

У Барвінковому вранці загорілася трава на площі понад 500 квадратних метрів. Повністю загасити пожежу вдалося через дві години. Аналогічне загоряння сталося в селі Леб'яже — на відкритій території горіла трава на площі 3 гектари і сіно — 5 квадратних метрів. За дві години вогонь ліквідували.

"Ледь не єдиною причиною виникнення вчорашніх пожеж на відкритих територіях став людський фактор", — підкреслили в ДСНС.

Як писав KHARKIV Today,  в Україні в 18 разів зросли штрафи за спалювання трави.

13 квітня депутати Верховної Ради прийняли Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря і знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу". Тепер за самовільне спалювання трави доведеться платити від 3 060 до 21 420 гривень.