Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

З квітня харків'яни зможуть оформити електронний лікарняний

В Украине больничные будут оформлять онлайн. Фото: Укринформ
В Украине больничные будут оформлять онлайн. Фото: Укринформ
Кабінет міністрів України планує впровадити систему електронного лікарняного з 1 квітня 2020 року.

Лікар буде оформляти пацієнтові лікарняний в електронній медичній системі. Інформація про хворого автоматично відправлятиметься до Фонду соцстрахування і пацієнт зможе отримати компенсацію.

З 1 квітня 2020 року в Україні введуть електронний лікарняний. Відповідно до нової системи, лікар записуватиме дані про тимчасову непрацездатність пацієнта в систему HELSI.me, де буде формуватися медичний висновок і автоматично відправлятися до Фонду страхування, - передає 28 січня "УНІАН" коментар заступника міністра соціальної політики України Олега Коваля.

"На цьому тижні запускається постанова на узгодження щодо впровадження електронного лікарняного. Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров'я планує запустити з 1 квітня електронні лікарняні ... Це буде перший етап, а основний етап - це повноцінний запуск системи лікарняних, коли лікар записуватиме дані про те, що пацієнт захворів, в систему HELSI.me, яка буде формувати медичний висновок. Воно автоматично буде відправлятися в Пенсійний фонд, до реєстру платників Єдиного соціального внеску, далі - до Фонду соціального страхування для нарахувань. Це буде другий етап, який буде запускатися з 1 вересня по всій країні і візьме якийсь час ", - пояснив Коваль.

За словами Коваля, впровадження електронної системи допоможе побороти неправомірну видачу лікарняних листів пацієнтам, оскільки лікар буде підписувати їх електронним підписом і вказувати свій профіль.

"Ми припинимо цими діями потік виписування за день лікарями 50 лікарняних, оскільки можна буде перевірити всі факти з прив'язкою до прізвища доктора, скільки лікарняних він видав і чи за своїм профілем", - підсумував заступник міністра соціальної політики України.

Відзначається, що в 2019 році в Україні оформили понад 3,9 мільйона лікарняних (бюджет виплат склав 15 мільярдів гривень), у 2020 році заклали 17 мільярдів гривень.

Як писав KHARKIV Today, систему електронного лікарняного обіцяли впровадити в Україні ще в 2019 році.

Програма "Доступні ліки" в електронному форматі запрацювала з другого кварталу 2019 року. Разом з нею обіцяли ввести електронні лікарняні, однак цього не відбулося.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.