Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Януковичу повідомили про підозру за "харківські угоди"

Підписання відбулося в Харкові у 2010 році. Фото з Вікіпедії
Експрезидента підозрюють у державній зраді під час підписання угоди в Харкові.

Віктор Янукович підписав у Харкові угоду з Дмитром Медведєвим про продовження перебування Чорноморського флоту в Україні в обмін на газову знижку. Слідство встановило, що знижки не було, а російські війська в результаті окупували Крим.

Колишньому Президенту України Віктору Януковичу повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України), коли в 2010 році він підписав "харківські угоди" з Президентом Росії Дмитром Медведєвим. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Слідчі встановили, що 21 квітня 2010 року в Харкові Янукович штучно створив передумови до збільшення кількості російських військ і умови перебування їх в Україні, коли під приводом отримання знижки на газ підписав угоду між Україною і Росією. Документ продовжував термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні на 25 років.

Розслідування показало, що перед підписанням документів Росія штучно завищила ціни на газ, але  після підписання знижки не було. На кінець 2008 року тисяча кубометрів газу для України коштувала 179,5 долара, на кінець 2010-го — 352,33 долара.

"Російська Федерація спочатку штучно створювала і накопичувала борг України перед нею за постачання природного газу, а потім у його погашенні, зокрема шляхом нібито надання знижки, фактично безкоштовно розмістила Чорноморський флот на території України", — пояснили в Офісі генпрокурора.

Відтак, особовий склад російських військ збільшили в Україні замість того, щоб готувати їх до зменшення і виведення. Як відзначили слідчі, 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту з іншими підрозділами Збройних сил РФ вторглися на територію Криму, окупували і анексували його, що призвело "до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.