Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Як школярі в Zoom: депутати Харківської міськради зможуть збиратися на сесії онлайн

Щоб запобігти поширенню коронавірусу, міськрада може збиратися дистанційно.

Щоб запобігти поширенню коронавірусу, в міськраді розглядають питання проведення засідань онлайн.

Засідання в міськраді можуть проводити дистанційно. Відповідне розпорядження Кернеса "Про затвердження порядку щодо особливостей проведення в період карантину, встановленого Кабміном з метою запобігання поширенню на території Харкова респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, засідань Харківської міськради, виконавчого комітету Харківської міськради, постійних комісій Харківської міськради" опублікований на сайті міськради.

Згідно з документом, під час карантину питання порядку денного можуть розглядатися на засіданнях постійних комісій тільки спільно. При цьому засідання міськради, виконавчого комітету та постійних комісій можуть проводитися в режимі відеоконференції на платформі Zoom Video Conferencing і аналогічних, або аудіоконференції (дистанційні засідання). Кернес зробив виняток для питань, "які вимагають таємного голосування".

Під час дистанційних засідань до порядку денного можуть включатися тільки термінові питання: невідкладного внесення змін до місцевого бюджету або робіт по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, в тому числі наслідків епідемій.

Питання проведення засідання міськради і виконкому в дистанційному форматі буде вирішувати Харківський міський голова. Якщо він буде відсутній або не зможе цього зробити, то рішення про проведення дистанційного засідання виконкому приймає його перший заступник.

З дистанційним форматом спільного засідання постійних комісій визначається мер або секретар міськради, а звичайного засідання постійної комісії — її голова.

Якщо в міськраді вирішать проводити засідання дистанційно, депутатів, членів виконкому і жителів Харкова про це поінформують за добу. У тому числі міськрада зобов'язується опублікувати порядок денний та забезпечити відкритий доступ до трансляції дистанційного засідання.

Ознайомитися з проєктами рішень депутати зможуть в електронному вигляді — їм на пошту розішлють документи, а також розмістять проєкти в системі "Електронне місце депутата".

Ідентифікувати депутатів для участі в дистанційних голосуваннях і можливості голосувати будуть за номерами телефонів, прив'язаних до Telegram, Viber, Whatsapp і інших месенджерів, а також електронної пошти.

Перед відкриттям дистанційного засідання міськради, як і звичайного, депутатів зареєструють і, якщо збереться кворум, відкриють засідання.

"Дистанційне засідання вважається повноважним, якщо до участі в такому засіданні віддалено приєдналася більшість від загального складу колегіального органу", — сказано в документі.

Питання проведення засідання міськради і виконкому в дистанційному форматі буде вирішувати Харківський міський голова. Якщо він буде відсутній або не зможе цього зробити, то рішення про проведення дистанційного засідання виконкому приймає його перший заступник.

Після цього виберуть рахункову комісію з трьох осіб, яка буде рахувати голоси при прийнятті рішень, і секретаріат, який здійснює ведення протоколу, — з двох осіб. При проведенні дистанційного спільного засідання постійних комісій спочатку також виберуть рахункову комісію в складі трьох осіб. На дистанційному засіданні виконкому голоси підраховує одна людина, постійної комісії — її голова.

Голосувати депутати будуть шляхом підняття рук і / або висловлення своєї позиції "за", "проти" або "утримався".

У приміщенні, де буде відбуватися дистанційне засідання міськради, можуть перебувати крім головуючого, секретаря, членів лічильної комісії та секретаріату — по одному представнику від кожної депутатської фракції.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.