Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Втекти від режиму самоізоляції: де в Харкові можна зробити тест на коронавірус

ПЛР-тест для зняття режиму самоізоляції роблять тільки в трьох сертифікованих лабораторіях Харкова.

ПЛР-тест для зняття режиму самоізоляції роблять тільки в трьох сертіфікованіх лабораторіях Харкова. Ті, хто приїхав з-за кордону, можуть здати тільки платний тест на коронавірус. Причому не всі лабораторії, які рекомендував для цих цілей МОЗ, беруть біоматеріал.

Центр громадського здоров'я України опублікував  перелік лабораторій, які мають право передавати результати ПЛР-тестів на COVID-19 для припинення самоізоляції через додаток "Дій вдома". У Харківській області визначили шість таких лабораторій, проте три з них — державні і не мають права робити платні тести. Тому мандрівники, які повернулися з-за кордону, можуть здати тест в трьох приватних лабораторіях.

ЩО ЗАПРОПОНУВАВ МОЗ

У переліку, який склав Центр громадського здоров'я, є Харківський обласний лабораторний центр, Харківська обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня, Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня і приватні — "Медичний центр здоров'я", "Медичний центр імені академіка Грищенка" та лабораторія "Міленіум".

У харківський лабцентр активно стали звертатися бажаючі здати безкоштовний тест, щоб не сидіти на самоізоляції. Однак в медустанові заявили: безкоштовний тест роблять тільки деяким категоріям осіб, яких затвердило Міністерство охорони здоров'я, які приїхали з-за кордону сюди не входять. А платних тестів лабораторія не робить.

"Ми не робимо ці тести. Включили до переліку, тому що ми сертифікована лабораторія. Це список сертифікованих лабораторій. А ми не робимо платних тестів. До МОЗ ставте це питання", — пояснили KHARKIV Today в лабцентрі.

Здивовані рішенням Центру громадського здоров'я та МОЗ в харківській "інфекціонці". Ніякого документа про те, що лікарня повинна робити тести людям, які приїхали з-за кордону, сюди не надходило.

"У нас те ж саме (як в лабцентрі — прим.). Ці набори, які зайшли, — за бюджетні кошти. А люди виїжджають за кордон, вони планують робити це, їм повинні робити на платній основі. Тому що у нас є список, кому ми робимо це в першу чергу. По самій процедурі я не знаю, як це буде відбуватися. Може, ми і включені до цього переліку. Але пояснення самого порядку — як це все буде зроблено — у нас не було. Я не знаю, хто це повинен робити. Письмового указу ніякого не було. Мабуть, якось визначено — кому робити, як робити. У нас зараз є хворі, наприклад, практично 200 хворих, госпіталізуються, а тут якщо підуть комерційні. Тут ще 200 буде", — розповів нам головний лікар Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні Павло Нартов.

Отже, бажаючі уникнути самоізоляції, можуть здати тест тільки в трьох приватних лабораторіях.

ДЕ МОЖНА ЗДАТИ

У "Медцентрі здоров'я" пропонують пройти ПЛР-тест для припинення самоізоляції за 1980 гривень або 5200 гривень. Різниця — у виробнику і ціні.

"Можна у нас здати такий тест, але тільки за попереднім записом. На цей аналіз потрібно записуватися за день або за два. Здається, тільки в одному пункті — Лісопаркова, 2. Є два аналізи — дорогий і дешевий. Дорогий робиться добу, на другий день його можна забрати, результати з 8:00. Це корейський, вартість — 5200 гривень. В ньому більше контрольних точок, виконується він швидше, в цей же день він приходить на пошту, до 6-7 вечора. Наступного дня його відправляють в додаток "Дій вдома ". Є російський. Він робиться кілька днів, але він дешевший — 1980 гривень. Результат буде готовий на третій день. Відправляється в додаток на четвертий день", — пояснили в "Медцентрі здоров'я".

Їхати за результатом ПЛР-тесту не доведеться. Лабораторія сама відправить його в додаток. Інформація з'явиться у Центрі громадського здоров'я, якщо результат негативний — людина отримає дозвіл на закінчення самоізоляції.

"У нас є дозвіл. Ми відправляємо результати аналізів в цей додаток. Там фіксується. Приходить повідомлення людині, у якої цей додаток, що самоізоляція або продовжена, або знята в залежності від аналізу. Якщо їй зняли ізоляцію, вона може спокійно виходити на вулицю", — кажуть в медцентрі.

У Медцентрі попереджають: на кордоні потрібно обов'язково попередити про намір здавати тест, інакше при виході з будинку для здачі аналізу додаток зафіксує це як порушення режиму самоізоляції. Кого попередити і скільки дається часу на те, щоб здати тест — в медцентрі не знають.

"Ви коли перетинаєте кордон, треба на митниці уточнювати інформацію — якщо ви протягом 24 годин (вони дають 24 години, щоб дістатися додому) встигаєте здати аналіз, то це добре. Якщо ні, то потрібно у когось взяти дозвіл або хтось повинен робити примітку — це або поліція, або терапевт, з яким ви декларацію підписали,  що ви будете в цей день здавати аналіз, тобто ви будете виходити з дому. Це порушення самоізоляції. Якщо ви нікого не попередите — це буде штраф і приїде поліція. Кому конкретно — не знаю, ми тільки почали з цим працювати. Відповідаємо тільки за передачу аналізу", — підкреслили в "Медцентрі здоров'я".

Прикордонники про процедуру для приїжджих з-за кордону і бажаючих здати тест, щоб не перебувати на самоізоляції, не знають. У Прикордонслужбі кажуть: пропускають тих, у кого встановлена ​​"Дія", якщо додатка немає, людину відправляють до поліцейських. Кого попереджати про намір пройти тест — незрозуміло.

"Це більше не до нас питання. При перетині кордону прикордонники тільки перевіряють наявність цього додатка і внесення туди даних. Якщо людина не може встановити, або у неї з якихось інших причин не виходить, тоді ми передаємо цю інформацію співробітникам поліції на пункті пропуску і далі це в їх компетенції. Бажано встановити заздалегідь додаток, перед тим, як людина буде перетинати кордон. Подальші дії людини після перетину кордону ми не контролюємо", — сказав старший офіцер сектору з питань взаємодії із засобами масової інформації ДПСУ Юрій Трубачов.

У поліції попросили час на ознайомлення з постановою Кабінету міністрів України №392.

"Як сказали представники управління превентивної діяльності, за використання цього додатка відповідає наша санітарна служба, наш санітарний лікар, тому що вони регламентують всі дії. Поліція лише за ними спостерігає і виїжджає на виклики, коли вони надходять в разі порушення правил дотримання самоізоляції. Тобто ми тільки реагуємо на виклики. А всі алгоритми дій цього додатка повинні добре знати як в держадміністрації, так і наша служба санітарна", —  заступник начальника відділу комунікацій ГУ НП в Харківській області.

Наступна лабораторія, затверджена МОЗ — "Медичний центр імені академіка Грищенка".

Тут теж просять попередньо записуватися. Вартість ПЛР-аналізу складе 2000 гривень або 3000 гривень.

"Ми проводимо тест методом ПЛР, мазок із зіва береться. Вартість аналізу — 2000 гривень, готовність його протягом двох робочих днів. Якщо вам потрібен терміновий аналіз, сьогодні здаєте — і сьогодні готовий результат, 3000 гривень — вартість аналізу. Російський виробник і той , і той. Просто по готовності швидше. Потрібно записатися хоча б за день. Поки є в наявності достатньо тестів", — сказали в "Медцентрі академіка Грищенка".

Результат аналізу відправлять на електронну пошту, по якій ви зареєстровані в додатку "Дій вдома". У медцентрі теж попереджають про добу, яка дається на дорогу додому.

"На кордоні розкажуть, який у вас термін, щоб дістатись до домівки — 24 години, у когось більше. Дивлячись звідки ви їдете, вам все розкажуть на кордоні", — підкреслили там.

У "Лабораторії "Міленіум" приїжджим з-за кордону роблять тест за 950 гривень. Однак для таких клієнтів діє спеціальний розклад.

"Тестування проводиться в центральному пункті нашої лабораторії за адресою: вулиця Гуданова 9/11. Суворо в понеділок, середу, п'ятницю. Перед забором мазка пацієнт повинен пред'явити паспорт. Якщо для зняття самоізоляції, то вартість — 950 гривень", — зазначили в лабораторії.

Так, в понеділок і середу тестування можна пройти з 14:00 до 16:00, в п'ятницю — з 13:00 до 16:00. Результат буде готовий через два дні.

KHARKIV Today відправив запит до Міністерства охорони здоров'я України про причини включення до переліку лабораторій для здачі ПЛР-тесту приїжджим з-за кордону для зняття із самоізоляції державних медустанов.

Як писав KHARKIV Today, в Україні сьогодні не передбачено безкоштовне масове тестування на коронавірус. Держава оплачує аналіз тільки декільком категоріям людей.

Право на безкоштовний тест мають:

  • Люди, які мають симптоми коронавірусної хвороби. Їх тестують відразу при підозрі;
  • Пацієнти с пневмонією;
  • Люди, які контактували з хворими COVID-19. Вони повинні зробити тест на 14-у добу після контакту;
  • Пацієнти, які потребують планової госпіталізації або операції. Тести (ІФА або ПЛР) роблять безпосередньо перед госпіталізацією або операцією. У разі позитивної реакції при тестуванні методом ІФА пацієнт повинен обов'язково пройти ще один тест методом ПЛР. Рішення про госпіталізацію приймають, якщо тест негативний;
  • Медики і інші співробітники лікарень, де надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Тест їм проводять раз на 14 днів;
  • Працівники лабораторій, які досліджують зразки з дихальних шляхів, отримані від хворих COVID-19, і співробітники бюро судово-медичної експертизи, які беруть участь у розтині тіл померлих. Тест проходять раз на два тижні;
  • Співробітники Національної гвардії, Нацполіціі і Державної прикордонної служби, інші медичні працівники та фармацевтичні працівники — раз на 30 днів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.