Всім потерпілим від лісових пожеж пообіцяли компенсувати вартість згорілого житла

Айна Тимчук відвідала Дворічанський район, де від лісової пожежі вигоріло село.

Голова Харківської ОДА Айна Тимчук вперше відвідала з робочою поїздкою район області. Вона побувала в Дворічанському районі, де зустрілася з погорільцями.

16 грудня Айна Тимчук повідомила, що потерпілі від пожежі на початку вересня, у яких немає документів про власність на втрачене житло, повинні отримати обіцяні виплати. Раніше не було механізму для виплат тим, у кого немає повного пакета документів. Зараз, за ​​словами Тимчук, рішення знайдено. Про що мова, поки не зрозуміло.

"Спільно з обласною радою ми знайшли рішення для людей, які не мають документів про власність, щодо допомоги на рівні обласного бюджету", — пояснила голова Харківської ОДА.

За її словами, всі гроші, отримані потерпілими з обласного та районного бюджетів, будуть включатися в загальну суму виплат. Ті, у кого постраждало житло, можуть отримати до 300 тисяч гривень з урахуванням 80 тисяч гривень, отриманих раніше. Скільки людей можуть розраховувати на таку суму, не зрозуміло.

За інформацією директора департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, жителі, у яких постраждало нежитлове майно, отримають допомогу з обласного бюджету від 20 до 70 тисяч гривень.

"Найближчим часом Харківська обласна державна адміністрація буде виносити на розгляд сесії Харківської обласної ради зміни до програми соціального захисту населення, в рамках якої буде виплачено матеріальну допомогу громадянам, які потерпіли в результаті пожежі, але не отримали допомогу з державного бюджету", — повідомили на сайті Харківської ОДА.

Нагадаємо, 1 грудня погорільці, які залишилися без даху над головою і не отримали грошей, приїхали мітингувати під Харківську ОДА. На початку вересня від лісової пожежі згоріли будинки 26 сімей в селі Гороб'ївка (Дворічанський район). Компенсацію — 300 тисяч гривень, обіцяну державою, отримали тільки 11 з них. У решти — проблеми з документами на згорілу нерухомість.

Як писав KHARKIV Today, пожежа в Дворічанському районі сталася вдень 2 вересня. Загальна площа горіння склала 500 гектарів, з лісу вогонь перекинувся на житлові будинки. У селі Гороб'ївка він  знищив  22 будинки, без житла залишилися 33 людини. Повністю ліквідувати вогонь вдалося 6 вересня.