Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Все про коронавірус у Харкові: кінотеатри на замку, спецперевірки на ринку і обмеження в садочках

Тритижневий карантин, який ввів Кабінет міністрів не пройде безслідно не тільки для школярів, а й для туристів.

Не дивлячись на те, що єдиний підтверджений випадок коронавірусу був у Чернівецькій області, в Харкові вводять профілактику від недуги.

Школи і дитсадочки

11 березня Кабмін вирішив на три тижні відправити вихованців дитсадочків та учнів шкіл на карантин. У Харкові поки вирішили почекати до четверга. 

"Завтра, я сподіваюся, буде скликана комісія з надзвичайних ситуацій, ми заслухаємо санітарних лікарів, керівників департаментів та буде прийнято якесь зважене рішення. Тому що ми розуміємо, якщо закрити всі школи — що робити батькам? У Харкові зараз дуже спокійна епідеміологічна ситуація, не зареєстровано жодного випадку коронавірусу ", — розповів директор департаменту із зв'язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко.

Родители харьковских школьников могут отправлять детей на учебу. Фото: открытые источники
Батьки харківських школярів можуть відправляти дітей на навчання. Фото: відкриті джерела

Поки мовчать про карантин і в Харківській обласній державній адміністрації.

У Харківській міськраді уточнили, що дитячі садочки, школи та профтехучилища не йдуть на карантин, однак батьки можуть скористатися правом не водити туди дітей.

У деяких садочках вирішили також ввести обмеження. "Завтра дітей будемо приймати на вулиці суворо з 8:15 до 8:20. Батьків та інших людей, які водять дитину, у приміщення не пустять. Також з четверга вводиться санітарна обробка, яка включає кварцування, дезінфекцію приміщень і посуду. Дотримання цих умов буде суворо контролювати адміністрація дитсадків ",— розповіли в одному з садочків Слобідського району міста.

На 21 і 28 березня по всій Україні заплановано проведення пробного тестування 11-класників. У Харківському регіональному центрі оцінювання якості освіти KHARKIV Today уточнили, що поки інформації про перенесення пробного ЗНО немає. Це питання обговорять завтра.

Вузи

Вищі навчальні заклади підпорядковуються Міністерству освіти, тому вже думають про обмеження.

У ХНУ ім. В. Каразіна сказали, що з четверга, 12 березня, навчання буде проводитися дистанційно, при цьому співробітники вузу продовжать ходити на роботу. Карантин триватиме до 3 квітня, як і постановили в Кабміні.

Фото: KHARKIV Today
Бути лекціям чи не бути, ось в чому питання. Фото: KHARKIV Today 

Медуніверситет працюватиме в штатному режимі. Тим часом для профілактики коронавируса курсантам університету імені Кожедуба на невизначений термін обмежили звільнення і відвідування рідних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайские студенты в Харькове говорят, что паники и травли из-за коронавируса нет

Супермаркети і торгово-розважальні центри

Ще 6 березня в супермаркетах і торгових центрах для профілактики коронавірусу повинні були розвісити  рекламні плакати. Тут же обіцяли перевірити, як давно чистили фільтри вентиляційної системи. Відвідування магазинів і ТРЦ поки не обмежили.

Транспорт

Вагони в Харківському метрополітені почали дезінфікувати один-два рази на добу. Після того, як поїзди заходять в депо, там роблять вологе прибирання, потім всі поверхні протирають розчином води і спеціального дезинфікуючого препарату.

Дезинфекция вагонов метро. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Дезінфекція вагонів метро. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

У Харківській ОДА прозвітували: підприємства громадського транспорту Харкова і області почали дезінфікувати рухомий склад, проте "забули" попередити про це автоперевізників.

Директора автотранспортного підприємства "Авто ОВІ" Валерія Дробушка здивувало питання про початок дезінфекції на маршрутах.

"У нас що, коронавірус вже з'явився? По-любому машина обробляється хімією. Є спеціальний засіб дезінфекції якийсь? У мене немає, не знаю, де купити. Хімія, ну, вона завжди застосовується", —пояснив KHARKIV Today Дробушко.

Директор автотранспортного підприємства уточнив, що дезінфекцією займаються мийники.

"Ви зайшли в автобус і чхнули, скажіть, від чого в такомувипадку врятує дезінфекція? Автобус миється щодня, коли приїжджає з лінії", — розповів Дробушко. — Я не розумію, що таке профілактика. Мені ніхто не говорив, чим я повинен дезінфікувати, я не знаю про це ".

Ринок "Барабашово"

Найбільший ринок України працює в штатному режимі. Єдина людина в масці, яку зустрів кореспондент KHARKIV Today — Наташа з В'єтнаму, яка торгує штучними квітами. Однак маску Наташа носить не через страх заразитися коронавірусом. Жінка пояснила: обприскує квіти хімією, тому одягла маску, щоб не дихати парами.

Без маски на "Барабашово" кросівками торгує китаєць Ява. Чоловік запевняє, що покупців не поменшало, не бентежить клієнтів і його походження. "Покупців менше не стало. На карантин нікого не відправляють,принаймі, я таких не знаю. Сам я приймаю товар в Одесі, в Китаї я з початку епідемії коронавірусу не був", — розповів Ява.

За словами прес-секретаря "Барабашово" Сергія Зайцева, на ринку запустили операцію "Бар'єр". Вона схожа на планову дезінфекцію, тільки замість кількох разів на рік її стали проводити щодня вечорами, коли на ринку нікого немає. У цей час дезінфектори обробляють прилавки і торгові ятки спеціальним розчином.

Коли ринок працює, ходять контролери, які стежать за станом здоров'я працівників. Якщо вони бачать людину з явними ознаками інфекційного захворювання: сильне почервоніння обличчя, жар, піт на лобі і т. ін. — пропонують допомогу.

Рынок "Барабашово". Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Ринок "Барабашово". Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

За словами Зайцева, якщо у людини виявили ознаки захворювання, троє спеціальних співробітників ринку в костюмах оточують і дезінфікують 50-метровий периметр. Ці ж люди проводять дезінфекцію  приміщень і закритих торгових місць, а також місць підвищеної небезпеки. Дверні ручки протирають контролери, а сміття вивозять клінінгові служби.

При цьому, на карантин співробітників ринку і підприємців йти ніхто не змушує, говорить Зайцев. Хворі йдуть на добровільну самоізоляцію.

Лікарні

Щоб запобігти поширенню коронавірусу, в лікарнях Харкова і області зарезервували 740 інфекційних ліжок: 380 — для дорослих і 260 — для дітей. Зокрема, в інфекційній лікарні — 200 ліжок (6 ліжок — у відділенні інтенсивної терапії). Ще 270 — в дитячій інфекційній лікарні (6 — в інтенсивній терапії). Крім того, 270 ліжок знаходяться в лікарнях районів і міст Харківської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ми шукали маски в Харкові. Поради шити з марлі і бронь через аптеку

Для надання медичної допомоги хворим з підозрою на коронавірусну інфекцію працюють 18 бригад "швидкої" (3 в Харкові і 15 — в районах області). У лікарнях є запас масок, респіраторів і окулярів. На 2,6 мільйона гривень для лікарень, які увійшли до складу госпітальної бази, закуплять медобладнання, захисний одяг, противірусні препарати та дезінфектанти.

В харьковской "инфекционке" привезли 100 тест-наборов для определения коронавируса. Фото: Андрей Мариенко / KHARKIV Today
У харківську інфекційну лікарню привезли 100 тест-наборів для визначення коронавірусу. Фото: Андрій Марієнко/KHARKIV Today

Нагадаємо, ще 21 лютого в Харківську обласну клінічну інфекційну лікарню доставили 100 діагностичних наборів для виявлення нового коронавирусу — COVID-19.

Розважальні та спортивні заходи

Масові заходи в Харкові обмежать. Можна збиратися групами не більше 60 осіб. На найближчі тижні закривають театри, кінотеатри і цирк, а також скасовують спортивні заходи.

19 березня на стадіоні "Металіст" був запланований матч "Шахтаря" проти німецького "Вольфсбурга". 12 березня команди проведуть футбольний поєдинок в Німеччині без уболівальників. Чи відбудеться повторна гра 19 березня, ще не відомо.

На стадионе "Металлист" не состоится футбол. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
На 19 березня запланована гра між "Шахтарем" і "Вольфсбургом". Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Відзначимо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що обмеження масових заходів не поширюється на всі "івенти", які мають державну значимість — засідання Верховної Ради, сесії міської та обласної рад.

Виїзд за кордон

У Харківському аеропорту скасували авіарейси до Тель-Авіва. "SkyUp" повністю скасував сполучення з Харкова до Тель-Авіва і в зворотному напрямку. Літаки МАУ перестануть літати з Харкова до Ізраїлю і назад поки тільки на 10 днів — з 15 до 25 березня.

За даними Кабміну, на кордонах працюватимуть тільки 49 з 219 контрольно-пропускних пунктів. Поки в Харківській області всі пункти пропуску працюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителям "ЛНР / ДНР" з температурою обмежили в'їзд в Україну

"На данный момент все пункты пропуска у нас работают в штатном режиме", — рассказал KHARKIV Today пресс-офицер Восточного регионального управления ГПСУ Юрий Трубачев. 

Фото: Восточное региональное управление ГПСУ
Прикордонники працюють в масках і респіраторах. Фото: Східне регіональне управління ДПСУ

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що список контрольно-пропускних пунктів, які закриють, опублікують пізніше.

Нагадаємо, 26 лютого в аеропорту, на "Гоптівці" і двох залізничних станціях ввели температурний скринінг

Як писав KHARKIV Today, в Україні зафіксовано один випадок захворювання коронавіруом — у жителя Чернівецької області, який подорожував по Італії.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.