Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Випускників шкіл звільнили від державної підсумкової атестації у формі ЗНО

Верховна Рада проголосувала "за" відповідний законопроєкт.

Випускники шкіл, які збираються вступати до вузів, повинні проходити зовнішнє незалежне оцінювання. Решта можуть здавати державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання за бажанням.

18 червня на засіданні Верховної Ради України прийняли законопроєкт № 3669 "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року". "За" проголосували 358 нардепів. Тепер законопроєкт готують на підпис президенту.

Перед голосуванням нардеп від "Слуги народу" Роман Грищук пояснив, що законопроєкт потрібен для того, щоб зменшити кількість учасників зовнішнього незалежного оцінювання під час пандемії коронавірусу.

"Навіщо ми приймаємо цей законопроєкт — щоб на третину скоротити кількість людей, які здають зовнішнє незалежне оцінювання, і у такий спосіб убезпечити наших дітей", — сказав Грищук.

Законопроєкт передбачає внесення змін до закону "Про освіту", які стосуються заборони на відвідування учнями шкіл під час карантину, і скасування державної підсумкової атестації для випускників.

"У зв'язку із здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, одержувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації", — сказано в проєкті закону.

При цьому випускники шкіл мають право здавати державну підсумкову атестацію, зокрема у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Нагадаємо, 17 червня на засіданні Кабінету міністрів України виконуюча обов'язки міністра науки і освіти Любомира Мандзій підкреслила, що законопроєкт не передбачає скасування зовнішнього незалежного оцінювання.

"Законопроєкт не скасовує ЗНО. Він робить добровільною здачу державної підсумкової атестації у формі ЗНО", — зазначила Мандзій.

Тим, хто не буде здавати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, виставлять бали на підставі попередніх оцінок і видадуть атестат. Для цього учень повинен прийти в школу до 25 червня (початок основної сесії ЗНО) і написати відповідну заяву, яку розгляне педагогічна рада.

Як писав KHARKIV Today, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання стартує, як і планувалося, 25 червня. ЗНО не скасовуватимуть і не переноситимуть через карантин.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.