Вічне скликання. Навіщо в Харкові збирають на сесію старих депутатів?

Засідання призначили на 2 грудня.

Все колись закінчується, але тільки 7-е скликання Харківської міської ради продовжує працювати. 2 грудня депутатів звуть згадати молодість і вийти на сесію. Дві фракції йти не збираються, багато депутатів про сесію навіть не знають.

У грудні свіжообрані депутати Харківської міської ради 8-го скликання, за яких харків'яни проголосували на виборах 25 жовтня, повинні були зібратися в сесійній залі мерії і привести до присяги міського голову Геннадія Кернеса. Але поки він лікується в "Шаріте", а представники "ОПЗЖ" і "Слуги народу" намагаються оскаржити результати виборів, "старики" знову йдуть в бій.

"Там зараз загадок багато"

Повідомлення про майбутню сесію з'явилось на сайті міськради в пятницу, 20 листопада. Тоді ж опублікували порядок денний, в ньому є і дуже важливі питання, наприклад, про бюджет на 2021 рік і зміни регламенту. Депутатам 7 скликання Харківської міськради давно слід було б зібратися. До того, як виборча комісія оприлюднила результати виборів, ні у кого не виникало питань про їхні повноваження. Остання сесія відбулася 19 серпня, згідно з регламентом міськради, депутати повинні збиратися не рідше ніж один раз на квартал. Завадила відсутність в місті мера Геннадія Кернеса. Секретар міськради Олександр Новак, за тим же регламентом, теж може скликати сесії, але в передвиборчий період він цим правом не скористався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому міськрада не може зібратися на сесію?

Зараз легітимність сесії ставлять під сумнів навіть самі депутати. До 6 листопада вони вже здали свої планшети і не збиралися зустрічатися знову. Голова фракції "Самопоміч" Харківської міськради Тарас Сітенко каже, що форма подібного зібрання порушує регламент.

"По-перше, я ще не отримував офіційного повідомлення про те, що сесія відбудеться. По-друге, комісії, які повинні були збиратися перед сесією, не збираються, проєктів рішень ще ніхто не бачив", — заявив депутат міськради в коментарі KHARKIV Today .

Голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування, гласності та депутатської діяльності і член фракції "Довіряй справам" Ігор Вировець з подивом відреагував на новину про те, що сесію призначили на 2 грудня.

"Мені взагалі ніякої інформації не дали, очевидно, ще подзвонять. Планували сесію провести в цю середу, тобто, післязавтра. Тепер, виходить, відклали. Взагалі там зараз загадок дуже багато, уявіть собі, я голова комісії, але я дуже багато чого не знаю", — каже Ігор Вировець.

На його думку, засідання всіх комісій провести вже не встигнуть, але одна, загальна, можливо, відбудеться напередодні сесії. Депутат підозрює, що колег не так вже й легко буде знову зібрати в будівлі на площі Конституції.

"Припустимо, я міг би сам скликати комісію, але там майже ніхто не обрався повторно, тому я не виключаю, що і зібрати їх було б важко. Думаю, що їм вже все по барабану", — заявив депутат.

Вони не прийдуть?

Багато депутатів 7 скликання, дійсно, не збираються йти на сесію. Одна з причин: вони вважають збори нелегітимними.

"Я не знаю, чи прийду я на сесію. Ми у фракції не розглядали це питання. Я особисто не бачу сенсу туди ходити. Наші повноваження вже закінчилися. Будь-яка людина потім може подати до суду і скасувати рішення цих зборів", — упевнений Тарас Сітенко .

Його колега по міськраді, керівник фракції "Центр" Олександр Давтян рішуче налаштований не ходити.

"Ситуація дуже дивна. Вибрали нових депутатів. Нам навіщо збиратися? Я не обговорював ні з ким у фракції це питання. Швидше за все, я на цю сесію не прийду, я перебуваю в зоні ризику, тому зараз вдома на самоізоляції. Я відпрацював чесно п'ять років, тому і не пішов на вибори, щоб дати молоді можливість працювати. Зараз обрали інших депутатів. Виходить, навіть з моральної точки зору для мене це не дуже красиво виглядає — йти на сесію. Яке я маю право йти і щось там робити ?", —заявив депутат міськради в коментарі KHARKIV Today.

З депутатами фракції "Наш край" зв'язатися не вдалося, але, з огляду на той факт, що більшість членів "Краю" — співробітники корпорації "АВЕК" і підлеглі головного опонента Геннадія Кернеса на виборах, Олександра Фельдмана, вони навряд чи підтримають ініціативу політичних опонентів знову зібратися в сесійній залі.

Прес-служба міської ради поки що утримується від коментарів щодо того, чи будуть проводитися засідання постійних комісій та коли вони відбудуться. Як стало відомо KHARKIV Today з власних джерел, найбільша фракція міськради, "Довіряй справамх" все-таки має намір провести засідання фракції. Цілком можливо, що "кернесівці" будуть єдиними, хто взагалі прийде на сесію 2 грудня. Згідно з регламентом міськради, сесія вважається правомірною, якщо на ній присутня половина всіх депутатів. Члени "Довіряй справам" складають більшість, їм не потрібно кооперуватися з іншими політсилами, щоб проводити свої рішення через голосування. Питання в тому, чи всі вони прийдуть.

За словами Ігоря Вировця, багато членів фракції зараз ображені на керівництво за те, що їх не покликали в новий проєкт міського голови — "Блок Кернеса". Можна припустити, що вони не захочуть знову збиратися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реєстрацію Кернеса на посаду мера Харкова визнали законною

Якщо збори все-таки відбудуться і будуть визнані правомірними, то Харків зустріне 2021 рік з бюджетом. Крім того, в кінці бюджетного року необхідно перерозподілити залишки державних субвенцій, які в іншому випадку просто забрали б у міста. Але харків'ян може очікувати і сюрприз —зміна регламенту міськради. У приватних бесідах депутати міськради припускають, що буде змінена процедура присяги нового міського голови. Очевидно, що стан здоров'я Геннадія Кернеса найближчим часом не дозволить йому повернутися до Харкова. Значить, доведеться придумати нові правила, які дозволять його команді управляти містом без мера.

Автор: Олена Павленко