Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Верховна Рада призначила міністром жінку-генерала СБУ

Фото: 24tv.ua
Юлія Лапутіна проходила службу на Донбасі.

Юлія Лапутіна — друга в Україні жінка-генерал СБУ.

18 грудня на засіданні Верховної Ради призначили міністра у справах ветеранів України. Ним стала генерал-майор Служби безпеки України Юлія Лапутіна. "За" проголосували 248 нардепів.

Відзначимо, Юлія Лапутіна — військовослужбовець, контррозвідниця, генерал-майор Служби безпеки України, заступниця начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки, кандидатка психологічних наук. Їй — 53 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні призначили міністрів освіти і аграрної політики

Працювати в СБУ почала в 1992 році. У квітні 2014 року в складі першої об'єднаної групи СБУ висадилася на Краматорському аеродромі.

Вона займалася розвідкою, збором і передачею інформації, вела переговори з місцевими жителями-прихильниками проросійських поглядів, щоб ті не штурмували блок-пости українських військовослужбовців. Після звільнення Краматорська Лапутіна ініціювала акцію "Краматорськ — це Україна", її підтримали в інших містах. У березні 2020 року одержала звання генерал-майора, стала другою жінкою-генералом в історії незалежної України.

Під час свого виступу Лапутіна нагадала, скільки українців пішли захищати Донбас, назвала їх другою армією. Розповідаючи про захисників, а також свій досвід, ледве стримувала сльози. Наголосила на проблемі посттравматичного синдрому у військових, які відслужили на Донбасі

"В Україні налічується близько 400 тисяч учасників бойових дій. Це ті люди, які пройшли війну на Донбасі. Це більше, ніж сумарна кількість військовослужбовців у Збройних силах, Нацгвардії, Держприкордонслужбі, СБУ, розвідці і бойових підрозділах. Це — наша друга армія. Звістка про втрати на фронті — трагедія. Однак коли черговий ветеран втратив контроль через посттравматичний синдром і наклав на себе руки, не така це трагедія? Підтримка ветеранів — це дуже непросте питання, з яким стикаються всі держави, які вели бойові дії. Навіть дуже багаті країни мають певні проблеми, — сказала Лапутіна. — Скільки добровольців залишили мирне життя і прийшли до нашої армії, щоб захистити державу — фінансисти, юристи, артисти, співаки. Ми повинні їх підтримати".

Для підтримки ветеранів розроблятимуть відповідні законопроєкти. Лапутіна висловила надію на об'єднання зусиль в питанні підтримки ветеранів парламенту, уряду і громадськості.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.