Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Верховна Рада призначила двох міністрів

Сергій Шкарлет став міністром освіти, Роман Лещенко — міністром аграрної політики.

Нардепи підтримали кандидатури двох міністрів, проте третю — на посаду міністра енергетики — відхилили.

17 грудня Верховна Рада призначила двох міністрів — міністра освіти і науки та міністра аграрної політики і продовольства. Ними стали Сергій Шкарлет і Роман Лещенко відповідно.

"За" Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки проголосували 226 народних депутатів. Відзначимо, Сергій Шкарлет виконував обов'язки міністра освіти і науки з 25 червня 2020 року. Йому 47 років, раніше був ректором Чернігівського національного технологічного університету. У 2010 році балотувався до Чернігівської обласної ради від "Партії регіонів", тоді Шкарлет заявляв, що "повністю розділяє погляди і принципи "Партії регіонів".

У наукових працях Шкарлета виявили "масштабний академічний плагіат". Зокрема, це монографії "Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні" та "Побудова моделей структурного типу з метою ідентифікації вимірювань інформаційного потенціалу".

Крім того, Шкарлета звинувачують в корупційних схемах. У січні Чернігівський технологічний університет купив за державні гроші Volkswagen Amarok VOLCANO за понад 1,5 мільйона гривень.

Під час виступу у Верховній Раді Шкарлет розповів про шість місяців своєї роботи. Він говорив про впровадження інклюзивності та діджиталізаціі в дитячих садках і школах, реформуванні дошкільної та шкільної освіти, нової української школи, зовнішнє незалежне оцінювання в умовах пандемії і сертифікацію вчителів.

"Каменем ми поставили інклюзивність і діджиталізацію. Доступність до шкільної освіти для мене — пріоритет. Більш ніж 12 тисяч нових місць у дитячих садках станом на 5 грудня було сформовано. Завершується проєкт над новим законом "Про дошкільну освіту". Розроблено базовий компонент дошкільної освіти. У пріоритеті — розвиток нової української школи. Затвердили базовий компонент — 5-9 клас і сьогодні рухаємося, щоб створити концепцію робочих навчальних програм. У період карантинних обмежень проведено ЗНО і заплановано на наступний рік чотири варіанти розвитку ЗНО в залежності від епідеміологічної ситуації. Важливо — якість вчителів. Проведена сертифікація більш ніж 902 вчителів, які отримали можливість збільшення заробітної плати. По вищій освіти впроваджено дистанційну освіту в умовах карантину", — сказав Шкарлет.

Сергей Шкарлет
Сергій Шкарлет

Романа Лещенка на посаду міністра аграрної політики і продовольства підтримали 242 народних депутатів. Йому — 32 роки, з 11 червня 2020 року був головою Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Він — юрист, викладач, підприємець в аграрній сфері.

В кінці серпня 2019 року Міністерство аграрної політики і продовольства об'єднали з Міністерством розвитку економіки і торгівлі. Роботу Міністерства аграрної політики обіцяють відновити на початку 2021 року.

У своєму виступі Лещенко говорив про захист працівників аграрного сектора Міністерством аграрної політики, стратегії розвитку промисловості, розвитку молочного скотарства.

"Питання відновлення Міністерства аграрної політики — це питання, яке хвилює всіх аграріїв нашої країни. Міністерство аграрної політики — основний захисник працівників аграрного сектора. Всі розуміють, що аграрний сектор повинен мати чітку стратегію розвитку — де ми бачимо аграрний сектор через десять років. Сировинний тип аграрного виробництва — це не те, на що заслуговує наша держава. Потрібно акцентувати на молочному скотарстві в Україні, застосуванні адресної дотації на отримання поголів'я. Окремо стоїть питання про завезення якісного поголів'я нетелів до нашої країни з чіткою прозорою системою компенсації. Тому що ситуація з нетелями критична. По падінню молока ми сьогодні перебуваємо в 1946 році по обсягу виробництва післявоєнного", — зазначив Лещенко.

Роман Лещенко
Роман Лещенко

Кандидатура віце-прем'єр-міністра — міністра енергетики Юрія Вітренка отримала тільки 186 голосів нардепів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.