Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вчитися чи ні? Локдаун-канікули підтримали не всі школи Харківської області

Ілюстративне фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Канікули продовжили тільки для учнів державних початкових шкіл в Харкові.

У Харкові учні 1-4 класів залишилися на зимових канікулах до 25 січня. Школярів 5-11 класів перевели на дистанційне навчання. В області онлайн вчаться всі діти без винятку.

ДЕРЖАВНІ ШКОЛИ

З 11 січня школи в районах області продовжують навчання з використанням технологій дистанційного навчання. У Харкові продовжили канікули для учнів початкової школи, старші вчаться дистанційно.

Батьки учнів початкових класів харківських шкіл до останнього не знали, чи підуть їхні діти в школу або залишаться вдома. Тільки в неділю вчителя написали в батьківських чатах про те, що у маленьких школярів тривають канікули.

"Напередодні прийшло повідомлення про те, що в понеділок до 12 години учні отримають всю інформацію про подальший процес дистанційного навчання", —  розповіла мама першокласниці Катерина.

У департаменті освіти Харківської міськради кажуть, що учні початкової школи могли б вчитися дистанційно. Рішення про продовження канікул школи приймали самостійно, на підставі рекомендацій уряду. Ніякої телефонограми департамент не відправляв і не планував.

"Це продовження канікул, рішення приймалося на підставі постанови Кабінету міністрів №1236, виходячи з рекомендацій Міністерства освіти і науки. Але департамент освіти не уповноважений втручатись в структуру навчального року, це справа закладів загальної середньої освіти, відповідно до закону "Про повну загальну середню освіту". На навчання очне не могли вивести, а дистанційно — могли", — розповів начальник відділу нормативності і якості освіти департаменту освіти Валерій Шепель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В яких школах Харківської області будуть перевіряти якість освіти в 2021 році

На його думку, маленьким школярам важко було б навчатися дистанційно, тому рекомендації МОН прийняли за основу. Чи вплинуть пролонговані канікули взимку на тривалість навчального року, в міськраді не коментують. Кажуть, це рішення повинні приймати на рівні Києва.

"Ми підкоряємося постанові Кабінету міністрів в даній ситуації, якщо буде якась постанова —  будемо дивитися, як буде розвиватися ситуація, вона таки не прогнозована", — уточнив Валерій Шепель.

За словами начальника відділу нормативності і якості освіти, департамент освіти Харківської міськради не видавав документ про продовження канікул, школи виконують рішення уряду. Поки невідомо, як вплинуть два тижні без навчання на учнів початкової школи.

"Такого документа не було, ми керуємося і заклади освіти керуються виключно постановою [Кабінету міністрів — ред.] №1236. Є рішення загальнодержавного значення, ми його виконуємо. Сказати, як канікули вплинуть, чи вплинуть вони і які наслідки будуть, ми можемо тільки після того, як діти і всі інші повернуться до звичного режиму. Для того, хто хоче отримувати знання, освіту, дані умови — не перешкода, швидше, можливість для реалізації тих шансів, які до того не були залучені, всього- на-всього. Той, хто хоче вчитися, — буде вчитися", — пояснив Валерій Шепель.

Відзначимо, в грудні Міністерство освіти і науки рекомендувало школам відправити учнів на канікули або дистанційне навчання під час січневого локдауну.

Такі рекомендації направляли керівникам місцевих департаментів освіти і науки.

ПРИВАТНІ І СПЕЦШКОЛИ

До неділі не було зрозуміло, як будуть вчитися діти в приватних школах Харкова. В останній день канікул класні керівники зробили дзвінки батькам і повідомили, що всі класи повертаються до навчання за класичною схемою.

"Сказали тільки, що автобус не курсує, добиратися потрібно своїм ходом. Всі уроки за звичним розкладом, навіть для першокласників", — розповів тато учениці школи Бойко.

За даними Харківської обладміністрації, в регіоні є такі школи, які працюють в звичному режимі.

"13 спеціальних шкіл обласного підпорядкування будуть працювати в звичному режимі, оскільки ввести дистанційне навчання в них неможливо через особливості учнів. Санаторні і спеціалізовані школи будуть навчатися дистанційно", — уточнили в департаменті науки і освіти.

ДИТЯЧІ САДКИ

На період посилення карантину не закрилися дитячі садки в Харкові і області. На дистанційне навчання під час локдауну перейшли професійно-технічні заклади. В університетах до 24 січня триває екзаменаційна сесія (дистанційно) або канікули згідно з навчальними планами.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.