Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вакцина від коронавірусу для медиків Харкова та області може приїхати цієї ночі

Фото: Flickr
В Україні вже зробили перше щеплення від коронавірусу.

Харківська область чекає 30 400 доз вакцини.

Поставку вакцини Oxford / AstraZeneca (Covishield) до Харківської області чекають найближчим часом, можливо, вона прибуде сьогодні вночі. Про це повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Геннадій Бондарчук.

"Отримаємо вакцину, шприци для вакцинації і ємності для утилізації всіх матеріалів, які будуть використані в процесі вакцинальної кампанії. Все це надається централізовано і безкоштовно ... Ми чекаємо 30 400 доз вакцини, щоб вакцинувати 15 200 чоловік. В першу чергу будуть вакциновані за згодою співробітники мобільних бригад, співробітники установ, де надають допомогу пацієнтам з коронавірусом, співробітники екстреної медичної допомоги. Потім в закладах, на базі яких працюють відділення, де надають допомогу пацієнтам з COVID-19, а потім всі інші медпрацівники. Медпрацівники не відмовляються від вакцинації, вони розуміють, що це їх може вберегти від захворювання. Але медпрацівники, як і всі інші, поки вирішують, якій вакцині вони віддають перевагу. На сьогоднішній день вже є певна кількість медпрацівників, які готові робити щеплення цією вакциною", — пояснив він.

Геннадій Бондарчук уточнив, після того як медики остаточно ухвалять рішення, якою вакциною робитимуть щеплення, він надасть інформацію про їх кількість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина прилетіла. Чому харківські медики не поспішають робити щеплення

"Є певна кількість медиків, які вже перехворіли, є певна кількість медпрацівників, які старше 65 років. Вони мають право вибору, проводити вакцинацію чи ні, кожен має право вибору. На сьогоднішній день, через те, що вакцина надійшла в Україну тільки вчора [23 лютого ред.], у них є певний час для прийняття певних рішень", додав він.

За інформацією заступника директора департаменту охорони здоров'я ХОДА, на сьогоднішній день у Харківській області перехворіли коронавірусом близько п'яти тисяч медпрацівників, близько 40 чоловік не впоралися з хворобою.

З 1 березня подати заявку на вакцинацію зможуть всі жителі Харківської області.

"При надходженні інших партій вакцини, проведуть щеплення всім, хто захоче вакцинуватися. І онлайн, і звернувшись до сімейного лікаря, і до керівника установи, з яким людина підписала декларацію. Ті, хто не підписав декларацію, будуть звертатися в пункти вакцинації і щеплення їм проведуть, якщо вони вважатимуть це за потрібне, безкоштовно", — розповів Геннадій Бондарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Харків не буде купувати вакцину від COVID-19, як планує Київ

Він нагадав, вакцина Oxford / AstraZeneca (Covishield) зберігається при температурі від 2 до 8 градусів тепла, після розкриття флакона її можна зберігати протягом шести годин при температурі від 2 до 25 градусів тепла. Вакцинація проводиться двічі через проміжок в 28 днів. Ніяких особливостей при проведенні самої техніки вакцинації немає. У Харківській області є 137 пунктів вакцинації.

"Проведення вакцинації не відрізняється нічим від проведення вакцинальної кампанії щодо інших захворювань. У пунктах — холодильник, аптечка невідкладної допомоги і все необхідне для проведення ін'єкції. Вони розташовані в обласних медустановах, міста, районів, всюди, де будуть медпрацівники, організовані тимчасові пункти вакцинації" , — повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я ХОДА.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.