Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

В Україні посилили покарання за викрадення авто

Якщо зараз за викрадення автомобіля передбачений штраф, то тепер буде загрожувати обмеження або позбавлення волі.

Закон вступить в силу наступного дня після його опублікування в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України".

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №3301 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України щодо удосконалення законодавства в сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом". "За" проголосували 309 народних депутатів.

Тепер при визначенні відповідальності за крадіжку автомобіля буде враховуватися його вартість. За викрадення машини зловмисник отримає від 3 до 5 років обмеження волі або позбавлення волі на той самий строк.

Від 5 до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна або без такого загрожує тому, хто вкраде автомобіль "за допомогою електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони". Таке ж покарання загрожує за крадіжку авто вартістю від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (105 100 — 262 750 гривень).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові затримали неповнолітніх автовикрадачів

Якщо викрадення машини організувала група і застосувала насильство, то зловмисники отримають від 8 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такого.

"Законопроєкт спрямований на вдосконалення законодавства у сфері протидії незаконним заволодінням транспортними засобами", — сказано в пояснювальній записці.

Відзначимо, сьогодні за незаконне заволодіння транспортним засобом передбачено штраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 — 34 000 гривень) або позбавлення волі від 3 до 5 років. Від 5 до 10 років загрожує групі крадіїв, які застосовували насильство.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.