Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

В Україні не будуть штрафувати за несвоєчасну оплату комуналки в січні

Фото: KHARKIV Today
Газорозподільні компанії перевірять на завищення тарифів.

Кабінет міністрів України представив вісім кроків для "коректної роботи" ринку газу та електроенергії.

За несвоєчасну оплату комунальних платежів за газ і тепло в січні нараховувати пеню не будуть. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі "Свобода слова".

"Штрафи або пеня за несвоєчасно сплачені газ, тепло за січень застосовуватися не будуть. Це теж важливий меседж, щоб люди не хвилювалися, якщо будуть платіжки неправомірно високо нараховані, або аванси якісь будуть поставлені в ці платіжки. Ми очікуємо результатів розслідування Антимонопольного комітету і встановлення чесних прозорих правил на ринку газу", —  пояснив Шмигаль.

Серед наступних кроків, які пропрацював Кабмін, — гранична ціна на газ (6,99 гривні за кубометр) і розподіл газу (1,79 гривні) з 1 лютого і до кінця опалювального сезону, компенсації домогосподарствам з електроопаленням, передача в майбутньому газорозподільних мереж органам місцевого самоврядування (ініціюють законопроєкт).

Крім того, до кінця опалювального сезону обіцяють не змінювати тарифи на тепло і гарячу воду. Газорозподільні компанії зобов'яжуть надавати абонентам річну ціну на газ, щоб уникнути необґрунтованого підвищення.

"Основним продуктом газорозподільних компаній стане річний продукт за замовчуванням. Тобто ціна на газ буде встановлюватися один раз на рік — так, як це робиться в більшості країн Європи, коли людині не потрібно буде переживати, як ціна зміниться в наступному місяці", — підсумував Шмигаль.

Як писав KHARKIV Today, з 1 січня газ для жителів Харківської області подорожчав на 1,06 гривні. Тариф становить 9,9 гривні за кубометр. За розподіл газу споживачі платять 1,90 гривні. Обурені подорожчанням жителі неодноразово виходили з акціями протесту і перекривали траси. 18 січня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про встановлення граничного тарифу на газ. Він становить 6,99 гривні і діє до закінчення опалювального сезону або карантину. Наступного дня  НКРЕП  встановила граничну ціну на розподіл газу — 1,79 гривні.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.