Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

В Україні будуть по-новому приймати рішення про зонування регіонів з коронавірусом

Кабінет міністрів України внесе зміни до постанови.

До "червоної" зони будуть відносити регіон, де рівень захворюваності більш ніж в п'ять разів вище середнього показника по країні.

16 вересня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про оновлення критеріїв зонування регіонів за рівнем епідеміологічної небезпеки.

"За результатами спілкування з керівниками міст в понеділок була напрацьована узгоджена позиція уряду з керівниками органів місцевого самоврядування, а саме керівниками великих обласних центрів. В першу чергу, пропонуємо, щоб регіони були також залучені до прийняття рішення про встановлення найвищого рівня обмежень — "червоної" зони. Наприклад, якщо Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій планує встановити "червоний" рівень обмежень в будь-якому регіоні, то буде залучатися відповідно в обов'язковому порядку і регіональна комісія з дорадчим правом голосу", — сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ще одна зміна в постанові — новий критерій для встановлення в регіоні "червоного" рівня небезпеки. За словами Шмигаляь, локдаун регіону буде розглядатися в разі перевищення більш ніж у п'ять разів середнього по країні рівня захворюваності COVID-19.

Які зміни внесли для зонування територій:

"Червоний" рівень епідеміологічної небезпеки встановлюється:

  • в разі завантаженості більше 75% ліжок в лікарнях регіону протягом 5 днів поспіль;
  • при перевищенні середнього по країні рівня захворюваності COVID-19 випадків на 100 тисяч населення за 14 днів більше ніж в п'ять разів.
  • в регіоні може бути одномоментне закриття всіх сфер або поступове обмеження певних сфер, які призводять до спалахів хвороби.
  • повна заборона роботи дитячих садків і шкіл на території з "червоним" рівнем епідемічної небезпеки приймається тільки спільним рішенням Державної та регіональної комісій.

"Помаранчевий" рівень:

  • на вході в місце проведення заходу або на вході в заклад обов'язково встановлюється інформаційний матеріал з загальною площею закладу і максимально можливою кількістю відвідувачів;
  • виключається норма про заборону перевезення громадським транспортом при більш ніж 50% заповненості посадкових місць.

Для "зеленого", "жовтого" і "помаранчевого" рівнів епіднебезпеки заборонятимуть відвідування дитячих садків і шкіл, якщо на самоізоляції будуть знаходитися більш ніж 50% класів.

"Це рішення приймалося після обговорення з мерами міст і керівниками областей. Тому саме після обговорення, за що вони готові брати відповідальність, контролювати виконання протиепідемічних заходів, ми вийшли на такий формат", — пояснив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Як писав KHARKIV Today, станом на 16 вересня в Харківській області зареєстровано 13 432 випадки коронавірусу. За добу COVID-19 підтвердили у 272 жителів, померли ще сім чоловік. За весь період пандемії після ускладнень померли 282 пацієнти. Одужали 3983 людини, все ще хворіють — 9167.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.