Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Успішний, але холодний Харків. Сотні квартир в місті залишаються без тепла

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
На Жуковського і Олексіївці без шкарпеток не вижити.

За два тижні до зими багато харків'ян живуть у неопалюваних будинках. У селищі Жуковського цілі квартали ще навіть не підключали до тепла, а жителі Нових Будинків збираються перекривати вулиці, щоб домогтися від влади виконання передвиборчих обіцянок.

Напередодні виборів керівник "ХТМ" і заступники міського голови запевняли харків'ян, що в цьому році проблем з опалювальним сезоном не буде. 16 жовтня на прес-конференції один з віце-мерів Андрій Руденко обіцяв завершити підключення до опалення всіх будинків за 8 днів, тобто, до 24 жовтня.

Замерзаюче селище

На цьому тижні в Харкові почалися перші нічні заморозки. З кожним днем ​​буде холодніше: синоптики прогнозують стійку мінусову температуру з початку наступного тижня. На проспекті Жуковського з жахом чекають перших справжніх морозів. Опалення тут навіть не почали включати, а гарячої води не бачили з травня. Була надія, що вона з'явиться на початку опалювального сезону, але досі немає ні тепла, ні гарячої води.

"До нас перед виборами на підприємство "Комунар" приїжджав Ігор Терехов, ми поставили запитання, коли ж буде гаряча вода. Він сказав, що розумієте, це не вигідно — подавати гарячу воду поза опалювальним сезоном, почекайте початку опалення. Зараз нічого немає, і нам навіть не пояснюють причин", — розповіла KHARKIV Today мешканка будинку №3 по проспекту Жуковського Тамара.

хтс
У деяких районах ремонти теплотрас йдуть з літа. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

За словами харків'янки, вона і її сусіди щоранку дзвонять до служби "15-62" і до районного підрозділу "ХТМ", але там їм не можуть назвати причин відсутності тепла.

"Сьогодні зустріла сантехніка, каже, зараз будемо підключати перший будинок, 35-й і 37-й, а щодо вас розпоряджень немає", — розповідає Тамара.

Цього року селище Жуковського виявилося найбільш проблемним районом Харкова. Немає тепла не тільки на однойменному проспекті, а й на вулиці Астрономічній, у військовому містечку і частково на Шишківці.

"На Астрономічній, 35 немає опалення і гарячої води. Зараз багато людей хворіють, а в холоді тільки гірше. І з кожним роком ситуація погіршується. З весни до кінця літа вимикають гарячу воду для ремонту, а ремонт влітку ніхто не робить, починають робити, коли морози настають", — обурюється мешканка будинку Аліна Максютенко.

У "Харківських тепломережах" кажуть, що в цьому районі на магістралі виявлена ​​системна поломка.

"Там зараз тривають ремонтні роботи, усувається дефект на теплотрасі. Коли він буде усунутий, я не можу сказати — працюємо", — повідомила KHARKIV Today прессекретарка "Харківських тепломереж" Тетяна Чуйкова.

Подібна ситуація  виникла на Олексіївці, зараз багато будинків вже підключили до тепла, а й в цьому районі залишаються холодні будинки.

"Підемо перекривати проспект"

За даними пресслужби "ХТМ", в Харкові підключили до опалення більше 98% житлових будинків. Всього підприємство забезпечує теплом 5975 будинків, отже, зараз опалення немає приблизно в 120 багатоповерхівках.

Статистика служби "15-62" дещо суперечить даним тепломереж. Щодня до служби надходить кілька тисяч звернень, пов'язаних з відсутністю опалення. Навіть якщо врахувати, що з одного будинку може надійти кілька заявок, цифра сильно перевищує офіційну статистику. Наприклад, за 12 листопада до служби надійшло 3436 заявок, пов'язаних з відсутністю опалення, 11 листопада — 3611, напередодні — 3814. Як бачимо, цифри з кожним днем ​​стабільні.

Така різниця може бути пов'язана з тим, що багато житлових будинків були підключені до опалення на початку сезону, але потім теплопостачання призупинили через поломки і ремонти.

сети
70% тепломереж зношені і потребують перекладення. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

"На Архітекторів, 30 опалення було тиждень і зникло. Відучора магістраль "лагодять", розрили і поїхали, вся Олексіївка без опалення", — пишуть скарги в чат "15-62" жителі Олексіївки.

Дуже багато поривів — на Нових Будинках. Опалення немає майже на всій вулиці Танкопія.

"Танкопія, 5. Тепло відсутнє. Крайнього знайти не можемо. Підемо перекривати проспект. Терпець урвався", — пише жителька району Ніна Немировська.

Жителі міста майже ніколи не можуть дізнатися про дати закінчення ремонтних робіт. Для того, щоб оповіщати харків'ян про терміни включення опалення, був створений чат-бот каналу "15-62". Але, наприклад, жителі вулиці Мироносицької вже кілька тижнів отримують повідомлення від чат-бота про те, що старт подачі тепла в черговий раз переноситься.

На початку жовтня гендиректор "ХТМ" Сергій Андрєєв запевняв, що до листопада підприємство завершить підключення житлових будинків до тепла.

"Повністю готові до пуску тепла, чекаємо розпорядження міського голови. Сезон буде починатися з 15 жовтня. Місто буде включене за два тижні", — обіцяв керівник підприємства.

KHARKIV Today протягом тижня намагався зв'язатися з Сергієм Андрєєвим, але він не відповідає на телефонні дзвінки та повідомлення в соцмережах.

"ХТМ" на межі

Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" вже не перший рік зазнає фінансових труднощів. Магістралі зношені, за даними директора "ХТМ", на 70% і потребують постійного ремонту.

Щорічно перед початком опалювального сезону депутати міськради на сесії голосували за те, щоб видати комунальникам допомогу з бюджету  на розрахунки з компанією "Нафтогаз України" і підготовку до початку опалювального сезону. Наприклад, в 2017 році "ХТМ" отримали 130 мільйонів гривень, в минулому році — 90 мільйонів гривень.

У 2020 році депутати міськради не збиралися на сесії з серпня. У цьому місяці міський голова Геннадій Кернес тяжко захворів, згодом він полетів лікуватися до Німеччини і невідомо, коли повернеться. Комунальне підприємство залишилося без підтримки, та ще й активізувалися кредитори.

З позовом до суду звернувся "Мегабанк", він вимагає повернути 3 мільйони євро позики та відсотки — 700 тисяч гривень. Гроші брали в 2010 році на погашення боргів із зарплати, з тих пір кілька разів пролонгували. В якості погашення боргу банк хоче залишати у себе гроші споживачів — більшість харків'ян платить за тепло і гарячу воду саме через "Мегабанк". Це — не єдиний позов до тепломереж. "Харківводоканал" вимагає від "ХТМ" мільярд гривень. Судові розгляди можуть зайняти не один місяць, але примусова виплата боргу цілком здатна взагалі зупинити роботу підприємства.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.