Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Усі бояться заразитися коронавірусом": члени комісій у 179 окрузі сподіваються, що вибори 15 березня скасують

Фото: KHARKIV Today / Сергей Козлов
Члени окружних виборчих комісій у Харківській області пропонують скасувати вибори через коронавірус.

Заняття в школах скасували, масові розважальні та спортивні заходи по всій області також. А вибори в 179 окрузі — ні.

У четвер, 12 березня, на засіданні в Центральній виборчій комісії вирішили, що процес повинен йти своєю чергою і порадили членам комісій зайнятися самостійною термометрією і надіти маски. Рекомендацій щодо недопущення людей із симптомами застуди на ділянки немає, та це й неможливо: будь-який виборець може назвати це порушенням прав, закріплених в Конституції. Тому  багато членів виборчих дільниць бояться йти на роботу 15 березня.

"Закрито всі школи, всі вузи, всі навчальні заклади — все закрито. У нас навіть батьківські збори заборонили проводити в класі. Незрозуміло хто прийде і з якою метою на ділянки. Є проблема. Це моя особиста думка. Я дзвонила голові комісії, питала, чи будемо збиратися, обговорювати цю тему, але вона сказала, що все в силі, бюлетені в п'ятницю будуть видавати, їх треба забирати і рахувати",  — розповіла член комісії в Краснограді Наталія.

Ще один член виборчкому із Краснограду Віталій дізнався про карантин в середу ввечері і сподівається, що будуть якісь офіційні роз'яснення.

"У мене дитина шкільного віку, страшнувато. Всім страшнувато, повинен сказати. Я був на роботі, як раз почали тільки пояснювати всі загрози. У п'ятницю у нас заходи призначені, будемо, сподіваюся, обговорювати", — розповів Віталій.

"Ніхто і нічого не знає, а ми будемо працювати. Є побоювання, хіба мало що може трапитися. Поки нам нічого не розповідали — ні про засоби захисту, ні про що", — розповіла член комісії N630533 Ганна.

Сподівається, що ЦВК ухвалить рішення про скасування виборів у п'ятницю, 13 березня, ще один член комісії N630533 Ірина. Вона спілкувалася з багатьма колегами і не розуміє, як можна обмежувати відвідування Верховної Ради, думаючи про здоров'я депутатів, і забувати про простих людей, не скасовуючи вибори в п'яти районах Харківської області.

"Взагалі-то боїмося. Боюся захворіти. Не дарма закрили всі навчальні заклади не тільки у нас, в Краснограді, але і в Харкові. І взагалі сказали дітям по можливості нікуди не ходити, вдома сидіти. Я взагалі думала, що скасують ці вибори. Так багато моїх колег думали ",— зазначила Ірина.

Скасувати дострокові вибори може своїм рішенням лише ЦВК. Вона збереться на чергове засідання о 14:30 в п'ятницю. Поки на порядку денному стоїть лише питання про винесення попереджень декільком кандидатам в народні депутати, які балотуються в окрузі No 179.

Як писав KHARKIV Today, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні. Наступного дня на карантин пішли всі вузи Харкова, а з 13 березня оголосили карантин в школах і детсадочках. Але в Центральній виборчій комісії вирішили, що введення карантину не позначиться на позачергових виборах в 179 окрузі. Членам комісії вирішили роздати маски, а виборцям — пам'ятки про коронавірус. Відзначимо, позачергові парламентські вибори відбудуться 15 березня.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.