У Харкові обирають запобіжний захід підозрюваним у справі про пожежу в пансіонаті для літніх людей (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Прокуратура вимагає взяти підозрюваних під варту.

Правоохоронці кажуть, що підозрювані можуть знищити документи, ховатися і впливати на хід слідства.

Сьогодні, 23 січня, Київський районний суд Харкова обирає запобіжний захід для підозрюваних у справі про пожежу в пансіонаті для літніх людей. За інформацією прессекретаря Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, прокуратура вимагає взяти їх під варту.

"Є ймовірність того, що підозрювані можуть знищувати офіційні документи, впливати на свідків або якимось чином направляти слідство хибним шляхом", — розповів Дмитро Чубенко.

Увечері, 22 січня, підозру вручили чотирьом харків'янам: власнику згорілої будівлі, орендарю і його дружині (за версією слідства, жінка займалася комерційною діяльністю в пансіонаті для літніх людей), адміністратору пансіонату для літніх людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився список загиблих під час пожежі в харківському пансіонаті для літніх людей

Їм всім інкримінують порушення вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270 КК України). Якщо їх провина буде доведена в суді, підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

10:30 Зараз в залі суду перебуває орендар будівлі — 45-річний В'ячеслав Кравченко. Він повідомив журналістам, що "мав дуже мало відносин до всього цього".

"Давайте будемо розбиратися", — сказав підозрюваний перед початком судового засідання.

Чоловік також повідомив, що досі не може прийти в себе, готовий співпрацювати зі слідством і теж хоче розібратися в тому, що сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Внучка потерпілого під час пожежі в харківському пансіонаті для літніх розповіла про умови утримання

"Не в повному обсязі розумію ступінь своєї участі", — сказав В'ячеслав Кравченко.

Чоловік розповів, що його затримали на місці події — під час пожежі зателефонувала дружина і він приїхав до пансіонату для людей похилого віку, щоб допомогти.

За словами підозрюваного, діяльністю пансіонату займалася дружина, але коли вона захворіла, жінка давала йому доручення і просила виконувати деяку організаційну роботу, наприклад, купував продукти харчування для постояльців пансіонату.

Адвокат просить для свого підзахисного запобіжний захід не пов'язаний з триманням під вартою.

Сторона звинувачення каже, що "безпосередньо Кравченко підшукав домоволодіння, в якому був розміщений пансіонат для людей похилого віку. Безпосередньо Кравченко уклав з господарем будинку Акопяномом договір оренди. Безпосередньо Кравченко зі своєю дружиною підшукував літніх людей, які там перебували".

"Чи розумів він про те, що допускається порушення вимог пожежної безпеки? Безумовно, розумів. Оскільки ми в своїй підозрі в першу чергу приводили загальні вимоги законодавства про пожежну безпеку, яких повинен дотримуватися кожен громадянин України, незалежно від виду діяльності або роду занять",  — продовжив прокурор.

.

Також сторона звинувачення повідомила суду, що в пансіонаті для літніх людей не було вогнегасників.

"На місці події не знайдено жодного вогнегасника! Могли три жінки врятувати 33 людини, які знаходилися там і самостійно фактично не могли рухатися, оскільки вони потребували допомоги сторонніх осіб? Ні, не могли. Це все прекрасно розумів як наш підозрюваний, так і інші учасники цієї події ", — говорить прокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Харкові працює більше 30 приватних пансіонатів для літніх людей, їх потрібно легалізувати", — експерт

12:40 суд взяв під варту без права внесення застави орендаря будівлі В'ячеслава Кравченка. Чоловіка відправлять до СІЗО на 60 діб. Зараз почнеться засідання по запобіжний захід для його дружини — 43-річної Ольги Кравченко. За версією слідства, жінка і її чоловік В'ячеслав Кравченко управляли пансіонатом для літніх людей.

Ольга Кравченко пересувається на милицях. Вона не давала свідчення слідчому. Адвокат жінки повідомив, що вона відчуває суттєвий біль і не може відповідати на питання. Підозрювана повідомила, що постійно знаходиться на знеболюючих ліках.

Жінка каже, що 8 січня вона перенесла операцію на коліні, її затримали вдома, де вона перебувала після лікування.

Підозрювана плаче, каже, що співчуває сім'ям загиблих, не може спати другу ніч поспіль і вибачилася перед родичами літніх людей .

У залі суду рідних загиблих і потерпілих немає.

На питання судді, чи розуміє вона, в чому її підозрюють, Ольга Кравченко відповіла: "У тому, що загинули люди".

"Щось може не допрацювали, не встигли. Я перепрошую, приношу співчуття, ніхто не хотів такого жаху", — пояснила підозрювана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адміністратор пансіонату для літніх людей в Харкові ледь не згорів під час пожежі - рятував людей

Захисник просить суд, з огляду на стан його підзахисної, обрати їй запобіжний захід у вигляді домашнього арешту або, в разі тримання під вартою, визначити суму застави.

Підозрювана обіцяє співпрацювати зі слідством і "пояснювати все, що потрібно".

14:45 Суд обрав для Ольги Кравченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 березня без права внесення застави. Зараз почнеться засідання щодо запобіжного заходу для третього підозрюваного у справі — власника будівлі, в якій розміщувався пансіонат Славіка Акопяна.

Чоловік висловив співчуття сім'ям потерпілих, сказав, що готовий взяти на себе витрати, пов'язані з похованням загиблих і додав, що теж постраждав, так як згоріло його майно.

Підозрюваний каже, що не мав відношення до діяльності пансіонату для літніх людей, просто здавав будинок, стверджує, що "орендарі обіцяли, що вони самі будуть робити і сигналізацію і  вогнегасники" і стверджує, що забезпечення протипожежної безпеки в закладі прописано в угоді з орендарями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотирьох постраждалих під час пожежі в пансіонаті для літніх людей залишили в харківському хоспісі

"Я вважаю, що це просто недбалість. Я не зміг стежити, вся ця пожежна безпека, все інше. Вони коли у нас була угода, вони зобов'язувалися, що самі все це зроблять. І у нас в угоді це вказується, цей пункт, вони відповідають за все це", — сказав Акопян.

Відповідаючи на питання суду, як він здає будинок, який незаконно побудовано, чоловік каже, що на ділянці є два будинки. Один будинок за адресою: вул. Нижня Гієвська, 150, узаконений, пансіонат для людей похилого віку був у сусідньому будинку — будівля була не узаконена, "не встигли".

Сім'я Кравченків орендувала обидві будівлі. В узаконеній розташувався центр реабілітації для наркозалежних людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Що обіцяли бабусям і дідусям засновники згорілого пансіонату для літніх людей в Харкові (відео)

"Цей будинок (де сталася пожежа) потихеньку почав будуватися. Вони мене так просто, як симпатичні люди, попросили: "Дай нам увійти, і потихеньку, поки розкрутимося ... ". А я в цей час буду здавати в експлуатацію. Сталося так, що не встигли в цьому проміжку. Сталося те, що сталося", — сказав Акопян і зазначив: "Вони люди приємні і з ними приємно працювати".

Сторона звинувачення повідомила суду, що підозрюваний — власник згорілого пансіонату підвів до будівлі комунікації від іншого будинку без необхідних дозволів і не мав проєкту будівництва.

Адвокат власника будівлі просить обрати запобіжний захід для свого підзахисного не пов'язаний з триманням під вартою. Акопян каже, що перебуваючи під домашнім арештом, зможе зібрати гроші потерпілим на похорон.

16:20 Суд відправив власника будівлі Славіка Акопяна під варту до 21 березня без права внесення застави. На черзі — четвертий підозрюваний — адміністратор пансіонату для літніх людей.

Суд почав обирати запобіжний захід четвертому підозрюваному — Ігорю Мирончуку. Чоловік, за версією слідства, працював адміністратором в пансіонаті для літніх людей.

Сторона звинувачення каже, що чоловік виконував обов'язки адміністратора пансіонату. Кравченко платив йому заробітну плату. Підозрюваний заперечує. Чоловік запевняє суд, що був лише волонтером, а гроші отримував як подяку від Кравченка.

Раніше чоловік був наркозалежним, але центр реабілітації, який відкрила сім'я Кравченків, допоміг йому подолати залежність. Він залишився в центрі — проводив бесіди з наркоманами і доглядав за пенсіонерами.

"Вогнегасника не було. Ще було три няні (на момент пожежі в пансіонаті — ред.). Винести людей було неможливо персоналу. Найважчі були на другому поверсі", — розповів чоловік.

Адвокати підозрюваного кажуть, що їх підзахисний ніякого злочину не вчинив і просять не відправляти Ігоря Мирончука до СІЗО, а обрати запобіжний захід без позбавлення волі. У Ігоря Мирончука півторарічний син і дружина.

18:30 Четвертого підозрюваного в справі про пожежу в харківському пансіонаті для літніх людей — адміністратора Ігоря Мирончука також відправили до СІЗО до 21 березня без права внесення застави.

За рішенням суду всі четверо підозрюваних на час досудового розслідування будуть перебувати під вартою. Вони мають законне право подати апеляції на ці рішення суду.

Нагадаємо, 21 січня в приватному пансіонаті "Золотий час" сталася пожежа. Вогонь загасили через годину. У будівлі виявили 15 загиблих, п'ятеро осіб постраждали. На вікнах будинку були решітки, люди задихнулись від чадного газу. У міськраді пообіцяли лікувати потерпілих за рахунок міського бюджету, також кошти виділять з обласного бюджету.

Раніше KHARKIV Today писав, що  23 січня в Україні оголошено день жалоби за загиблими в пансіонаті для літніх людей "Золотий час" в Харкові.