Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові народився едипів тамарин

Фото: Фельдман экопарк
Карликові мавпочки Чіта і Чирик недавно стали батьками, малюка назвали Стіч.

Зараз мама сама годує малюка молоком, потім він буде їсти овочі, фрукти і личинки комах.

Едипові тамарини — карликові мавпочки родом з джунглів північно-західної Колумбії. Пара едіпових тамаринів приїхала до Харкова рік тому, недавно у них з'явилося потомство. Пологи пройшли благополучно, мати самостійно вигодовує малюка, якого назвали Стіч, молоком. Все сімейство можна побачити у вольєрі. Про це повідомили в "Фельдман Екопарк".

"Малюк перебуває постійно поруч з мамою і татом. Вони разом про нього піклуються, навіть носять його на собі по черзі. Для приматів це рідкість. Така поведінка має величезне значення для формування життєвих навичок дитинчати і є ключовим моментом для виживання виду. Едіпові тамарини відносяться до родини ігрункових, це рухливі, допитливі мавпочки. Вони активні з раннього ранку, а спати вкладаються ще до заходу сонця. Люблять квіти, нектар і плоди різних рослин, але також їдять різних комах, земноводних, плазунів, пташині яйця. Ми їх годуємо овочами, фруктами і личинками зофобас [вид жуків — ред.]" — розповіла завідуюча сектором "Примати" екопарку Ольга Прокопова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У харківському екопарках з'явилися гієновидні собаки

Карликові мавпочки відрізняються яскравою зовнішністю, через яку європейські аристократи позаминулого століття вважали модним тримати їх вдома. Німецька назва едипового тамарина "Lisztaffe" перекладається як "мавпа Ліста" — на честь угорського композитора Ференца Ліста, його голову в старості прикрашала копиця довгого білого волосся. Наукова назва виду "oedipus" (едипів) перекладається як "товстоногий", у мавпочок пухнасті кінцівки, тому вони здаються досить товстими.

Едипові тамарини знаходиться під загрозою зникнення, переважна більшість лісів, де вони мешкали, знищено.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.