Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У харкiвському агрохолдингу прогнозують зниження цiни на новий врожай зернових

Фото: tengrinews.kz
Експерти вважають зростання вартостi зерна тимчасовим явищем та прогнозують зниження цiн на новий врожай.

На тлі фінансової кризи ціни на зерно різко пішли вниз. Однак зросла вартiсть продовольчої пшеницi, оскiльки попит на неї збільшився. 

Схожа ситуація і з урожаєм кукурудзи минулого року, вередині січня ціна була на рівні 185 доларів за тонну, а з початком епідемії вартість впала приблизно на 10 доларів. Проте зі зростанням попиту, кукурудза знову почала дорожчати. Про це повiдомив директор департаменту зовнішньої торгівлі групи "Агротрейд" Андрій Бут. 

"Я думаю, що це ситуативний попит, люди бояться, що з’являться перебої в постачанні, та намагаються запастися товаром. Але, якщо подивитися в довгостроковій перспективі, то ціна на новий врожай кукурудзи не підвищилася", — розмірковує Андрiй Бут.

Наразі директор департаменту зовнішньої торгівлі групи "Агротрейд" не прогнозує майбутню ціну на зерно, тому що агробізнес і торгівля зерновими досить мінливі. Ринки змінюються в залежності від прогнозів споживання, величезний вплив на це має погода. Проте експерт упевнений, що ціни на новий врожай будуть нижчими, ніж минулого року, однак називати конкретні цифри зарано.

За даними Української зернової асоціації у 2020-2021 маркетинговому роцi врожай зернових та олійних культур в Україні буде на рівні 92,6 мільйонів тонн. Це приблизно на шість мільйонів менше, ніж валовий збір, за оцінкою на 2019-2020 маркетинговий рік. Експорт очікується на рівні 55,6 мільйонів тонн, що на 4,3 мільйони менше минулого періоду. Таке зменшення експерти пов’язують з теплою зимою, яка збільшує ризик пошкодження врожаю зернових грибками та гризунами.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.