Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харківській міськраді розповіли, чому в лікарнях немає комп'ютерних томографів, але є фонтани

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Міські лікарні не оснащені комп'ютерними томографами, які потрібні для діагностики коронавірусу.

У департаменті охорони здоров'я розуміють, що таке обладнання необхідно, але грошима розпоряджаються не вони, а депутати Харківської міськради.

20 жовтня один з депутатів Харківської облради поставив голові департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрію Сороколату питання, чи є в лікарнях міста, де лікують пацієнтів з коронавірусом, комп'ютерні томографи, на що отримав негативну відповідь. На базі лікарень другої хвилі є тільки апарати приватників.

"У нас лікарні №25, 17, 13, 18 мають договори безпосередньо з Європейським радіологічним центром на проведення комп'ютерних досліджень. Ми в бюджеті передбачили на ці цілі гроші для того, щоб можна було проводити ці дослідження. У нас в лікарнях поки ще на сьогоднішній день комп'ютерних томографів немає, їх не існує, так, нам пообіцяли в рамках програми державної придбати ці комп'ютерні томографи. Ви знаєте, що це дороге устаткування і його неможливо придбати так легко за бюджетні гроші. Вони коштують доволі-таки .. дуже фінансово затратний такий напрямок", — пояснив чиновник.

Депутат облради заперечив: чому гроші на фонтани є, а на комп'ютерні томографи — немає. "Може, нам було б правильно за ці півроку не фонтани будувати або концерти проводити? А дійсно треба було купити комп'ютерні томографи, щоб люди не за 1,5 тисячі гривень могли робити, а безкоштовно отримати цю послугу".

Сороколат уточнив, що рішення про те, куди витратити гроші, не входить до його компетенції.

"Приймає рішення про те, що потрібно робити в Харкові колегіальний орган — міськрада. Ми заявки на всю цю справу подаємо як виконавча влада, але не можемо диктувати, куди направляти ці кошти. Те, що залежить від департаменту, ми свою роботу робимо і ми розуміємо так само, як і ви, що нам потрібні комп'ютерні томографи, що нам потрібно багато іншого обладнання, потрібно проводити ремонти, ми все це розуміємо", — повідомив голова департаменту охорони здоров'я Харківської міськради.

В яких випадках при коронавірусі рекомендується робити КТ?

Наприклад, якщо потрібно виключити або підтвердити інше захворювання, яке теж може викликати задишку. У госпіталізованих пацієнтів КТ допомагає виявити ускладнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кисень — це життя". Чого не вистачає харківським лікарням на 42-му тижні епідемії

Як писав KHARKIV Today, в кінці тижня дві залізничні лікарні Харківської області почнуть приймати пацієнтів с коронавірусом. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.