Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Тепло в будинках харків'ян вимикатимуть на півдня

Фото: KHARKIV Today/Сергій Козлов
отопление, тепло, батарея, отопительный сезон, газ. Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
"Харківські тепломережі" перейшли на графік регулювання тепла, щоб не перегрівати будівлі і заощадити

З 5 березня тепло в будинки Харкова подаватимуть 12 годин, на інші 12 годин батареї вимкнуть. 

Про особливий графік регулювання тепла розповів заступник головного інженера КП "Харківські теплові мережі" Євген Зінченко, повідомили в Харківській міськраді.

За даними  підприємства, середньодобова температура в Харкові — понад 11-12 градусів тепла. Згідно з нормативними документами, опалювальний сезон припиняється, коли протягом трьох діб температура повітря на вулиці перевищує 8 градусів тепла. Однак до кінця опалювального сезону лишається мінімум місяць, і погода може змінитися. Тому теплоносій регулюватимуть.

"Тривалість відключення тепла залежить від середньодобової температури зовнішнього повітря. При 11 градусах тепла тривалість відключення складе 12 годин, тобто на 12 годин опалення відключаємо, на 12 — подаємо. Це дозволить утримувати нормальну температуру всередині приміщень, не вихолоджувати будинки, і людям буде комфортно. Якщо цього не робити, в будинках буде 28 градусів і більше", — пояснив Євген Зінченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Харківські тепломережі" затвердили інвестпрограму — вистачить на труби в одному районі

Жителі околиць міста будуть грітися довше: їм вимикатимуть батареї вдень і вмикатимуть вночі.

Зінченко розповів, що  графік групового регулювання застосовують в будинках, підключених до центральних теплових пунктів. Також є багато споруд старої забудови — у центрі, Індустріальному районі, на Старій Салтівці, які підключені до магістральних камер. Там бригади вручну знижують витрату теплоносія.

"Потрібно багато персоналу, тому що потрібно це робити двічі на день. Знижуємо тиск на теплоджерелах, але цього часто недостатньо, і туди, де надходять скарги людей, що жарко, виїжджає бригада і вручну знижує витрату теплоносія, щоб температура всередині була максимально близькою до санітарних норм — 18-20 градусів", — повідомив заступник головного інженера "​​тепломереж".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків увійшов до десятки найдорожчих міст України за тарифами на послуги ЖКГ

Зінченко обіцяє, що харків'яни будуть менше платити за тепло. Мешканці будинків, де встановлені лічильники, побачать фактичний обсяг споживання ресурсів, інші  можуть відштовхуватися від коефіцієнта температури зовнішнього повітря. Зокрема, школи і лікарні самі регулюють подачу теплоносія.

Завершити опалювальний сезон зараз не можна: у разі похолодань заново подати теплоносій буде проблематично.

"Повторно систему запустити дуже складно, будуть несправності у системах, які потрібно буде усувати. Невелике зниження температури очікується через 10 днів, похолодання — у третій декаді березня. Тоді зменшимо інтервал подачі тепла і перейдемо на три черги по 8 годин", — розповів Євген Зінченко.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.