Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Супрун просить МОЗ не допустити призначення "торгівця дітьми" Федака у Харкові

За словами Уляни Супрун, призначення Федака на посаду ректора медичного вузу "несе пряму загрозу життям українців".

Колишня в.о. міністра  охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, що очолювати Харківську медичну академію післядипломної освіти (ХМАПО) не може "людина, причетна до торгівлі дітьми".

Один з претендентів на посаду ректора вузу Богдан Федак допомагав продавати дітей на усиновлення за кордон. Про це в черговий раз нагадала Супрун.

"Якщо ви задасте ім'я і прізвище цієї людини у пошуковиках інтернету, то побачите ряд матеріалів ЗМІ про резонансну справу з продажу дітей за кордон у 90-х роках в обласній клінічній лікарні (у Львові - Авт.). Федак тоді, користуючись службовим становищем, допомагав діяти злочинній групі, яка продавала дітей на усиновлення за кордон. Після розкриття злочину його засудили до 2 років позбавлення волі. Після цього Федак не мав права займати посади в медичній галузі. На жаль, ця справа, яку ще назвали "справою дітей", не завадила йому будувати кар'єру в сфері охорони здоров'я ", — написала глава МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Федак не захотел работать с Алексеем Кучером и уволился из Харьковской облгосадминистрации

Супрун згадала, що в 2000-х роках Федак став помічником народного депутата Ігоря Шурми. Потім він був головним лікарем Харківської міської клінічної лікарні, а потім — головним лікарем обласної клінічної лікарні. У 2018 році Федак, незважаючи на непогодження міністерства, очолив управління  охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації і пробув на посаді до 2019 року.

Вибори ректора пройшли в ХМАПО 7 лютого. Однак більшість виборців не підтримали  ні Федака, ні ще одну кандидатку. Другий тур виборів ректора вузу призначений на 14 лютого.

"Постаті формату Федака кидають тінь на всю медичну спільноту, а очолення такими людьми закладу, де навчають лікарів, руйнують засадничі етичні норми лікарської професії і несуть пряму загрозу життям українців", — підкреслила екс-міністр охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Департамент охорони здоров'я ХОДА очолив головний лікар з Донецької області

Як писав KHARKIV Today, до виборів ректора ХМАПО не допустили трьох кандидатів, вони звернулися до суду. На їхню думку, це можуть бути корупційні порушення з боку МОЗ.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.