Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Субсидію призначили понад 200 тисячам сімей в Харківській області

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today.
Субсидія призначена на літній період.

Субсидія призначена на літній період.

Станом на 3 червня департамент соціального захисту населення призначив субсидії 202,1 тисячам сімей. З початку року житлові субсидії нараховані на загальну суму 157,9 мільйона гривень. Про це повідомили в Харківській обласній державній адміністрації.

На кінець опалювального сезону 2019-2020 років субсидію в регіоні отримували 257,4 тисячі сімей. Це — 23% від загальної кількості домогосподарств.

Як пояснив KHARKIV Today директор департаменту соцзахисту населення ХОДА Юрій Шпарага, зараз порівнювати субсидії і кількість їх одержувачів з минулим роком не можна, оскільки влітку витрат менше, динаміку можна буде простежити з початком опалювального сезону.

"Зараз ви нічого не зрозумієте, бо субсидію призначено на літній період. Там тисячам 40 людей призначена нульова, тобто витрати в літню пору дуже маленькі. Якщо ви хочете динаміку, то вона буде з початком опалювального сезону. Ми будемо розуміти розмір субсидії в опалювальний період. А на літній період це тільки послуги — вода, гаряча вода і електроенергія. Це, як правило, не показник. Це не та динаміка. Зараз не використовується ні газ для опалення приміщень, ні теплові мережі, які дають безпосередньо тепло в квартири і так далі. Зараз немає субсидії на тверде паливо, скраплений газ. Якщо людина отримувала 2 тисячі гривень, а витратила на воду, наприклад, 300 гривень, ми відшкодуємо 15%, десь 45 гривень, — пояснив Шпарага. — Зараз субсидія призначається і на літній, і на зимовий період. Потім ми з початком опалювального сезону перерахуємо субсидію на новий сезон. Але зараз ми беремо за основу третій-четвертий квартал, тому субсидія призначається, а витрат же немає. По суті справи , субсидія призначається на новий опалювальний сезон зараз. Але ми не маємо ще витрат. Ми приймаємо документи, рахуємо доходи і призначаємо нульову субсидію. Літній період — дуже маленькі доходи по субсидіях, зовсім мінімальні".

У ХОДА нагадали, що з травня цього року житлову субсидію на наступний період всім домогосподарствам, які отримували її в опалювальному сезоні 2019-2020 років, розглянуть автоматично, без звернень громадян. При цьому нові заяви повинні подати субсідіанти, у яких відбулися такі зміни:

  • склад зареєстрованих у будинку членів домогосподарств;
  • склад сім'ї члена домогосподарства;
  • перелік одержуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання.

Якщо станом на 1 травня у субсідіантів буде прострочена заборгованість по оплаті комунальних послуг понад 340 гривень, субсидію на наступний період призначать тільки після надання підтвердження про оплату.

Як писав KHARKIV Today, в кінці травня в Харкові відновили прийом людей з питань субсидій та пільг.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.