Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Станемо банановою республікою": харківські підприємці протестують у Києві проти касових апаратів

Фото: ГУ Нацполиции в Киеве
Власники бізнесів просять не вводити обов'язкове використання касових апаратів для ФОП.

Підприємців добиралися до столиці автобусами і автомобілями.

Майже півтори тисячі власників приватного бізнесу з Харкова 1 грудня беруть участь в мітингу підприємців, який проходить в Києві. Про це KHARKIV Today з місця подій розповів приватний підприємець Ігор Заблуда (займається роздрібною торгівлею одягу).

"З Харкова автобусами їхали 300 чоловік, а так приїхали з Харкова, напевно, тисячі півтори. Тут, в Києві, зараз зібралися не менше 50 000 підприємців. Ми весь Хрещатик заполонили. Не знаю, можливо, і сто тисяч. Просто море людей. Рух зупинено, Київ паралізований", — зазначив він.

За словами Заблуди, вимога присутніх — збереження спрощеної системи оподаткування, а також скасування закону про фіскалізації малого бізнесу, введення касових апаратів і законів, які "приведуть до тінізації економіки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська область — в лідерах за кількістю безробітних, яким виплачують соцдопомогу

"Ми поступово з цими законами перетворимося в бананову республіку, в латино-американський її варіант. Мафія, корупція і всі закони, які зараз пропонує президентська фракція, вбивають дрібний бізнес, прибирають конкурентів для великого бізнесу, створюють масу проблем всім підприємцям. Проста людина не зможе тепер почати бізнес, тому що якщо у неї немає грошей, вона просто не в змозі буде це все подужати. З огляду на ситуацію в країні, коронакризу, в цей час вводити фіскалізацію для малого бізнесу, коли великий бізнес всі гроші виводить в офшори, жоден чиновник не покараний, і спробувати зараз залатати діру в бюджеті, наклавши штрафи на малий бізнес — ми проти цього", — розповів Заблуда.

а
Фото: ГУ Нацполіції в Києві

За словами бізнесмена, зараз акція проходить мирно. Спочатку протестувальники зібралися під Верховною Радою, проте пізніше перемістилися на Хрещатик.

"Чи підуть нам назустріч? Після того, як весь Хрещатик заповнений людьми і це побачать зараз всі світові ЗМІ — хотілося б ... Судячи з того, що влада у нас така вперта, мета у неї одна — обдерти нас, я думаю, вони будуть противитися. Що буде далі — незрозуміло", — розповів бізнесмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З каструлями проти "карантину вихідного дня": харківські ресторатори вийшли на протест

З 2021 року має розпочатися другий етап детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг. Відповідно до нього, касові апарати будуть обов'язковими для платників єдиного податку II-IV груп "ризикових" сфер, які торгують ювелірними виробами, текстильними товарами, б / у товарами, автозапчастинами, а також надають послуги готелів, ресторанів і турагентств.

З 1 квітня наступного року починається третій етап, відповідно до якого використання касових апаратів буде обов'язковим для підприємців II-IV груп, незалежно від видів діяльності.

4 листопада народні депутати не прийняли за основу проєкт закону, який передбачає відстрочку на рік касових апаратів для підприємців. Пізніше Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт про відстрочку обов'язкового використання касових апаратів для ФОП до 1 січня 2022 року.

Після 14:00 Верховна Рада 319 голосами "за" схвалила законопроєкт №4439д про відстрочення введення обов'язкових касових апаратів для ФОП до 1 січня 2022 року.

KHARKIV Today раніше писав про те, що Зеленський пообіцяв власникам кав'ярень 8000 гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.