Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Слідчі ДБР провели 47 обшуків: поліцейських підозрюють у змові з "чорними лісорубами"

Слідчі ДБР підозрюють чотирьох поліцейськихі з Харківської області в співучасті при розкраданні лісу.

Слідчі ДБР підозрюють чотирьох поліцейськихі з Харківської області в співучасті при розкраданні лісу.

За попередньою інформацією, троє жителів Харківської області без дозволу та документів рубали дерева цінних порід на території "Жовтневого лісгоспу", а також на землях запасу, які не перебувають на балансі лісового господарства. Вони наймали робітників і домовлялися з місцевими поліцейськими, щоб ті їм сприяли. Про це 9 квітня повідомили в Держбюро розслідувань.

Співробітники поліції допомагали перевозити деревину — патрульні не зупиняли транспорт, а дерева вивозили на лісопереробні підприємства в Харківській області та в інші регіони.

"Поліцейські систематично за грошову винагороду "кришували" незаконні схеми "чорних лісорубів"—супроводжували автотранспорт, що перевозить незаконно зрубану деревину, надавали службову інформацію про заплановані заходи, спрямовані на виявлення і попередження зазначених злочинів", — розповіли в прокуратурі Харківської області.

У ДБР порахували: збитки, завдані державі, перевищують 850 000 гривень. Збитки можуть вирости в сотні разів і скласти орієнтовно 300 млн грн. Підсумкову цифру назвуть після проведення оглядів ділянок, на яких вирубані дерева, і результатів експертиз.

Фото: ГБР

"Слідчі ДБР провели 47 одночасних обшуків як за місцем проживання підозрюваних, так і за місцем їх роботи, зокрема у Валківському та Коломацькому районних відділеннях Нацполіці в Харківській області. Під час обшуків вилучено чорнові записи підозрюваних, банківські картки, мобільні телефони, гроші та обладнання для обробки деревини", — пояснили правоохоронці.

33

Судячи з чорнових записів, які вилучили у фігурантів, послуги правоохоронців обходилися мінімум у 2000 гривень, максимум — 15 000. На одній зі сторінок блокнота з "чорною бухгалтерією" зазначено, що послуги трактора обійшлися в 4000 гривень, охорона — 400, а запис "менти" фігурує кілька разів з різними цінниками. Підсумковий прайс подяки склав 61 000 гривень.

Слідчі ДБР повідомили про підозру чотирьом співробітникам Валківського відділу поліції. Їх підозрюють в перевищенні службових повноважень за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України і співучасті в незаконному вирубуванні або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України). Також в незаконній вирубці або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу (ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України) повідомили 11 цивільних осіб.

Правоохоронці вирішують питання про обрання всім підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і перевіряють інформацію про причетність до злочину інших осіб.

Якщо провину "чорних лісорубів" і їх спільників доведуть, правоохоронцям загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі. Решті — від 5 до 7 років.

Правоохоронці з'ясували, що до складу групи входили понад 30 осіб — жителі Харківської, а також Дніпропетровської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей. Організатор нелегального бізнесу — житель Зміївського району Харківської області.

Зловмисники налагодили потужну мережу заготівлі лісу-кругляка твердих порід (дуб, ясен), його транспортування з подальшим збутом. Лісоруби зачищали масштабні ділянки, а держава щодня втрачала по 100 000 гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.