Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Скільки жителів Харківської області отримають вакцину від коронавірусу на перших етапах

Перші етапи вакцинації заплановані на лютий та квітень.

Приймати жителів області будуть 25 пунктів для вакцинації. Мобільні бригади проходять додаткове навчання, щоденний план з вакцинації складений. Проте точних дат старту не називають.

Під час першої хвилі вакцинації в Харківській області планують вакцинувати 15 400 жителів, на другому — 125 тисяч чоловік. Про це повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Геннадій Бондарчук.

В першу чергу вакцину отримають співробітники мобільних бригад, екстреної допомоги та лікарень, які працюють з коронавірусом. Під другий етап потрапляють підрозділи первинної медико-санітарної допомоги, лікарні, що не госпіталізують пацієнтів з коронавірусом і інші категорії з групи ризику.

"На перший етап вакцинації в Харківській області підлягає 15 400 співробітників. У першу чергу, це співробітники мобільних бригад, екстреної медичної допомоги, заклади охорони здоров'я, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, співробітники і ті, хто перебуває на лікуванні в закладах соціального захисту, — пояснив Бондарчук. — Друга хвиля — це приблизно 125 тисяч. Це співробітники підрозділів первинної медико-санітарної допомоги та інших закладів охорони здоров'я, які не надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID, і всі інші категорії — педагоги, співробітники культури, поліції, ті, хто найбільш схильні до ризику захворюваності COVID-19".

За словами Бондарчука, докладної інформації про проведення вакцинації в Харківській області та в цілому в Україні на сьогодні немає — точної дати старту і дати поставки вакцини. Орієнтовно це буде через два тижні (друга хвиля — в квітні). Робити щеплення планують вакциною Pfizer, яка зберігається при температурі мінус 70 градусів, а при розморожуванні повинна бути використана протягом п'яти днів.

Невідомо поки, як будуть дотримуватися правил зберігання і використання на фармацевтичних заводах, куди вакцину можуть привезти у великій кількості, адже вони не відносяться до державної власності. Цим питанням зараз займається Міністерство охорони здоров'я.

Щоденний план з вакцинації в Харківській області вже розроблено, зазначають у департаменті охорони здоров'я. В регіоні визначені 25 пунктів вакцинації для першої хвилі. Це заклади, які надають допомогу пацієнтам з коронавірусом. Мобільні бригади підготовлені, але їх додатково навчають вакцинації.

Про платну вакцинацію поки нічого не відомо. Як пояснив Бондарчук, можливість її проведення будуть вивчати в Міністерстві охорони здоров'я після того, як отримають вакцину. Тим, хто перехворів коронавірусом, рекомендують зробити щеплення пізніше.

"Проведення вакцинації — це добровільний захід. Віктор Ляшко пропонував тим, хто перехворів, отримувати вакцину на більш пізніх етапах, оскільки вони мають уже на якийсь певний період імунітет", — сказав заступник директора департаменту охорони здоров'я ХОДА.

Як писав KHARKIV Today, у Харківській міськраді заявили про облаштування пунктів вакцинації в 34 медустановах амбулаторної мережі. У місті щеплення планують робити в першу чергу медпрацівникам, працівникам соціальної сфери і літнім людям.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.