Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Штрафи і кримінальна відповідальність: Рада прийняла закон про коронавірус

Депутати Верховної Ради проголосували закон про коронавірус.

За порушення карантинних правил передбачений штраф від 34 000 до 170 000 гривень. Якщо ж через порушення правил, хтось підхопить вірус, за це загрожує кримінальна відповідальність.

17 березня на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України прийняли Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". "За" таке рішення проголосували 344 народних депутата.

Закон передбачає оперативне проведення закупівель товарів і послуг для попередження і лікування коронавірусу без застосування процедур при стовідсотковій передоплаті, скасування ввізного мита та податку на ліки і медобладнання, контроль Кабміном цін на ліки, товари медпризначення і соціально значущі товари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На допомогу бізнесу. Що зміниться на час карантину

Відповідно до закону, співробітників можуть перевести на віддалену роботу і відпустити у відпустку. Органам, установам і підприємствам дозволяють змінювати режим роботи прийому та обслуговування людей, попередньо поінформувавши їх про це.

Верховна Рада наклала заборону на скасування дії довідки про взяття на облік для переселенців на період карантину та на 30 днів після його відміни. Крім того, на іноземців і осіб без громадянства, які не змогли виїхати з України або звернутися в міграційну службу через карантин, не будуть накладати штраф.

За тиждень Кабінет міністрів України повинен встановити доплати до зарплати медпрацівників та інших співробітників, які зайняті в лікуванні хворих коронавірусом в розмірі 200% від зарплати на період боротьби з новим китайським вірусом. А також визначити доплати працівникам, які забезпечують життєдіяльність населення.

Порушення карантинних правил, санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил, рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби із коронавірусом буде каратися штрафом від 17 000 до 34 000 гривень для громадян і від 34 000 до 170 000 гривень для посадових осіб.

За порушення правил і норм щодо запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, масовим неінфекційним захворюванням, які  призвели до їх розповсюдження, людям доведеться заплатити від 17 000 до 51 000 гривень штрафу. Їх можуть арештувати строком до шести місяців, обмежити свободу на термін до трьох років, або позбавити свободи строком до трьох років.

Якщо ж ці дії спричинили загибель людей або важкі наслідки, то порушників можуть посадити у в'язницю строком від п'яти до восьми років

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які потяги скасували із Харкова (список)

Під час карантину і протягом 30 днів після його відміни забороняється нарахування та стягнення штрафів і пені за несвоєчасну оплату платежів і житлово-комунальних послуг, а також припинення надання таких послуг у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі, примусово виселяти з будинків, квартир або гуртожитків.

Закон зобов'язує призначити житлову субсидію на наступний період для всіх без винятку, хто отримав її в попередньому періоді. Звернення субсидіантів для цього не буде потрібно.

Як писав KHARKIV Today, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні. Наступного дня на карантин пішли всі вузи Харкова, а з 13 березня оголосили карантин в школах і дитсадках. Пізніше роботодавцям порекомендували відправити співробітників на віддалену роботу. Вже 16 березня Київ, Одеса, Львів, Запоріжжя, Ужгород, Івано-Франківськ, Миколаїв, Тернопіль, Суми та Полтава оголосили про посилення карантину через коронавірус. 

Нагадаємо, Харків поки  не став слідом за іншими містами закривати кафе, бари, ресторани, торгово-розважальні центри і всі магазини, крім продовольчих. Рішення було вибірковим і стосується роботи одного ринку, ЦНАПів і нічних клубів. Однак сьогодні, 17 березня, було прийнято рішення про закриття Харкіовського метрополітену.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.