Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

СБУ знайшла докази торгівлі Харківського плиткового заводу з окупованим Кримом

Обшуки пройшли в Києві та Харкові.

Голова наглядової ради Харківського плиткового заводу Валентин Шеветовський запевняє: товари на окуповані території не поставляють з 2014 року.

Співробітники Служби безпеки України задокументували протиправну схему поставок продукції менеджментом одного з провідних українських виробників кераміки на тимчасово анексовану територію Криму. Про це повідомили на сайті Служби безпеки України.

Слідчі встановили, що товари постачали по незаконному механізму на адресу підконтрольної українському виробнику дочірньої компанії в Росії. Потім продукцію ввозили до окупованого Криму. Минулого тижня обшуки в рамках цього кримінального провадження пройшли в офісі компанії в Києві, вдома у Шеветовського і на заводі в Харкові.

"На півострові ділки реалізовували товар через суб'єкти господарювання, незаконно створені у відповідності з російським окупаційним законодавством. Під час обшуків в офісних приміщеннях і на виробничих майданчиках компанії в Києві та Харкові правоохоронці виявили документацію і електронні носії інформації, які підтверджують ведення бізнесу на тимчасово окупованій території", — відзначили в СБУ.

Документи підтвердили, що менеджмент приймав рішення про створення та роботу в Криму філіалу за російським законодавством, велася бухгалтерська звітність і сплачувалися податки до бюджету Російської Федерації, формувалася мережа збуту продукції.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України) Кримінального кодексу України.

Голова наглядової ради Харківського плиткового заводу Валентин Шеветовський заявив, що з 2014 року компанія "Golden Tile" і Харківський плитковий завод не продають товари на окупованих територіях. Обшуки в офісах в Києві та Харкові він порівняв з часом експрезидента Віктора Януковича.

"За вигаданими фактами, що нібито компанія "Golden Tile" веде господарську діяльність в Криму, були здійснені безпрецедентні дії по дистабілізації роботи "білого" підприємства в Україні. Звичайно, з початку окупації ми в 2014 році призупинили господарську діяльність на окупованих територіях. Звичайно, ми не ведемо ніяку господарську діяльність і не маємо жодних стосунків з цими територіями", — сказав Шеветовський.

Він додав, що за кілька днів отримав тисячі дзвінків від знайомих і незнайомих, які висловили підтримку. Були дзвінки і від співробітників спецслужб, які натякнули на "замовний характер" обшуків. Однак доказів цього у Шеветовського немає, він просить СБУ пояснити, навіщо знадобилися обшуки і зупинка виробництва.

"Від співробітників спецслужб (прим. — дзвінки), які говорили мені, що дії проти "білої" компані "Golden Tile", яка діє в Україні, — неадекватні і носять замовний характер. Фактів у мене немає. Я просто чекав від офіційних співробітників Служби безпеки Україна ці три-чотири дні не вибачень, хоча б пояснень — що призвело, які дії мої чи моїх співробітників призвели до того, що індустріального лідера України, мирний продукт, потрібно зупинити, потрібно зупинити виробництво. Я таких пояснень не отримав", — пояснив Шеветовський .

Голова наглядової ради Харківського плиткового заводу подякував співробітникам за підтримку і заявив, що не вірить у повернення України "в сірі, чорні часи періоду Януковича".

Як писав KHARKIV Today, слідчі дії на Харківському плитковому заводі пройшли 18 листопада. Голова наглядової ради Валентин Шеветовський назвав обшуки на "Golden Tile" (торгову компанію) спробою тиску на соціально відповідальний бізнес. За його словами, Харківський плитковий завод постачає плитку в 28 країн світу, але до Криму через Керченський міст поставок не здійснював.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.