Рік Кучера. Як і чим керував голова Харківської області?

Згадуємо обіцянки, успіхи і невдачі голови ХОДА за перший рік роботи.

6 листопада 2019 року Президент України Володимир Зеленський представив жителям Харківської області нового голову держадміністрації. За цей час Олексій Кучер встиг здобути команду і втратити її частину, поборотися з коронавірусом і позмагатися з Кернесом. Згадуємо обіцянки, успіхи і невдачі голови Харківської обласної державної адміністрації.

Рік тому в єдиному теплому залі Харківського державного авіапідприємства замерзлий під час прогулянок по міських заводах президент України вручив Олексію Кучеру службове посвідчення. Цій важливій події передували довгі місяці невизначеності.

Кучер і обіцянки

Півроку після президентських виборів ХОДА керувала ставлениця Петра Порошенка Юлія Світлична, хоча всіх інших голов адміністрацій Зеленський на той час поміняв. У Харківській області знайти вірне рішення виявилося непросто. Від кандидатури експрикордонника Вадима Слюсарєва довелося відмовитися. На посаду претендувала і Ірина Венедиктова, яка пізніше була призначена Генпрокурором. Молодий адвокат Олексій Кучер, кілька місяців тому виграв вибори до Верховної Ради, став компромісним варіантом.

Під час призначення Олексій Кучер пообіцяв зосередити сили на трьох напрямках: захист екології, інвестиції та боротьба з корупцією. На першій своїй сесії 5 грудня 2019 року він повторив це перед депутатами.

"Ви ж розумієте, що є певні показники інвестиційного клімату. На жаль, за цими показниками Харківська область зараз знаходиться на 14-му місці в Україні. Я впевнений, що Харківська область може бути першою. Тут простий критерій: простота входження інвестора на ринок і простота ведення бізнесу. Ми зараз працюємо над тим, щоб створити відповідний структурний підрозділ ХОДА, який буде відповідати за інвестиції ", — заявив з трибуни облради Кучер.

Спочатку новий губернатор натхненно взявся за цей напрямок. З Вінниці був "виписаний" експерт з інвестицій Віталій Погосян, який очолював департамент економіки та інвестицій міськради. він став першим заступником Олексія Кучера, збирався створювати під себе відповідний підрозділ, говорив про індустріальні парки. На жаль, через два з половиною місяця вінницький експерт звільнився. А незабаром трапилася епідемія коронавірусу, і всім стало зовсім не до інвестицій. За даними ГУ статистики Харківської області, за січень-червень 2020 року до Харківської області надійшло на 29% менше інвестиційних гривень, ніж у такий же період 2019- го.

Що стосується корупції, то рік роботи Кучера запам'ятався одним великим корупційним скандалом. 3 серпня директора департаменту капітального будівництва ХОДА Андрія Винниченка затримали у власному кабінеті в Держпромі. Його підозрюють в отриманні хабара — 1,32 мільйона гривень за сприяння підприємцю в підключенні до мереж "Харківобленерго". Кучер підозрюваного звільнив. Він сам також потрапив в поле зору антикорупціонерів. Влітку 2020 року Нацагентство з питань запобігання корупції почало розслідування через те, що в декларації харківського губернатора могли бути вказані недостовірні дані. Його результатів поки немає.

У справі захисту природи успіхи губернатора кращі. Насамперед він повернув ліквідований Світличною департамент екології в ХОДА, в жовтні цього року разом з нардепами і волонтерами висадив 40 тисяч дерев в Жовтневому лісництві. Боротьба з вирубками і покаранням за крадіжку лісу йде туго. Відразу після призначення Олексій Кучер обіцяв покарати "чорних" лісорубів. У квітні поліцейські викрили злочинне угруповання, до складу якого входили і співробітники правоохоронних органів. Вони рубали ліс у Вовчанському районі та завдали державі збитків на 300 мільйонів гривень.

"Перед правоохоронцями зараз стоїть завдання — не просто знайти і покарати виконавців вирубок, а знайти і покарати кінцевих бенефіціарів цих схем", — говорив тоді Кучер.

До липня стало зрозуміло, що справа застопорилася. Олексій Кучер час від часу літає над лісництвами на літаках, дивиться на прогалини лісу і погрожує покарати винних і бездіяльних начальників місцевих поліцій.

Кучер і коронавірус

Невідомо, як би склалося у представника Зеленського з виконанням обіцянок, якби не епідемія коронавірусу, яка зруйнувала плани на життя не тільки в Харківській області, а й в усьому світі. З самого початку пандемії Олексій Кучер опинився між двох вогнів: Геннадій Кернес з одного боку і Олександр Ярославський з іншого. Олігарха включитися в боротьбу попросив президент, Кернес не міг не включитися як мер Харкова, губернатор змушений був поступитися лідерством в антикризовому штабі.

"Олександр Ярославський управляє штабом, його основна місія — організувати наповнення бюджету цього фонду всім необхідним. Це маски, це тест-системи, це апарати штучного дихання. Ми тільки що з Олександром і Геннадієм Кернесом обговорили питання залучення інших бізнесменів", — говорив Кучер 17 березня на спільному засіданні цього своєрідного коронавірусного тріумвірату.

Вже 19 березня борці посварилися в пух і прах. На збори з харківськими бізнесменами, де Кернес недвозначно зажадав, щоб ті скинулися на боротьбу з пандемією, Кучер не прийшов, а саме засідання назвав вимаганням. 

"Якщо подивитися на наш тандем з Ярославським, то ми рухаємося, як танк. Якщо подивитися на Кучера, то він рухається як моль, під'їдаючи щось незрозуміле", — образився Кернес і поскаржився Зеленському. Кучера переконливо попросили з мером не лаятися, і він змушений був піти на мирову і вибачитися. Але про справжню співпрацю облдержадміністрації і міськради мова більше ніколи не піде: в кращому випадку, ці дві структури ігнорують один одного, що традиційно для харківського політикуму.

Боротьба з коронавірусом супроводжувалася і кадровими скандалами. У березні департамент охорони здоров'я видав розпорядження про передачу всіх апаратів ШВЛ з районів області до "інфекціонки", що призвело до протестів на місцях. Тоді Кучер заявив, що це було самоуправство і пообіцяв звільнити голову департаменту охорони здоров'я Вадима Іваннікова, але не зміг — той був на лікарняному, його довелося поновити на посаді. Пішов він тільки 30 липня за станом здоров'я. Департамент охорони здоров'я досі працює без керівника.

Влітку вибухнув скандал в Центрі екстреної медичної допомоги. Медики скаржилися, що змушені їхати на виклики без належного захисту і не отримують доплати за роботу з хворими коронавірусом, а тому вимагали відставки керівника Віктора Забашти. Кучер ініціював проведення аудиторської перевірки "швидкої", яка виявила безліч порушень. Але усунути Забашту у Кучера не вийшло, оскільки це можуть зробити тільки депутати облради. З представниками депутатського корпусу у голови облдержадміністрації теж стався "коронавірусний конфлікт". На останній сесії облради Олексій Кучер та заступник голови облради Володимир Скоробагач звинуватили один одного в бездіяльності перед обличчям епідемії.

До осені роботу медичної галузі вдалося так-сяк налагодити, незважаючи на завантаженість лікарень і перше місце в країні за темпами поширення інфекції. Олексій Кучер зараз — єдина офіційна особа по боротьбі з епідемією в Харкові. Кернеса самого звалив COVID-19, а Ярославський ще навесні самоусунувся від неї — має на це право, оскільки не є чиновником, а директора профільного департаменту обирають за конкурсом.

Кучер і мерське крісло

В "Слузі народу" довго не знали, кого ж висунути проти Кернеса на чергових місцевих виборах. Прізвище Олексія Кучера політологи і всілякі "джерела на Банковій" називали імовірним, серед передбачуваних кандидатів були нардепи Марія Мезенцева і Олександр Бакумов, а також IT-підприємець Роман Катеринчик.

Чутки розвіяв сам Володимир Зеленський, представивши 4 вересня команду кандидатів від "Слуги народу" і кандидата на посаду міського голови — голову ХОДА.

"Володимир Зеленський довірив мені область, і ця область буде лідером. Наступний виклик — мерська кампанія. Мене багато хто питає: навіщо ти це робиш? Це командне рішення, я командний гравець. Багато чого зроблено в місті, але нам треба йти далі, можна робити більше . У нас є амбіції, є воля до перемоги. З такою підтримкою людей у нас все вийде", — заявив тоді Кучер.

У своїй передвиборчій кампанії він спочатку робив ставку на образ міцного господарника, їздив по заводах і обіцяв піднімати промисловість. На фінішній прямій губернатор поміняв піар-групу і почав дражнити команду Геннадія Кернеса, який на той час вже лікувався в Німеччині. Пародія на передвиборчий ролик Михайла Добкіна підірвала соцмережі, але бажаної перемоги Олексію Кучеру не принесла. Навіть від "срібного" призера гонки Олександра Фельдмана він відстав в чотири рази, від Кернеса — у 8 разів.   

Оскільки партія "Слуга народу" набрала менше 10% на виборах до міськради, по Харкову поповзли чутки, що Зеленський ось-ось звільнить Кучера за провал виборчої кампанії.

Недоброзичливець губернатора Володимир Скоробагач поспішив запостити новину в соцмережах.

"На засідання Кабінету міністрів, яке відбудеться через кілька годин, подані документи на розгляд про звільнення Олексія Кучера з посади голови Харківської обласної державної адміністрації. Я не знаю, яке буде рішення Кабміну з цього питання, але, сподіваюся, що кулуарні домовленості не стануть перешкодою для вольового рішення, яке повинно було вже давно поставити крапку в цій історії ", — написав він у Facebook 28 жовтня.

Але ні на цьому засіданні, ні на наступному Олексій Кучер звільнений не був, хоча три губернаторські голови все-таки полетіли. Схоже, як і в ситуації з виборами мера, в кризовий час Володимиру Зеленському просто нікого "кинути" на складний регіон. Подальша кар'єра Олексія Кучера в ролі голови ХОДА буде залежати від того, наскільки добре він спрацюється з новими радами.

Автор: Олена Павленко