Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Революція без пам'яті. Чому в Харкові досі немає пам'ятника Героям Небесної Сотні?

Серед загиблих в Києві було троє харків'ян: Владислав Зубенко, Євген Котляр і Юрій Паращук.

З дня масових вбивств учасників Революції Гідності минуло вже 7 років. У Харкові досі немає пам'ятника Героям Небесної Сотні, хоча конкурс на кращий проєкт давно завершився.

18 лютого 2014 року почалися масові розстріли протестувальників євромайдану. Серед загиблих в Києві було троє харків'ян: Владислав Зубенко, Євген Котляр і Юрій Паращук. На честь них названі вулиці, в університетах, де вчилися герої, висять пам'ятні таблички, але пам'ятника в місті досі немає.

Довга дорога до журавлів

Крім знаменитої Алеї Небесної Сотні в Києві, яка має статус пам'ятника, майже в кожному великому місті України в центрі встановлено пам'ятний знак або монумент на честь загиблих під час Революції Гідності земляків. Ще в 2014 році меморіал Небесної Сотні з'явився в Дніпрі, в 2015 пам'ятник відкрили в Миколаєві, є свої пам'ятники в Сумах і Хмельницькому, Львові та Вінниці і навіть в американському Чикаго.

А ось у другого за величиною міста України такого пам'ятника немає. У 2016 році на честь Героїв Небесної Сотні перейменували площу Руднєва. Тоді ж оголосили конкурс на проєкт пам'ятника. Це був перший містобудівний конкурс, який проводили городяни, а не представники влади. Планували завершити ще до початку 2017-го, але щось пішло не так. Роботи надіслали лише кілька скульпторів, художня цінність проєктів була невелика. Конкурс продовжили, до журі покликали професіоналів, і це дало результат. З 20 робіт вибрали 8 кращих, а переможцем став проєкт харківського архітектора Олександра Грешнова: сталеві журавлі, нібито витають у повітрі.

площадь
Так має виглядати площа Героїв Небесної Сотні після реконструкції. Фото: Харківська міськрада

"Журавель — найбільш емоційно приємний в той момент символ, який ліг в основу всієї конструкції. Кількість журавлів в клині дорівнює кількості загиблих Героїв Небесної Сотні. Форма гостра, тому що відчуття і емоції були досить різкі і гострі", — розповідав автор проєкту під час його презентації в пресцентрі KHARKIV Today.

Коли скульптор і організатори конкурсу обговорювали проєкт, то дійшли висновку, що на площі він не буде "виглядати" — потрібна повна реконструкція. І це рішення стало однією з головних проблем пам'ятника: всі роботи виходили дуже дорогими. Зараз вартість усього проєкту становить близько 200 мільйонів доларів, він дорожчає з кожним роком, оскільки росте вартість роботи і матеріалів.

Політична безвольність

Друга проблема пам'ятника Героям Небесної Сотні в Харкові — відсутність політичної волі для його установки. Всі голови адміністрацій обіцяли ініціаторам проєкту підтримку, але підтримували тільки добрим словом.

"У Харкові вже є площа Героїв Небесної Сотні. І ми обов'язково вирішимо питання установки пам'ятника на цій площі", — говорив голова ХОДА Ігор Райнін в 2016 році.

"Я зроблю все, щоб після того, як громадськістю буде прийнято рішення щодо ескізу, всі необхідні процедури пройшли максимально швидко, і пам'ятник зайняв своє місце на площі імені Героїв Небесної Сотні", — повторювала в 2018 році його наступниця Юлія Світлична.

Проєкт пам'ятника знаходиться в міськраді, він свого часу сподобався тоді ще заступнику мера Ігорю Терехову.

"Те, що я побачив, мене вразило", — сказав він тоді.

Це не завадило тепер уже секретарю міськради Терехову на останній сесії 2020 року завести звичайну пісню чиновників: на реконструкцію немає грошей.

"Я розумію, що потрібно робити цей меморіальний комплекс. Він великий, він глобальний. Можу сказати, за один рік його не зробиш. Але він коштує неймовірних грошей. Один міський бюджет там не зможе впоратися", — заявив тоді Терехов.

Він звинуватив колишню голову облдержадміністрації Юлію Світличну в тому, що та пообіцяла співфінансування з обласного бюджету і не зробила цього.

родители
Батьки Героїв Небесної Сотні Євгена Котляра та Владислава Зубенка на прийомі у Айни Тимчук. Фото: Володимир Чистилін

Один з ініціаторів встановлення пам'ятника і член журі конкурсу проєктів Володимир Чистилін впевнений, що справа тут — не тільки в грошах, адже в місті реконструюють парки, площі і сквери, з'являються нові скульптури та фонтани. Колись мер, а тепер і секретар міськради переживають, на його думку, за свою популярність у виборців, багато з яких не вітали Революцію Гідності.

"Ми всі розуміємо прекрасно, що це тема специфічна. Кернесу подобався проєкт, Терехову він подобається, але якби це були, наприклад, чорнобильці або щось нейтральне, проблем би не було, а тут — не їхній електорат. Тому ми весь час акцентуємо на іншому, говоримо: "Давайте зробимо сквер", тому що вони люблять сквери", — розповів Чистилін KHARKIV Today.

Координатори євромайдану і батьки загиблих харків'ян в черговий раз відправилися до облдержадміністрації просити допомоги у чергового голови ХОДА. Айна Тимчук обіцяла звернутися до президента і попросити гроші з бюджету України.

"Минулого року Зеленський зустрічався з родичами загиблих, був здивований, пообіцяв пам'ятник. Пройшов рік, змінився губернатор, час нагадати", — говорить Володимир Чистилін.

Поки президент згадує свої обіцянки, координатори євромайдану в Харкові звуть городян згадати героїв, загиблих в Києві 7 років тому. Поки що — не біля меморіалу, а на порожній площі Героїв Небесної Сотні 20 лютого о 13:00.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.