Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Прогулянки по Харкову з Андрієм Парамоновим. Харків Дмитра Яворницького

Виписка з метричної книги про народження Дмитра Івановича Яворницького.

6 листопада 2020 року виповнюється 165 років від дня народження історика, академіка Дмитра Івановича Яворницького. Більшість почестей йому віддають по праву в місті Дніпро, де центральний проспект і історичний музей носять його ім'я. Там же в Дніпрі є і Музей-садиба Дмитра Івановича. Похований він теж в Дніпрі, місті, якому присвятив більшу частину життя. Але і Харків багато в чому пов'язаний з цією людиною! Пропоную пройтися меморіальним маршрутом по нашому місту в пам'ять про Яворницького ...

Дмитро Іванович Яворницький народився в 1855 році в сім'ї сільського дяка в селі Солнцівка (Борисівка) Харківського повіту. Сьогодні це село входить до складу Харківського району і знаходиться на кордоні з Росією. Місцева школа пишається своїм земляком, вони створили не тільки музей Дмитра Яворницького, а й встановили на своєму подвір'ї єдиний пам'ятник історику в Харківській області.

У 1867 році Дмитро Яворницький як син церковнослужителя вступив до Харківського духовного училища на казенний кошт. Тож, будівля Харківської академії культури на Бурсацькому узвозі є пам'ятним місцем в Харкові, адже тут Дмитро Іванович провів аж п'ять років. Після закінчення училища він поступив в 1873 році до Харківської духовної семінарії, будівля якої також збереглася на Холодній горі по вулиці Семінарська, 46.

Харьковское духовное училище на Бурсацком спуске. Фото: Ю. Ворошилов
Харківське духовне училище на Бурсацькому узвозі. Фото: Ю. Ворошилов

Не закінчивши навчання в духовній семінарії, Дмитро Яворницький переходить на історико-філологічний факультет Імператорського Харківського університету. На будинку по вулиці Університетській, де він навчався, сьогодні висить єдина меморіальна дошка в Харкові, присвячена Яворницькому.

Университетские здания, открытка начала XX столетия
Університетські будівлі, листівка початку XX століття

Студентом Дмитро Яворницьки проживав в будинку приятеля свого батька, диякона Петра Бєлікова по Богунівському провулку, 4 (сьогодні вулиця Велика Гончарівська, 4). У 1880 році Дмитро Яворницький жив у флігелі садиби Мокренських по вулиці Дмитрівській № 23, а з листопада 1880 по 1883 рік — у будинку Пільстрема по Средньогончарівській вулиці № 11 (не зберігся). Наступні два роки (1883-1885) Яворницький знімав квартиру в будинку Іконнікова (вулиця Німецька № 6), який також не зберігся до наших днів.

Закінчивши університет, Дмитро Яворницький деякий час викладав у 3-й чоловічій гімназії (вулиця Гоголя №№ 5 і 7) і у жіночій гімназії Грегорцевич (сьогодні вулиця Фейєрбаха, будинок № 3), обидві будівлі гімназій збереглися до наших днів. У 1883 році майбутній академік вперше став читати публічні лекції, які проходили в будівлі присутствених місць на Соборній площі, а в 1884 році — в будівлі біржі на Торговій площі, обидві вони не збереглися.

Здание 3-й Харьковской мужской гимназии по улице Гоголя, открытка нач. XX ст. Из фондов Харьковского частного музея городской усадьбы
Будівля 3-ї Харківської чоловічої гімназії по вулиці Гоголя, листівка поч. XX ст. З фондів Харківського приватного музею міської садиби

В цей час він буває в гостях у професора Миколи Сумцова на Малій Гончарівській вулиці. Ні будинок, де Сумцов орендував квартиру, ні будинок, який він побудував, до наших днів не збереглися. Бував Яворницький і в Олександра Потебні на Підгорній вулиці, але і цей будинок був знищений десяток років тому.

Дмитро Яворницький був дружний з поетом Яковом Щоголівом, розраховував на шлюб з його дочкою Єлизаветою. Однак Щоголів відмовив Яворницькому, вважаючи, що його дочка гідна кращого нареченого — князя Шаховського, і дружба між істориком і поетом закінчилася. Будинок поета Якова Щоголіва по вулиці Коцарській, 35 руйнується.

Дом Якова Щеголева по улице Коцарской, фото А. Парамонова
Будинок Якова Щоголіва по вулиці Коцарській. Фото: А. Парамонов

Деякий час Дмитро Іванович дружив з братами Іваном і Костянтином Бич-Лубенськими, часто бував у них в будинку на Михайлівській площі, поки брати не розійшлися в поглядах і не стали ділити спадщину. Бич-Лубенські брали участь в експедиціях Яворницького, збирали запорізькі хрести та ікони, проводили розкопки в своєму маєтку Курулька, Яворницький надавав їм допомогу в проведенні розкопок і консультував на предмет придбаних ними запорізьких знахідок.

У 1891 році Дмитро Яворницький проживав в будинку міщанина Федора Коновалова по Рибній вулиці, 30, а наступного року — в будинку приятеля Гоголя по Ніжинському ліцею Тимофія Пащенка на Конторській, 46. Будинок Пащенка примітний тим, що в ньому бували поет Яків Щоголів та журналіст Віталій Пашков, тут влаштовували сімейні вечори і домашні концерти. Деякий час в 1892 році Яворницький жив на квартирі професора Митрофана Попова в будинку № 10 по Лопанському провулку.

Дом Тимофея Пащенко по Конторской улице, вид со двора. Фото: А. Парамонов
Будинок Тимофія Пащенка по Конторській вулиці, вид з двору. Фото: А. Парамонов

І, звичайно, не можна обійти увагою той факт, що найвідоміший фотографічний портрет Дмитра Івановича Яворницького був зроблений в ательє фотографа Олексія Іваницького по вулиці Катеринославській № 22 (сьогодні Полтавський шлях). Мабуть, була серія фотографій, оскільки відомі кілька різних офортів Василя Мате, зроблених на їх основі. Один з фотографічних портретів зберігся в Інституті рукописів Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського.

Д. И. Яворницкий на фотографии Алексея Иваницкого и офорте Василия Матэ
Д. І. Яворницький на фотографії Олексія Іваницького і офорті Василя Мате

Ще одна будівля, яка має відношення до академіка Дмитра Яворницького, очна лікарня Гіршмана по сучасній вулиці Олеся Гончара 5, де в 1913 році йому зробили операцію.

Козацький батько — так його називають в сучасному Дніпрі, пам'ятаючи його заслуги у вивченні Запорізького козацтва. А ким був і є Дмитро Яворницький для Харкова? І чим був для Яворницького Харків? Подумайте, коли будете подорожувати по вулицях, де крокував кожен день майбутній відомий історик.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.