Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Прогулянки по Харкову з Андрієм Парамоновим. Готель "Паласс" на Коцарській вулиці

У колись розкішному готелі зараз знаходиться технікум.

Навряд чи більшість харківців, що гуляють та поспішають у своїх справах, задивляються на будинок №9 на Коцарській вулиці. Історія цієї будівлі сповнена сюрпризів: від одного з найкращих готелів Харкова до жахливих сцен насильства та жорстокості 1919 року. 

Першим відомим власником цього цікавого  дворового місця був вахмістр у відставці Василь Федорович Рубан (1772 р.н.), який походить з козаків Харківського слобідського полку. За свої військові заслуги в 1812 році він був зарахований до дворянства Харківської губернії. Син його Андріан завдяки цьому вступив до навчання у Харківський колегіум, але закінчити освіту він не зміг через бідність і сирітство, що змусили його вступити на службу в Харківський повітовий суд, де служив і його рідний брат Василь. Незважаючи на тяготи служби, в якій Адріан Рубан ніс, окрім Харкова, ув Вятській і Таврійській губерніях, а також у Петербурзі, він дослужився до чину статського радника, був нагороджений орденом святого Станіслава III ступеня. Сім'я ж — дружина Марія Гаврилівна, син Василь та дочки Єлизавета і Марія — проживала в Харкові в садибі, що їй належала, на Коцарській вулиці, тоді ще під № 7.

Після смерті Адріана Рубана його спадкоємці продали садибу в 1879 році дружині Льговського купця Якова Петровича Голоцуцкова (1829-1888) Марії Василівні, на той час ця садиба уже була під № 9. Дерев'яний будинок, що стояв на кам'яному фундаменті, Голоцуцькова обклала цеглою, а на дворовому місці були розміщені сараї і навіси для товарів. У 1901 році вже вдова купчиха Марія Голоцуцькова побудувала новий кам'яний будинок і служби за проектом, який їй накреслив М. Федотченко. Однак цьому будинку судилося прослужити всього кілька років, коли садибу в 1911 році купив харківський купець Владислав Германович Ляндау.

Сім'я Ляндау проживала по Єпархіальної вулиці, 18, торгівлю мануфактурою купець вів у Суздальських рядах, і коли трапилася нагода купити дворове місце, близьке до них, він не замислюючись придбав садибу на Коцарській, 9. Минув деякий час, перш ніж він прийняв рішення побудувати на цьому дворовому місці чотириповерховий будинок готелю. Достовірно відомо, що його в 1913-1914 роках зводила будівельна контора Мойсея Григоровича Диканського. Прийнято вважати, що він є і архітектором цієї будівлі, хоча ніяких підтверджень цьому немає.

Новозбудований по Кацарській готель «Паласс» взявся утримувати харківський купець Віктор Васильович Жаткін, втім, заправляла там його дружина — Ганна Василівна. Новий готель у всіх сенсах був найсучаснішою будівлею, тут було центральне водяне опалення, електрика, водопровід і каналізація, проведені на кожен поверх телефони, постояльців доставляли на поверхи ліфти. 100 номерів "Палласу" були обставлені розкішними меблями, в кожному номері була ванна. У готелі була своя перукарня, шестимісний темно-зелений автомобіль "Rex-simplex" 1913 року випуску доставляв постояльців з вокзалу і назад, а доповнював все це першокласний ресторан.

Ресторан отеля "Паласс"
Ресторан готелю "Паласс". Листівка початку ХХ століття

Однак не розкіш готелю і вишукані наїдки його ресторану залишилися в історії Харкова. У липні-грудні 1919 року тут розміщувалася денікінська контррозвідка, яку очолював полковник Песоцький. У підвальному поверсі були влаштовані камери для ув'язнених, на другому поверсі розташовувалися кімнати для допитів. Лайка офіцерів, крики і стогони допитуваних — ось що наповнювало цей будинок в 1919 році. Тут били, калічили, доводили до нестями десятки людей, запідозрених у більшовизмі.

До організації контррозвідки в Харкові був причетний полковник Олексій Михайлович Двигубский, який очолював харківський центр розвідувального відділення Добровольчої армії. Офіцери його штабу: штабс-капітан Писанко, поручик Скрипніков, прапорщики Рибак, Шинкаренко, Двигубский після взяття Харкова 25 червня 1919 були прикомандировані в місцеву контррозвідку. Власне, ці офіцери зібрали списки майже з 300 більшовиків, які залишилися в Харкові для підпільної роботи.

Варто відзначити, що ефективність діяльності контррозвідки Добровольчої армії в Харкові була досить високою. Тут у другій половині 1919 були знищені три підпільні ревкоми більшовиків, виявлені більше двох десятків явочних квартир. Більшу частину заарештованих підпільників розстріляли в Григорівському бору. Тільки четвертий за рахунком губернський ревком уцілів, очевидно, завдяки тому, що там сиділи тихо, як миші. Правда, ті, що вижили вже після відходу білогвардійців, зазнали суду губернського трибуналу за розтрату 2 мільйонів рублів, виділених на боротьбу у ворожому тилу.

Отель "Паласс". Открытка начала ХХ века

З приходом більшовиків готель зберіг своє найменування, і в 1920-му році тут стали розміщувати командирів Червоної Армії, вона увійшла у відання Українського військового округу. У 1927 році готель"Паласс" забрали у військових і передали в Управління комунальних готелів Харківського комунального господарства, правда, частина будівлі так і залишилася в якості гуртожитку. У повоєнний час будинок "підріс" на один поверх, і сьогодні в ньому розташовується студентський гуртожиток Харківського технічного університету сільського господарства.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.