Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Прийшли люди Гєни і дали тиждень на виселення": на Університетській розбирають старовинний будинок

Другий тиждень на Університетській, 24/1 зносять верхні поверхи будівлі XIX століття. Підрядники, пов'язані з "кооперативної схемою" Добкіна-Кернеса, загрожують, хамлять і не пояснюють відсутність паспорта об'єкта на будмайданчику.

Роботи в "хвості" вулиці Університетської розпочалися 20 січня. За тиждень будівельники розібрали дах і частину третього поверху. Що тут буде, до сих пір неясно.

В історичному центрі Харкова, на Університетській, 24/1, почалися роботи з демонтажу верхніх поверхів триповерхової будівлі, вік якого – приблизно 150 років. Будівельники вже прибрали дах, частину третього поверху, а до кінця наступного тижня, якщо дозволить погода, обіцяють демонтувати весь другий поверх.

21 січня KHARKIV Today побував на будмайданчику за цією адресою. Ознайомитися з паспортом об'єкта нам не вдалося: жодного інформаційного щита ані на паркані, ані на самій будівлі немає. Таким чином, забудовники проігнорували вимоги Кабміну щодо його обов'язкової доступності для ознайомлення. Нехтують на об'єкті і нормами безпеки: до будівельного майданчику і до будинку, з якого ломом збивають цеглу, можна потрапити без зайвих зусиль – немає жодних обмежень або попереджень про небезпеку.

университетская
У Харкові демонтують старовинний будинок. Фото: KHARKIV Today

Помітивши зйомку, будівельники (на об'єкті їх близько 15 осіб) почали дивуватися і запитувати, на якій підставі їх знімають. При цьому ніхто так і не зміг пояснити, як саме людина повинна здогадатися про проведення робіт за відсутності інформаційного стенду.

"Ви що, на власні очі не бачите, що тут будівництво?", – здивовано питали робочі.

Але нам пощастило - на місці був підрядник, яким виявився керівник ТОВ "Багарат" Олександр Ласточкін. Вкрай недружній, він так і не зміг чітко пояснити, на якій підставі ведуться роботи, і обіцяв "розбити голову" журналісту, якщо той буде записувати його слова на диктофон. Але деяку інформацію він все ж надав, а саме – номер повідомлення Державної архітектурно-будівельної інспекції про початок виконання будівельних робіт.

университетская
Відмову демонструвати будь-які документи Ласточкин пояснив своїм небажанням. Фото: KHARKIV Today

На сайті ДАБІ сказано, що на ділянці повинна бути проведена "реконструкція нежитлової будівлі під багатофункціональну будівлю". Сам Ласточкін стверджує, що у відреставрованому будинку розмістяться офісні приміщення.

"У цьому будинку вже давно ніхто не живе. Знесемо третій поверх, потім, можливо, другий. Відреставруємо будівлю. Тут будуть офіси", – сказав він і покинув будмайданчик.

"Від Гєни прийшли якісь люди – робити свої справи"

У цьому будинку в останні роки, а може й десятиліття, дійсно ніхто не жив. Але на першому поверсі до кінця літа працювали кілька магазинів: продавали багажники для автомобілів, фарби і second hand. Наприкінці літа 2019 року їхніх господарів поставили перед фактом – вони повинні покинути приміщення. Один із них – магазин одягу "Сток" – переїхав в будинок по сусідству, інші поміняли місце проживання. Власник одного з магазинів згадує, як проходило "добровільне" виселення.

"Від Гєни прийшли якісь люди – робити свої справи – і сказали за тиждень з'їхати. Ми, слава богу, з'їхали за три дні. Там суд був якийсь, вони викупили цей будинок. Більше ми нічого не знаємо", – сказав власник магазину, який побажав залишитися анонімним.

Все відбувалося дуже швидко і безпроблемно: орендарям навіть гроші за оренду повернути.

"Колишнього власника будівлі не знаємо, ми платили оренду якійсь спеціальній людині, посереднику, яка згодом сказала, що"такі справи, нічим не можу допомогти". Ну і повернула гроші. А потім зникла", - розповів співробітник одного з магазинів.

"Богатирі" з "кооперативної схеми"

Олександр Ласточкін, який категорично відмовився спілкуватися з журналістами, і справді може мати відношення до міської влади, адже є, крім іншого, керівником обслуговуючого кооперативу "ЖБК" Муромець". Він фігурував у кримінальному провадженні серед тих, хто отримував задарма землю за так званою "кооперативною схемою". Його "Муромцеві" віддали безкоштовно 32 гектари землі в Лісопарку, у рамках кримінального провадження вони були заарештовані. Ділянки знаходилися поруч з табором "Лісова казка", площа найменшого з них - 4,8534 га, найбільшого – 11,9188 га. Земельні ділянки були виділені для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови.

Співзасновником ТОВ "Багарат" є Ганна Хрома. Вона відмовилася відповідати на питання, чому їхня фірма проводить роботи, не маючи паспорта об'єкта, відповівши коротко: "Вільні!". І кинула слухавку.

университетская
Будь-який бажаючий – навіть дитина – може потрапити до будмайданчика, просто відкривши двері. Фото: KHARKIV Today


Не виключено, що клас робіт було занижено

Член ініціативної групи Save Kharkiv, архітекторка Катерина Кублицька каже, що стенд з інформацією про будівельні роботи в будь-якому випадку повинен бути на об'єкті.
Говорячи про те, які документи повинен мати забудовник, щоб почати проведення робіт, Кублицька нагадала про наявність класів відповідальності об'єктів (СС1, СС2, СС3) відповідно до Державних будівельних норм. Так, в повідомленні про проведення будівельних робіт на Університетській було вказано найнижчий клас об'єкта – СС1.

класс работ

 

"Дійсно, за процедурою для об'єктів класу наслідків СС1 для початку проведення робіт необхідно подати в ДАБІ тільки повідомлення про початок виконання будівельних робіт", – каже архітекторка.

При цьому для більш високих класів відповідальності – СС2, СС3 – вже необхідний дозвіл та проходження експертизи.

"Існують прецеденти, коли проектувальники навмисно занижували клас відповідальності, щоб уникнути додаткових процедур і дозволів, і не можна виключати, що це мало місце у випадку з Університетською – наприклад, дані роботи з великою ймовірностю можуть припускати збільшення навантаження на фундаменти, а це, в свою чергу, вимагає посилення несучих конструкцій. У разі, якщо цей об'єкт відповідає класу СС2, могло мати місце навмисне заниження до СС1 без наявних підстав", – вважає Кублицька.

университетская
Третій поверх майже демонтовано, до початку лютого обіцяють знести і другий. Фото: KHARKIV Today

Однак щоб стверджувати це напевно, говорить Кублицька, необхідно ознайомитися з проектом і техніко-економічними показниками об'єкта. Саме відсутність інформаційного стенду не дає можливості зрозуміти, що відбувається на будівельному майданчику і чи дійсно об'єкт відповідає заявленому класу робіт, що проводяться.

Довідка

Університетська – одна з перших вулиць Харкова, що виникла ще на території фортеці. На ній – десятки будівель, які представляють собою той Харків, який ми любимо.

Так, в будинку №5 знаходиться Історичний музей, під №8 – Покровський монастир, на території якого знаходиться Покровський собор – найстаріша будівля міста, побудована козаками в 1689 році, під №11 – Успенський собор – найдавніший храм Харкова, №16 – Губернаторський будинок, який в подальшому було передано Харківському губернаторському університету, №21 – Державний архів міста, №23, 25 і 27 – в минулому корпуси Імператорського університету, побудовані за проектами архітекторів Васильєва і Величка.
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.