Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Першокурсники ХНУПС масово прописуються в центрі Харкова через суд за два дні до голосування

Курсанти, які не прописалися в Харківському національному університеті повітряних сил до середини жовтня, вирішили це зробити за день до дня тиші. Деякі з них взагалі скаржаться на адмінтиск. Але начальник вузу говорить, що вже тиждень на лікарняному.

21 і 22 жовтня до Дзержинського районного суду Харкова зачастили курсанти ХНУПС ім. Кожедуба — як у формі, так і в цивільному одязі. Першокурсники приходили подавати заяви для зміни місця голосування. Студенти з інших міст вирішили голосувати на місцевих виборах, обирати мера і депутатів міськради та облради, хоча фізично знаходяться в Харкові тільки місяць (через епідемію вступна кампанія почалася і завершилася пізніше).

Згідно із законом у виборців є право змінити виборчу адресу до 10 вересня. Потім, згідно Виборчого кодексу, внести уточнення і зміни до списку виборців голова, заступник голови або секретар дільничної виборчої комісії може на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця до списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18:00 останньої суботи перед днем ​​голосування (24 жовтня).

Перед будівлею суду студенти обговорювали те, що відбувається.

"Не дуже й хотілося голосувати, але треба. Ми змінюємо прописку, щоб проголосувати за конкретного кандидата", — сказали хлопці в середу вранці. Хто цей "потрібний" кандидат, не відповіли.

Можна припустити, що мова йде про начальника вузу Олександра Туринського. Він — восьмий номер у списках блоку Світличної "Разом!", а також перший номер партії серед кандидатів до обласної ради на шостому окрузі (Шевченківський район).

Начальник університету заперечує застосування адмінресурсу. Каже, що вже тиждень його немає у вузі. Піти у відпустку на час виборчої кампанії він не зміг через трагедію, яка сталася в Чугуєві 25 вересня. За словами Олександра Туринського, до суду прийшли першокурсники, які не встигли прописатися в Харкові до потрібного часу, і тепер, щоб здійснити своє виборче право, їм потрібне рішення суду.

"Я взагалі більше тижня знаходжусь в лікувальному закладі, на стаціонарі. За мене, відповідно, виконує обов'язки мій заступник. Заступник мій по роботі з особовим складом повідомляв, що вони заздалегідь все подали, і нічого не зробили для того, щоб прописати. Час, який був визначений для прописки, пройшов і їх не прописали. Вони приїхали, будуть п'ять років тут вчитися, це нормальна практика. Це перший курс, за адресою університету прописуються. Я не пам'ятаю скільки їх там, не можу назвати цифру, скільки їх за держзамовленням набрав в цьому році, це таємниця", — пояснив начальник університету.

Заступник начальника вузу з морально-психологічного забезпечення В'ячеслав Лук'яненко уточнив, що студенти першого курсу тільки прибули з полігону і відразу ж пішли до суду.

"Вони прописалися, але для того, щоб вони потрапили в списки виборців, вони повинні були прописатися до 10 жовтня. До 10 вересня могли поміняти місце реєстрації, ми це право надали, ті, хто побажав, вони поміняли. Ті, хто не бажав, звичайно, у нас немає ніяких підстав змінювати, це і адмінресурс. Мова зараз йде про хлопців першого курсу, які прибули з полігону. Тому не всі змогли технічно прописатися до 10 жовтня, прописувалися вони і після 10 жовтня. Тобто, вони вже не потрапляють до списків, ті, хто прописався після 10 жовтня. Ті, хто прописався після 10 жовтня і виявив бажання голосувати, на даний момент єдиний юридичний крок — через суд", — розповів Лук'яненко.

Скільки студентів з інших міст візьмуть участь у виборах мера і харківських депутатів, Лук'яненко також не зміг уточнити.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.