Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Парк Горького витратить 880 тисяч гривень на заміну хороших скульптур

Фото: KHARKIV Today
На скульптурах подекуди видно невеликі тріщини і тонкий шар пилу.

До кінця літа в парку Горького запланували оновити чотири скульптури, а також установити "зграю" рожевих фламінго. Обновки обійдуться міському бюджету в 880 тисяч гривень.

Центральний парк культури і відпочинку імені М. Горького планує купити п'ять декоративних скульптур: "Хлопчик з кісткою", "Човник з квітами", "Кущ з хмарою", "Озерце з очеретом" і "Фламінго" за 880 000 гривен. Відповідний тендер опублікували на сайті державних закупівель ProZorro.

Аукціон має відбутися 16 березня. Примітно, що одні торги по цьому тендеру вже відбулися 24 лютого. У них брали участь компанії трьох підприємців — Галини Ткаченко, Олександра Перцюги і В'ячеслава Ємельяненка, які запропонували поставити парку скульптури за 856 950 гривень, 871 500 гривень і 879 995 гривень відповідно. Однак пропозиції всіх трьох фірм парк відхилив. За словами фахівця зі зв'язків з громадськістю та пресою парку Горького Андрія Кравченка, підприємці неправильно оформили документи.

"Подавалися три людини, і ні у кого не було пакета, належним чином оформлених документів. Тому скасували цей тендер", — пояснив KHARKIV Today Кравченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парк Горького купит хризантем и тюльпанов на полтора миллиона гривен

У парку кажуть: сьогодні ці скульптури є, проте їх не міняли з моменту відкриття парку після реконструкції в 2012 році. Весь цей час постаті тільки ремонтували, тому зараз вирішили замінити їх на такі ж, але нові.

"Мова йде про скульптури, які були встановлені в парку із дня відкриття, з 2012 року. Зрозуміло, що відвідувачі різні бувають і за цей час ці скульптури неодноразово ламалися. Це проблема, на жаль, не рідкісна. Ми щороку практично відновлюємо,— сказав Кравченко. — Нові скульптури, які ми замовили, будуть з посиленою арматурою всередині, більш, скажімо так, вандалостійкі, щоб вони довше простояли і прослужили. У нас вже був випадок, коли хлопчикові-тенісистові на алеї біля сакур відламали руку. Декілька разів її (руку. — Авт.) зварювали, а потім вже просто зварювання не бере практично".

За умовами тендеру, нові фігури повинні виготовити з металевого каркасу і поліефірної смоли (епоксид) з наповнювачем із скловолокна, зверху покрити гелькоатом (гелеподібна суміш, та ж епоксидна смола з додаванням барвника). Художньо оформити скульптури повинні уретановою фарбою, яка захистить їх від механічних і хімічних ушкоджень, а також опадів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убыточный Парк Горького потратил больше полумиллиона гривен на гирлянды

Скульптура "Хлопчик з кісткою" в ширину і висоту буде до двох метрів, "Човник з квітами" буде трохи більшим — в ширину 4,5 метра, у висоту — 1,5 метра, "Кущ із хмарою" — 3,8 на 3,4 метра , "Озерце з очеретом" — 3,8 на 2,6 метра, "Фламінго" (21 штука) — по 1,5 метра заввишки.

Монтувати і встановлювати скульптури будуть на місці. Поставити їх повинні до 1 серпня 2020 року. Підрядник зобов'язується дати парку три роки гарантії.

Кореспондент KHARKIV Today відшукав в парку чотири скульптури і оцінив пошкодження через які їх вирішили замінити. "Хлопчик з кісткою", "Човник з квітами", "Кущ із хмарою" і "Озерце з очеретом" розташовані в дитячій зоні, поруч з виїздом на парковку по вулиці Динамівській. На деяких скульптурах можна розгледіти ледь помітні тріщини в міліметр. Деякі скульптури покриті тонким шаром пилу, що надає їм поношений вигляд. Відшукати масштабні пошкодження не вдалося. У парку на це відповіли: якщо немає пошкоджень, значить "фахівці спрацювали добре", але міняти скульптури через вісім років треба.

Нагадаємо, протягом 2015 - 2019 років парк з десятками атракціонів,розвиненою мережею торгівлі зазнав більше 40 мільйонів гривень збитку. У 2019 році з бюджету Харкова на підтримку комунального підприємства виділили 133 мільйони гривень, в 2018-му ця сума становила 170 мільйонів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.