Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Пам'ятку архітектури "Будинок Сурукчі": забрали, але не знають, що робити

Фото: facebook.com/rebecka.beka
дом сурукчи
Доля пам'ятки архітектури місцевого значення до цього часу під питанням. Забудовник обіцяє не використовувати будинок в якості житла.

Будинок Сурукчі стане частиною житлового комплексу. Але його функціональне призначення до цього часу не відоме.

Ще восени 2019 року будівельна компанія "Житлобуд-2" обіцяла почати підготовчі роботи перед реставрацією пам'ятки архітектури місцевого значення будинку Сурукчі, який увійде до складу елітного житлового комплексу по вулиці Садовій, 7. Вже в квітні тут повинні початися роботи, однак забудовник поки не визначився щодо призначення будинку. Про це повідомив "Стройобзор"

За словами керуючого "Житлобуд-2" Олександра Конюхова, в будівлю точно не поселять людей.

"Разом із рішенням будувати цей комплекс ми взяли на себе відповідальність реставрувати будинок Сурукчі. Однак всі труднощі в компанії ми сприймаємо як виклик, і для нас будувати в центрі цікаво. Для того, щоб після реставрації будинок Сурукчі через роки не почав знову руйнуватися, він не повинен пустувати, йому потрібне функціональне призначення. Яким воно буде — поки не визначено, але абсолютно точно його функціональним призначенням не буде житло", — зазначив Конюхов.

У самому центрі міста хочуть звести дев'ятиповерховий комплекс із дворівневим підземним паркінгом і територією, що охороняється, автономним опаленням та сонячними батареями.

Землю разом з будинком Сурукчі міськрада продала в 2013 році, а через п'ять років від Харківського міського голови зажадали зберегти історичну будівлю. Будинок Сурукчі перестали експлуатувати ще в 2000-х роках, сьогодні він знаходиться в аварійному стані.

Відомо, що будинок побудували в кінці ХІХ століття. Однак авторство не визначене, дослідники називають імена архітекторів Віктора Величко та Олексія Бекетова. Назву пам'ятка архітектури отримала від прізвище лікаря: в першому десятилітті ХХ століття будинок купив лікар-отоларинголог Степан Сурукчі. Колись у нього гостював і проходив лікування Федір Шаляпін.

Через роки, після революції 1917 року, у будинку був дитячий садок, а потім — бухгалтерія районного відділу освіти. Останніми роками будівлю перестали використовувати.

У вересні 2019 року "Житлобуд-2" отримав дозвіл на підготовчі роботи навколо будинку. Будівельники зобов'язалися спершу забезпечити тимчасове освітлення, вивезти сміття, оформити матеріали геологічних досліджень і перевірити стан димоходів, камінів, колодязів. Після закінчення робіт забудовники обіцяли "максимально зберегти автентичність будівлі", відновивши всі втрачені елементи.

Як писав KHARKIV Today, Дом Сурукчи приобрели близкие к Кернесу люди.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.